Ortodocșii din Europa de est și Rusia sărbătoresc Paștele în condiții restrictive, impuse din cauza epidemiei de coronavirus, astfel că mulți dintre ei au fost nevoiți să urmărească slujba de Înviere de acasă, la televizor sau pe net.
Paștele sunt sărbătoarea cea mai importantă din an pentru cei 300 de milioane de creștini ortodocși ai lumii. Liderii bisericilor ortodoxe au dezbătut săptămânile trecute cum să marcheze sărbătoarea de la 19 aprilie evitând în același timp răspândirea epidemiei.
În regiune au fost cazuri de parohii care au sfidat ordinele autorităților medicale și ale liderilor religioși, promițând să primească oamenii la slujbe.
În Rusia și Ucraina, țările cu cele mai mari comunități ortodoxe, slujbele din marile catedrale de la St. Petersburg și Kiev au fost transmise la televiziune și pe net.
La unele biserici ucrainene au fost desfășurate efective polițienești, care au supravegheat ca oamenii care au mers acolo să păstreze distanță între ei.
Majoritatea preoților ucraineni au respectat ordinele de a închide porțile. O excepție a fost cunoscuta Mănăstire Pecersk Lavra, unde poliția a avut măcar grijă ca oamenii să intre în biserică unul câte unul. Complexul monastic se află în carantină după ce peste 90 de călugări au fost testați pozitiv cu coronavirus. Cel puțin doi au murit.
Mănăstirea este controlată de biserica ortodoxă pro-moscovită din Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, i-a îndemnat pe ucraineni să sărbătorească acasă, ca să nu faciliteze răspândirea epidemiei.
Biserica Ortodoxă Rusă a ordonat și ea bisericilor să-și închidă ușile pentru grupuri mari de oameni de-a lungul întregii săptămâni dinaintea sărbătorii.
Patriarhul Kirill a condus slujba de la Catedrala Isus Mântuitorul, de la Moscova, unde a spus că creștinii ortodocși nu trebuie să cadă pradă disperării sau să intre în panică.
Președintele Vladimir Putin nu a asistat la tradiționala slujbă de înviere la catedrală, ca de obicei, ci a aprins o lumânare și s-a rugat la bisericuța de la reședința de stat de la Novo-Ogariovo.
În Serbia și România, liderii bisericilor au acceptat interdicțiile impuse de guverne, dar în ambele țări personaje influente religioase au implorat autoritățile să permită excepții.
Guvernul bulgar a îndemnat oamenii să stea acasă, dar nu a emis interdicții oficiale privind mersul la biserică.
Bisericile au fost deschise în Bulgaria, dar guvernul a blocat accesul în capitala Sofia. Sute de oameni au ieșit la slujbe de Înviere, în Bulgaria, dar mulți au ales să le privească la televizor.
O situație mai specială a fost în Georgia, unde preoții și guvernul au decis să permită enoriașilor mersul la slujba de înviere, dar numai în catedrale mari, unde este posibilă, teoretic, menținerea unei distanțe de doi metri între participanți.
Slujba din principala catedrală de la Tbilisi, ținută cu câteva zeci de privitori, a fost condusă de Patriarhul Ilia II, care a vorbit și el despre pandemie.