Cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru a-și desemna cei 101 deputați. 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, ceilalți 51 pe circumscripții uninominale, așa cum prevede sistemul electoral mixt. R Moldova este azi intr-o situatie destul de neclară, a declarat pentru Radio Europa Liberă fostul ministru de externe român Cristian Diaconescu.
Europa Liberă: De 27 de ani, de când Republica Moldova și-a proclamat independența, o dată la patru ani, se tot spune că se decide direcția pe care trebuie să meargă statul, dar iată că și în 2019 nu e clar încotro se îndreaptă Republica Moldova. Ce miză ar avea aceste alegeri de duminică?
Cristian Diaconescu: „Probabil că Republica Moldova este astăzi într-o situație extrem de neclară din acest punct de vedere. Mizele, după părerea mea, nu au mai rămas aceleași, dacă ar fi să comparăm mai ales cu anul 2014, când, cel puțin, din perspectiva atașării Republicii Moldova la proiectul occidental și la valorile europene vestice se atinsese un vârf de performanță.
Astăzi, mă rog, în câteva zile se organizează alegeri și să vedem care sunt premisele. În primul rând, un sistem electoral mixt, adoptat în 2017, criticat intern și internațional de toată lumea, se spune, practic, că în Republica Moldova s-a schimbat paradigma politică, poate plecând și de la premisa că un partid, Partidul Democrat, a reușit în 2014 să ocupe 19 locuri în Parlament, ulterior, în 2016, să dobândească majoritatea prin mijloace pe care dânșii le știu mai bine sau în orice caz cetățenii Republicii Moldova sunt convins că le cunosc.
La aceste elemente sigur se mai adaugă și anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău din 2018, ceea ce a generat o reacție internațională extrem de negativă, datorită căreia, într-o formă sau alta, s-au amânat o serie de proiecte de finanțare în Republica Moldova și, practic, s-a considerat că Moldova ar fi un stat capturat de interese oligarhice. Acesta este tabloul pe baza căruia discutăm astăzi în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova și după alegerile de duminică.”
Europa Liberă: Mai multe voci din Vest spun că viitoarele relații cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite ale Americii și alte țări occidentale vor depinde de corectitudinea alegerilor, cât de libere, cât de transparente vor fi ele. Relația Republicii Moldova cu Bucureștiul cum o vedeți, mai cu seamă că România deține președinția prin rotație la Uniunea Europeană, iar actualmente dialogul moldo-comunitar pare a fi într-un impas?
Cristian Diaconescu: „România și Republica Moldova împărtășesc un spațiu identitar comun complex, cultural, istoric, lingvistic, religios, o legătură specială pe care nu o va putea infirma nimeni vreodată. Pe de altă parte, însă, în diverse momente politice au existat apropieri necesare, în opinia mea, pentru Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova, ca de altfel și pentru România, dar și anumite distanțări, care nu au făcut bine ambelor state.
Cred că în acest moment ne aflăm la un nivel minim din această perspectivă și spun acest lucru pentru că asocierea de România și de Uniunea Europeană, și de Alianța Nord-Atlantică din punctul de vedere al unor parteneri, iată de cooperare, nu neapărat de integrare imediată, reprezintă argumentele cele mai puternice, dacă ar fi să privim spre viitorul Republicii Moldova.
Alte variante de joc geopolitic, care se mai discută, sigur, la Chișinău sunt destul de neclare. Discutăm cât se poate de concret. Rusia trece prin constrângeri financiare, China sau Turcia au interes redus, minim față de Republica Moldova, deci, practic, uitându-ne pe harta geopolitică a regiunii, care ar fi o altă variantă mult mai interesantă pentru Republica Moldova? Pe de altă parte, câtă vreme se consideră că procesul electoral sau, în general, funcționarea statului moldovean ar fi viciate, mai ales din punctul de vedere al corupției, în mod categoric vor exista distanțări și în mod categoric opțiunile cetățenilor din Republica Moldova vor fi din ce în ce mai puține.”
Europa Liberă: Dar România, deținând această președinție la UE, poate face mai mult, că a rămas puțin timp până la mijlocul acestui an cât va deține această președinție, ca dialogul care s-a întrerupt între Chișinău și București să fie reluat?
Cristian Diaconescu: „Având în vedere ce s-a întâmplat înainte de 2014, pe perioada proiectului Parteneriatului Estic, parteneriatului oriental, sunt convins că România, indiferent de această președinție la Consiliul Uniunii Europene, ar avea foarte
La București, ca să fiu corect, nu există un proiect, nu există o strategie, cu sau fără președinție la Consiliul Uniunii Europene...
multe lucruri de făcut împreună cu Republica Moldova, dar este nevoie de doi parteneri. Aici sunt o serie de chestiuni sensibile pe care nu văd nici autoritățile de la București fiind extrem de performante, ca să fiu corect, nu există un proiect, nu există o strategie, cu sau fără președinție la Consiliul Uniunii Europene, prin care România să continue un anume parcurs de cooperare pozitivă, de promovare a unei atitudini și a unui orizont de așteptare în special pentru cetățenii Republicii Moldova și în absența unui astfel de proiect, sigur se creează un vacuum politic și în această situație joacă alte forțe interesate, din păcate, nu de binele și de prosperitatea Republicii Moldova, ci de reconfigurări politice la frontiera NATO și a Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Apropo, președintele Igor Dodon îi îndemna pe cetățeni să se pregătească pentru proteste masive, acțiuni de protest. Ce ar însemna o situație instabilă într-un stat aflat la hotarul UE și NATO de la Prut?
Cristian Diaconescu: „O situație instabilă, în primul rând, ar genera o vulnerabilizare a statului, oricare ar fi el și oriunde ar fi plasat din punct de vedere geografic, ceea ce ar slăbi categoric capacitatea statului respectiv de a-și afirma interesele și de a-și promova valorile în relațiile cu ceilalți, motiv pentru care cred că nici cetățenii Republicii Moldova nu mai doresc să se afle între lumi, să fie într-o zonă gri la îndemâna sau disponibilitatea unor puteri mai mari sau mai mici, care de fapt nu intenționează decât să-și promoveze propriile interese.”
Europa Liberă: Din Vest se aud voci care spun că semnalele ar fi că guvernele occidentale sunt pregătite la nevoie să colaboreze și cu președintele pro-rus Dodon, și cu un Guvern al Partidului Democrat și al Partidului Socialiștilor, eventual, dacă vor crea o majoritate. Cum vedeți o Moldovă post-electorală?
Cristian Diaconescu: „Sigur că colaborarea, dialogul sunt utile și necesare, indiferent de situație. Pe de altă parte, depinde evident de rezultatul alegerilor și poziționarea forțelor politice după alegeri, în ce măsură această colaborare reprezintă doar un dialog minimal pentru a calma o situație sau pentru a nu genera suspiciuni majore în jurul Republicii Moldova sau este un dialog constructiv în ceea ce privește resurse, fonduri, liberă circulație și modernitate pentru cetățenii Republicii Moldova. În condițiile în care lucrurile se reașază în Europa, și plăcile tectonice în acest moment sunt în mișcare, o simplă afirmație în legătură cu păstrarea dialogului, indiferent de ce se întâmplă la alegeri, poate fi doar o variantă superficială de diplomație publică.”