Linkuri accesibilitate

România: Crește numărul de medici care refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere


Imagine generică
Imagine generică

În 51 de spitale din 29 de județe nu se fac avort, din diferite motive, arată un rezultatele unui studiu.

Raportul „Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019”, realizat de Centrul Filia în parteneriat cu ECPI, citat de Edupedu.ro, arată că din cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină, nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe, reprezentând 32.2% din spitalele care au răspuns la sondaj.

Printre acestea se numără: Spitalul Municipal Onești, Spitalul Municipal Pașcani, Spitalul de Urgență Vaslui, Spitalul Județean de Urgență Călărași, Spitalul Municipal Medgidia, dar și Spitalul Universitar de Urgență București.

Mai mult, nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe, adică 22.7%. Întreruperea de sarcină se face oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București, echivalentul a 25.3% din spitalele care au răspuns la sondaj.

Autorii raportului au observat o creștere a numărului de medici din spitalele de stat care refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere. „Boicotul cadrelor medicale cu privire la avort a ieșit din zona motivelor de conștiintă ori religioase (invocate până acum). Sunt aduse în discuție motive de tip financiar-birocratice: lipsa unui spațiu adecvat în spitale; lipsa asigurărilor de malpraxis; lipsa acordării sprijinului financiar (neplata acestui serviciu direct către medici/nedecontarea lui de către CNAS)”, mai este menționat în raport.

Mai multe citiți aici

XS
SM
MD
LG