Linkuri accesibilitate

Cosmin Tudos: „Copiii dezinformați de azi devin maturii dezinformați de mâine”


Cosmin Tudos
Cosmin Tudos

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Cosmin Tudos.

Născut la 22 mai 2008 în orașul Chișinău. Este elev în clasa a șasea la Liceul Teoretic “Spiru Haret” din Capitală.

Luni

Mă trezesc la ora 8 și mă mir că nu dorm la această oră, fiind vacanță. Deschid laptopul și constat că nu este nimic nou pe internet. Așa că am decis să merg până la bibliotecă, să împrumut o carte. Urc în troleibuzul 8 în care spre mirarea mea, se păstra distanța socială, de obicei transportul public e plin ochi cu lume. Ajung la destinația propusă și încep să cutrier încăperea în căutarea unei cărți interesante. Eram împreună cu fratele meu care ar vrea să intre în fascinanta lume a cărților. Eu am descoperit fascinanta lume a cărților la vârsta de șapte ani când am citit prima mea carte. Din bibliotecă ies cu două cărți:„Insula delfinilor albaștri” de Scott O’Dell și „Fuga la muzeu” de E.L. Konigsburg, o să am în vacanță cu ce mă delecta. Decid să merg în parc pentru a respira niște aer curat. După o oră de hoinărit printre copaci am simțit că îmi este frig și m-am pornit spre casă. În timpul plimbării reflectam la ce voi scrie în jurnalul meu săptămânal. Sunt emoționat. Este pentru prima dată când voi scrie un articol care va fi public. Acasă mă aștepta prânzul cald și patul confortabil. Mă așez în pat, iau laptopul lângă mine, cu gândul să termin serialul care l-am început a privi. Din clipă în clipă îmi dau seama că se face ora 9 seara. Îmi ordonez gândurile, beau o ceașcă de ceai și mă așez la masa de lucru ca să scriu în jurnal. Închid această filă a jurnalului și încep să citesc una din cele două cărți pe care le-am împrumutat de la bibliotecă.

Marți

Stau liniștit în patul meu savurând din somnul dulce al dimineții. În final mă trezesc și îmi elaborez planul de acțiune pentru ziua de marți, 28 decembrie. După ce iau micul dejun, împreună cu fratele meu ieșim la o plimbare prin oraș. După ce mă odihnesc puțin, decid să ies la joacă. Afară îi întâlnesc pe prietenii mei cu care încep a discuta ce au mai făcut ei în timpul în care nu ne-am văzut. În timp ce discutam, am auzit dialogul dintre câțiva copii vorbitori de rusă. Ei vorbeau despre faptul că președintele RM, Maia Sandu va anula vacanța de vară. Eu cred că trebuie instituită ca disciplină studierea legislației în școli, ca copiii să nu fie dezinformați și să cunoască cum funcționează instituțiile statului, pentru că copiii dezinformați de azi devin maturii dezinformați de mâine. După timpul petrecut împreună, în care am glumit, ne-am jucat și am vorbit decid să merg acasă. Seara, în fața mesei de lucru, scriu ce am reușit să fac astăzi. Închei pagina dedicată zilei de marți, astăzi vreau să petrec timp cu familia mea.

Miercuri

Astăzi am terminat de citit „Fuga la muzeu” de E. L. Konisburgș. Cartea este interesantă și te captivează de la prima pagină. Recomand nuvela copiilor pentru că îi poate încuraja să lucreze ca își împlinească visurile și să revină schimbați spre bine. Eu nu m-am putut despărți de carte în ultimele trei zile, am simțit din nou cum sunt lipit de o carte și mereu sunt cu gândul mereu la ea. În rest, pentru mine ziua a fost lipsită de activități interesante, însă cartea a salvat ziua.

Joi

Aș vrea anul care vine să fie mai bun pentru toată lumea, să dispară virusul ucigaș, iar viața să revină la normalitate

De dimineață au început pregătirile pentru întâmpinarea anului 2021. Am fost trezit de sunetul aspiratorului care anunța începutul zilei. Am la bucătărie unde mi s-a spus ce trebuie să fac astăzi. Era nevoie să mă ocup de partea curățeniei în casă, apoi trebuia să plec la studioul Radio Europa Liberă pentru a face fotografia pentru acest Jurnal. În casă se aude clinchetul clopoțeilor de pe brad și mirosul bucatelor gustoase pregătite cu multă dragoste de mama mea. Fiecare își face treaba rapid ca să întâmpinăm cum se cuvine anul 2021. Anul Nou l-am sărbătorit cu niște prieteni apropiați ai familiei, ne-am bucurat foarte mult că în sfârșit ne revedem. Împreună am dansat, am cântat, am jucat jocuri de societate și am râs de glumele pe care le spunem. Priveam la televizor discursul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu când imediat după terminarea lui a început numărătoarea inversă pentru sfârșitul anului 2020 și începutul Anului Nou. . Îmi doresc mult să plecăm în vacanță cu familia și să fim cu toți în siguranță. Sper că visele mele vor deveni realitate în anul 2021.

Vineri

Am ajuns cu bine în anul 2021 care pentru mine este un an plin de speranțe. Dacă aș face un bilanț al anului 2020 acesta nu ar fi deloc roz. Eu ca elev am fost afectat de criza pandemică, pentru că școala online nu a fost deloc ușoară, dar partea bună a lucrurilor este că acest an ne-a învățat că doar uniți putem trece peste greutăți. Cât despre acest minunat jurnal, aș vrea să îmi relatez impresia. Pentru mine a fost ceva nou și deosebit, eu scriind pagini de jurnal doar ca sarcini pentru școală. În viață trebuie să încerci lucruri noi și eu pentru acest fapt, am luat responsabilitatea de a scrie jurnalul săptămânal. Clipele în care am scris acest jurnal vor fi de neuitat pentru că este prima mea scriere publică.

XS
SM
MD
LG