Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: Costurile ascunse ale altruismului politic


Vasile Botnaru

Să-i lăsăm pe Andrian Candu și pe Igor Dodon să-și măsoare unul altuia profiturile electorale pe care le-ar fi stors prin mijloace, zic ambii, mai puțin ortodoxe ori de-a dreptul fariseice. Ceea ce mi se pare demn de atenție este modul în care se așează, sau nu, în puzzle-ul multicolor al relațiilor ruso-moldovenești povestea celor doi piloți eliberați în ajunul scrutinului parlamentar (când orice zdreanță de știre poate deveni combustibil propagandistic).

Costurile ascunse ale altruismului politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Relații pe care Kremlinul le declară reciproc avantajoasă, în realitate brodând o pânză de păianjen pentru Sancta Simplicitas alias Muha-Țokotuha*.

Муха, Муха-Цокотуха,

Позолоченное брюхо!

Муха по полю пошла,

Муха денежку нашла.

Пошла Муха на базар

И купила самовар….

Вдруг какой-то старичок

Паучок

Нашу Муху в уголок

Поволок —

Хочет бедную убить,

Цокотуху погубить!

În funcție de cine este la manivele, Chișinăul îndură ascetic, acceptă ca pe o logodnă, ori încurajează cu entuziasm vasalitatea Republicii Moldova în raport cu Kremlinul. Concluzia nu-mi aparține. Doar încerc să îmi dau seamă cât de credibilă poate fi. Or, întâmplarea cu piloții moldoveni adaugă o verigă solidă la lănțugul ce leagă Republica Moldova de țărușul rusesc, ca pe vaca slobodă să pască, dar priponită, vorba lui Nicolae Sulac. Ar fi destul să amintim de datoria pentru gazul rusesc consumat în regiunea transnistriană a Republicii Moldova ca să ne imaginăm cât de lungă e funia și cât de repede ar putea să se încolăcească în jurul parului.

Vedem, iată, și cordele proaspete de înfrumusețat otgonul. Kremlinul acceptă amnistia pentru gastarbeiteri moldoveni nedisciplinați. Sau redeschide poarta pentru exporturile de mere, i-adevărat, cu liste preferențiale. De ochi dulci oare? Admitem că piloții au nevoie de asistență medicală ca să își revină cât mai curând posibil. E foarte probabil că au nevoie de regim de carantină, nu doar sanitară. Dar de ce atâta mărinimie din partea Moscovei? Cum va arătă într-un final nota de plată pentru eliberarea piloților? Asta doresc să afle procurorii de la Chișinău? Vor îndrăzni oare să meargă mai departe, ca să găsească noi păcate anticonstituționale pentru sterilizarea lui Dodon?

Dacă, bineînțeles le va permite organizația „obștească » a lui Chiaka Jr. care i-a luat în custodie pe cei doi cetățeni moldoveni(nu cumva e sechestrare? continuă să fie ostatici?) și îi ferește de reprezentanții legali ai Chișinăului. Una peste alta, efortul (financiar, logistic) depus pentru eliberarea celor doi piloți, apoi pentru aducerea lor acasă, pare să fie cu bătaie mult mai lungă decât altruismul afișat în diverse declarații sentimentale la limită cu Ipocrizia.

*https://deti-online.com/skazki/skazki-chukovskogo/muha-cokotuha/

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG