Linkuri accesibilitate

Covid-19: între economie și sănătate, americanii aleg (încă) sănătatea (VIDEO)


Test rapid de coronvirus, Detroit, Michigan, Statele Unite.
Test rapid de coronvirus, Detroit, Michigan, Statele Unite.

Produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu 4.8% în primul trimestru al anului, mai mult decât se așteptau analiștii, fiind cea mai mare contracție economică de la criza financiară din 2008. Iar numărul șomerilor a trecut de 26 de milioane.

Nouă din zece americani sunt extrem de îngrijorați cu privire la viitorul economiei, o cifră care nu mai reflectă diviziuni politice, reprezentând o rară ocazie când culoarea politică nu mai pare să conteze. Atunci când vine vorba despre repornirea economiei, diviziunile dreapta-stânga sunt încă pronunțate. În mare parte însă, circa trei pătrimi dintre americani se tem că zonele în care trăiesc ar putea fi redeschise prea devreme, riscând revenirea virusului ucigaș.

Pentru a ne face o impresie nu doar în legătură cu problema reflectată de mediile de informare ci și despre impactul direct asupra americanilor, 12% dintre cei chestionați în sondaj cunosc pe cineva care a decedat ca urmare a lui COVID-19, în timp ce 25% cunosc pe cineva care a avut sau are virusul.

Cum au reușit start-up-uri din New York să producă ventilatoare mecanice în doar o lună?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Peste jumătate dintre cei care au primit ajutor guvernamental susțin că au economisit banii, nu i-au cheltuit sau că intenționează să-i cheltuiască dar nu au facut-o încă, ceea ce este o veste proastă pentru cererea de pe piața americană. Oamenii sunt în general reticienți să se întâlnească membri ai familiei extinse sau cu prieteni, chiar și în condițiile menținerii distanței.

Sondajul arată că atunci când sunt puse în competiție, oamenii preferă sănătatea în dauna economiei, dacă sunt puși să aleagă. Dar în ziua de dupa ce coronavirus nu va mai fi privit ca o mare amenințare, economia va mobiliza eforturile tuturor, ca prioritate.

Presiunile vizând redeschiderea vor continua și se vor amplifica, chiar și democrați cred că trebuie găsit un echilibru pentru ca altfel situația nu este sustenabilă. 15% dintre democrați cunosc pe cineva care a murit de COVID19, față de 8% la republicani, ceea ce se poate explica prin faptul că zonele urbane de pe coaste sunt cele unde democrații de obicei domină. Afro-americanii cunosc pe cineva care a decedat în proporție de 28%, față de 9 % la albi si 13%-hispanici. La fel si distribuția regională – nord-est 25%, vest 7%, Midwest 8%, sud 12% dintre participanții la sondaje cunosc pe cineva care a murit.

În privința distanțării sociale, 92% susțin că respectă regulile, dar 24% au vizitat prieteni sau rude săptămâna trecută, ori acest procent este în creștere, semnal că răbdarea oamenilor se diminuează.

Sondajul indică un nivel ridicat de anxietate în rândurile populației, iar 33% susțin că sunt mai puțin capabili să-și îndeplinească sarcinile de serviciu. 44% sunt îngrijorați pentru locul de muncă și 46% sunt îngrijorați că nu-și vor putea achita obligațiile financiare.

XS
SM
MD
LG