Linkuri accesibilitate

Crește simpatia și încrederea românilor față de Rusia?


Președintele rus Vladimir Putin la reuniunea anuală a Clubului de discuții Valdai, de la Soci, 21 octombrie 2021.
Președintele rus Vladimir Putin la reuniunea anuală a Clubului de discuții Valdai, de la Soci, 21 octombrie 2021.

Criza gazului din Republica Moldova a fost un test pentru capacitatea de reacție a României. Ajutorul acordat de București a fost mai degrabă inexistent și nici măcar oficialii din domeniu nu au acordat o atenție specială situației critice în care se afla Chișinăul. Cu toate acestea, o cercetare recentă arată că 48,3% dintre români au o încredere mare și foarte mare în Republica Moldova.

Datele provin de la Barometrul de Securitate al României, un sondaj făcut de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, la finele lunii octombrie.

Creștere accelerată a încrederii față de Rusia

Sondajul scoate în evidență o creștere accelerată a încrederii față de Rusia, fiindcă 41,2% dintre români au o încredere mare și foarte mare în această țară condusă cu mână forte de Vladimir Putin. O cercetare făcută acum patru luni de același Laborator sugera o încredere a românilor față de Rusia sub 15%.

41,2% dintre români au o încredere mare și foarte mare în Rusia condusă de Vladimir Putin...

Între timp, nu au avut loc evenimente majore care să schimbe fundamental opinia românilor față de marea putere de la răsărit. Există însă în paralel cu simpatia față de Occident și o forță reacționară, care, cel puțin în parte, este extrem de vizibilă în zona propagandei împotriva vaccinului Covid-19.

Recentul discurs, ținut de Vladimir Putin la reuniunea de la Soci a celebrului Club Valdai, explică implicit această posibilă înclinație spre Est a multor români, cu toate că procentul constatat de ultimul sondaj, de aproape 50%, pare foarte mare. Putin a vorbit la Soci, printre altele, despre discriminarea inversă în favoarea minorităților, despre abandonarea de către lumea vestică a diferenței dintre sexe, despre confuzia care s-ar face în statele dezvoltate între mama și tată. Argumentul lui suprem: „Rusia a fost deja acolo”, după 1917, în perioada regimului bolșevic, când s-au distrus „valorile de secole”, „religia, relațiile dintre oameni, inclusiv până la respingerea totală a familiei, am avut și asta, încurajarea denunțării celor apropiați – toate acestea au fost proclamate progrese”.

Pe scurt, președintele rus a subliniat importanța conservatorisumului „ca bază a politicii”, pe fondul „înmulțirii pericolelor” într-o realitate proximă „foarte fragilă”.

Propaganda agresivă a Rusiei împotriva LGBT și pro-familia prinde în statele estice, mai mult decât în Vest, iar persistența ei poate duce la piruete impredictibile. Revenirea Bisericii în topul încrederii românilor, printre altele, parte a acestei propagande. În sondajul LARISC de la sfârșitul lunii octombrie, 70% dintre români priveau cu multă și foarte multă încredere Biserica. O creștere de peste 5% față de cercetarea din iunie.

Încrederea românilor în UE a ajuns la 59%...

Doar Armata stă mai bine, cu un scor de 86%. În creștere se află și încrederea în Uniunea Europeană care a ajuns la 59% (față de 51% în iunie). 67% dintre români au încredere multă și foarte multă în NATO, față de 49% în iunie. O diferență surprinzătoare.

În proporție de 24% românii vor o apropiere mai mare de UE, în vreme ce 10% ar vrea o apropiere mai mare de SUA. 36% vor o apropiere față de ambele. Există însă circa 30% care socotesc că România ar trebuie să mai ocupe și de interesele ei, nu doar de celelalte. Avantajele pe care le oferă Uniunea Europeană românilor sunt evidente: 50% vorbesc despre banii pe care UE îi investesc în țară și despre locurile de muncă oferite, peste 60% apreciază libertatea de mișcare. Există și o minoritate care prețuiește lupta anticorupție a UE (38%), faptul că UE nu-i lasă pe politicienii autohtoni să ia decizii catastrofale (36%).

În ceea ce privește China, românii au puncte de vedere clare: jumătate dintre români consideră că este vorba despre o țară importantă cu care România a avut mereu relații bune și cu care nu trebuie să intre în conflict. Mai puțin de 30% recunosc faptul că e o țară nedemocratică și periculoasă, iar 21% consideră că e prea departe să intereseze România.

Românii au cea mai mare încredere în Statele Unite, Germania și Franța, toate trei cotate cu circa 70%.

Sondajul scoate la iveală orientarea puternic euro-atlantică a românilor, dar în același evidențiază o tendință naționalist-conservatoare și un potențial curent anti-occidental, dacă nu chiar o mică piruetă pro-estică.

XS
SM
MD
LG