Linkuri accesibilitate

COVID-19 în educație: autoritățile se gândesc să relaxeze unele restricții


La trei săptămâni de la începerea procesului educațional majoritatea instituțiilor de învățământ din R. Moldova activează după modelul selectat din start. Clasele şi sălile de curs în care se depistează cel puțin un caz de infectare cu Covid sunt izolate, dar deocamdată nici o școală sau universitate nu a fost închisă în totalitate. Între timp, responsabilii din educație se gândesc să mai relaxeze unele restricții, bunăoară să reducă distanța fizică minimă în instituțiile de învățământ pentru a spori numărul de copii care frecventează şcoala sau grădinița.

COVID-19 în educație: autoritățile se gândesc să relaxeze unele restricții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

Studenţii din majoritatea universităților au revenit în aule săptămâna trecută, după primele două săptămâni de cursuri exclusiv de la distanţă. Practic toate universităţile utilizează modelul mixt, care presupune ore în sălile de curs alternate cu instruire online. Rectorul Universităţii Tehnice din Moldova Viorel Bostan nu exclude că situaţia epidemiologică ar putea readuce cursurile exclusiv pe ecranul calculatorului. Deocamdată însă situaţia este stabilă. Doar un student s-a infectat cu coronavirus, iar grupa lui academică a fost plasată în totalitate în regim online:

„Noi monitorizăm atent toată situaţia. Rugăm studenţii şi profesorii să urmeze toate măsurile de protecţie sugerate. Accesul în blocuri este restricţionat numai pentru studenţi şi cadrele didactice. Tot ceea ce se poate este făcut online, inclusiv toate consiliile de administraţie, consiliile facultăților, senatul. Am sufgerat colegilor când au şedinţă de lucru chiar dacă se află în acelaşi bloc să o facă online aflându-se în birourile lor. toate prelegerile sunt online, o parte din seminare chiar sunt online. O altă parte din seminare şi lucrările de laborator se fac în grupuri mai mici faţă în faţă. Am împărțit şi anii. De exemplu, anul 1 şi 2 vin luni, miercuri, vineri la facultate pentru activităţi faţă în faţă, iar marţi, joi şi sâmbătă au activități online.”

Deşi Universitatea Tehnică este printre cele mai dotate din punct de vedere al tehnologiilor informaționale şi de mai mulţi ani şi-a digitalizat procesele de instruire, studierea de la distanţă afectează parţial calitatea studiilor funcţie de pregătirea cadrului didactic şi de specificul fiecărei facultăți, spune rectorul:

„Pentru noi componenta de predare faţă în faţă este una importantă pentru că în pregătirea inginerilor sau arhitecților, de exemplu, o componentă importantă este partea de proiectare şi proiectarea nu poţi să o faci online. După care urmează laboratoarele pe care nu le poţi face virtuale, sau le poţi, dar e nevoie de echipamente foarte costisitoare.

De aceea este importantă prezenţa studenţilor în sălile de laboratoare cu echipamente...

Dacă la unele obiecte, inclusiv şi seminarele le poţi face online, de exemplu la matematică, fizică, chimie sau la obiecte din profilul soci-umanist, dar sunt şi seminare în care e nevoie de prezenţa fizică şi atunci învățământul mixt răspunde acestor provocări.”

În instituțiile școlare modelul mixt sau combinat de educaţie rămâne a fi o povoară atât pentru copii, părinți, cât şi pentru profesori care îşi doresc revenirea la condițiile de activitate obișnuită, de până la pandemie, mi-au spus mai mulți manageri. O preocupare a cadrelor didactice este şi cum va fi aplicată legea publicată miercuri care prevede adaosuri la salarii pentru orele suplimentare petrecute fie în clasă, fie de la distanţă. Aprobarea numărului suplimentar de ore urmând să fie coordonată cu Ministerul Educației, spune Ala Leca, directoarea liceului Dante Alighieri din capitală. Instituţia a selectat două din scenariile propuse de minister - instruirea în două schimburi şi combinarea lecţiilor obişnuite cu cele virtuale:

Ala Leca
Ala Leca

„Mergem pe scenariile planificate. Aşteptăm să vedem cum vom fi salarizaţi. Dacă nu se va da ceea ce s-a promis, cred că vom trece la alt scenariu. Sunt foarte multe promisiuni că vom fi achitaţi pentru orele suplimentare făcute, dar situaţia încă este neclară. Profesorii deja se agită.”

Gimnaziul Dmitrie Cantemir din satul Mîndreşti, raionul Telenești planifica inițial să combine câteva dintre scenariile de instruire propuse de Ministerul Educaţiei, dar deocamdată, cu nici un caz de infectare confirmat în şcoală, lecţiile sunt predate în mod obişnuit cu prezenţa fizică a tuturor elevilor, inclusiv a celor transportaţi cu autobuze din satele vecine, spune directoarea gimnaziului Ludmila Bosîi:

„Avem o instituţie foarte generoasă în ceea ce privește spațiile şcolare pentru că este planificată pentru 1176 de elevi, vă daţi seamă că cei 247 de elevi pe care îi avem încap în format fizic. Lucrurile nu pot fi planificate pe termen lung şi din păcate există un risc sporit ca şcoala să revină în format online.”

Grupul Național de Coordonare a Siguranței în Educație, constituit în acest an pentru a supraveghea procesul educaţional pe timp de pandemie, s-a reunit joi în şedinţă. S-a discutat, între altele, despre soluții preliminare pentru a spori numărul de copii care frecventează şcoala sau grădiniţa. Iar una din propuneri este reducerea distanței fizice minime de la 1,5 la 1 metru în şcoli şi de la 4 la 2 metri în grădiniţe. Propunerea urmează a fi aprobată însă de medicii epidemiologi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG