Linkuri accesibilitate

Cristian Preda (politolog): „Mă aștept la o schimbare de perspectivă a Moscovei în relația cu Republica Moldova”


Maia Sandu, lidera PAS și președinta aleasă a R. Moldova la sediul partidului ei, duminică, 15 noiembrie 2020.
Maia Sandu, lidera PAS și președinta aleasă a R. Moldova la sediul partidului ei, duminică, 15 noiembrie 2020.

Ce schimbări ar putea aduce victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale? Pe scena politică internă, dar și în relațiile regionale și internaționale?

Politologul român Cristian Preda, fost parlamentar european, atrage atenția că rezultatul înregistrat de Maia Sandu în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, pe care l-a câștigat la o diferență clară, de peste 15% față de președintele în exercițiu Igor Dodon, este o victorie „totală”. O victorie care contrazice mitul unui „electorat paralel” în diaspora, a unui clivaj între alegătorii din R. Moldova și cei din afara granițelor.

Interviu post-electoral cu politologul Cristian Preda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:27 0:00
Link direct

Cristian Preda: „În primul rând, trebuie să se bucure de ea, pentru că e o victorie mare. Și câteva clipe măcar, eu știu, o zi-două ar trebui să ne bucurăm cu toții și, în primul rând, cea care a câștigat. Are un avans semnificativ, peste 15% sunt între ea și președintele în funcție, e o victorie categorică și aș vrea să insist asupra faptului că e o victorie obținută peste tot, adică și în rândul celor care au votat în Republica Moldova, și în rândul celor care au exprimat dreptul lor de vot în afara țării. Spun asta pentru a nu exista vreo îndoială, fiindcă după primul tur mulți au spus că diaspora o face sau nu președintă.

E adevărat că diferența în afara țării e semnificativă, dar Maia Sandu a câștigat și în Republica Moldova. Mi se pare important să înțelegem acest lucru. Asta înseamnă că are o responsabilitate foarte mare, o susțin toți cetățenii Moldovei cu drept de vot care au spus „nu” lui Dodon, i-au zis foarte clar și eu sunt convins că Maia Sandu va avea capacitatea de a reuni societatea și de a merge împreună cu un număr și mai mare de cetățeni moldoveni.

Sigur că vor rămâne unii în opoziție, e firesc, ca și în orice democrație, dar eu cred că ea are capacitatea de a gândi în interesul general și de a merge împreună cu toți de bună-credință și care își doresc o schimbare în Republica Moldova, și nu o întoarcere în trecut.”

Europa Liberă: Forțele din parlament se pare că îi vor fi ostile, pentru că o majoritate parlamentară ar putea să îi îngreuneze un pic acest mandat. Mulți actori politici au insistat pe ideea unor alegeri parlamentare anticipate, evident că acest lucru se poate întâmpla doar conform normei legale constituționale. Cum vedeți Dvs. venirea ei la cârma Republicii Moldova și relația ei cu legislativul?

Cristian Preda: „Maia Sandu a arătat în ultimii ani faptul că, pe de o parte, respectă legea, nu trișează, nu improvizează, nu forțează nici litera, nici spiritul legii. A arătat-o asta foarte clar și înainte de a fi ministru, și cât a fost ministru, și după aceea. Pe de altă parte, ea a arătat o capacitate de negociere, de raliere a unor părți semnificative din spectrul politic din Moldova și eu sunt convins că aceste două caracteristici: respectul pentru lege, pentru ceea ce ai ca temei legal și constituțional, respectiv inteligența negocierii, aceste două calitățile le va asuma în continuare.

Nu cred că a mai existat vreun moment în care dorința de înnoire, de îmbunătățire să fi fost mai clar afirmată.

Cred că societatea se va schimba, pentru că nu doar Maia Sandu a câștigat, ci și societatea din Republica Moldova a câștigat cu acest pas semnificativ în direcția schimbării. Din ‘90 încoace nu cred că a mai existat vreun moment în care dorința de înnoire, de îmbunătățire să fi fost mai clar afirmată, e o diferență foarte mare de scor, un semnal foarte puternic ca și democrație veritabilă.

Și eu cred că din acest motiv și clasa politică din Republica Moldova va înțelege că e nevoie de o regândire a modului în care se face politică, iar Maia Sandu este exponentul acestei viziuni și sunt convins că va fi sprijinită, repet, tocmai pentru că ține și la lege, și are și capacitatea de a negocia, de a aduna, de a găsi soluții.”

Europa Liberă: Credeți că Igor Dodon se va împăca cu această înfrângere sau, așa cum a spus el, fiind în fruntea celui mai puternic partid, celei mai mari fracțiuni în legislativul de la Chișinău, va încerca totuși să mai obțină vreo funcție, inclusiv pe crea de premier, așa cum se zvonește?

Cristian Preda: „Vom trăi și vom vedea, cum se spune. E firesc ca într-o democrație să existe putere și opoziție. Dacă Dodon va fi cel care va încarna opoziția, sunt convins că va exista un aspect al lucrurilor în Republica Moldova, dacă locul lui va fi luat de altcineva, mulți îl văd pe primarul Chișinăului drept lider al opoziției, iarăși vom vedea, ceea ce e important este ca, indiferent de tabără, cu bună-credință, sper să se găsească o cale pentru a dezvolta Moldova.

Acesta este pariul – dezvoltarea Republicii Moldova, găsirea acelor căi prin care plecarea definitivă din țară să fie stopată, pentru că asta-i o rană, e o rană și în România. Și vedem cât de dificilă este menținerea unui curs al schimbării și al dezvoltării, al creșterii economice atunci când populația activă părăsește țara. Miza aceasta e, nu e supraviețuirea unor elite politice, nu e, ca să zic așa, schimbarea de poziție pentru unul sau altul în Republica Moldova. Că va fi Dodon șef al opoziției, că va fi altul, lucrurile trebuie să meargă înainte, asta este miza. Deci, cred că e momentul, și acesta e semnalul pe care l-au dat alegătorii moldoveni, e momentul ca miza politicii să fie redefinită, să nu fie legată de supraviețuirea elitei politice, ci de dezvoltarea țării.”

Europa Liberă: Au venit primele felicitări de peste hotare. Liderul de la Kiev, dl Zelenski a felicitat-o și a spus că se arată nerăbdător să muncească împreună pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina și pentru un viitor european. Și Klaus Iohannis i-a trimis un mesaj de felicitare dnei Sandu. Și d-lui a spus cam același lucru, că România rămâne alături de Republica Moldova în eforturile de apropiere de Uniunea Europeană. Va veni și mesajul de la Moscova, din partea lui Putin?

Cristian Preda: „Probabil. Acum viteza de reacție e diferită. E bine că și de la București, și de la Kiev vin semnale clare de cooperare, e și firesc să fie așa. Avem și la București, și la Kiev lideri pro-europeni, România e, de altfel, membră a Uniunii Europene și Klaus Iohannis e un pro-european convins, nu există nicio îndoială aici. Sunt convins că și relațiile dintre Chișinău și București vor cunoaște o îmbunătățire semnificativă. Dodon a fost din acest punct de vedere un dezastru, un blocaj și un obstacol foarte mare pentru relația de cooperare cotidiană, aș spune eu, între cele două capitale. Pentru relațiile dintre Chișinău și Kiev, de asemenea, sunt premise foarte bune.

Victoria Maiei Sandu este și o victorie a Uniunii Europene.

Trebuie spus, de altfel, că victoria Maiei Sandu este și o victorie a Uniunii Europene. Nu putem ignora faptul că de la apariția ca lider politic a Maiei Sandu ea a primit un sprijin semnificativ din partea familiei politice a popularilor europeni, Joseph Daul, care era în acel moment președintele Partidului Popular European, apoi Donald Tusk, actualul președinte al acestei partide politice, nu au ascuns niciodată sprijinul pentru Maia Sandu. E un sprijin foarte important în contextul despre care discutăm, pentru că PPE este cea mai mare familie politică europeană și cred că asta modifică și datele geopolitice ale problemei. Moscova nu poate ignora faptul că există o schimbare la Chișinău și cred că poziția cea mai înțeleaptă ar fi aceea de a găsi căi de cooperare cu această nouă administrație, cu un lider politic care este respectat în Europa. Putin n-ar avea nimic de pierdut dacă s-ar comporta civilizat și normal în relația cu Republica Moldova.”

Europa Liberă: Poate fi pus semnul egalității între înfrângerea lui Igor Dodon și pierderea Federației Ruse în Republica Moldova?

Cristian Preda: „Igor Dodon n-a știut să profite de pe urma poziției sale de președinte și cred că n-a câștigat pentru Republica Moldova, nu pentru el însuși, ceva în relația cu Federația Rusă. A pierdut, în schimb, semnificativ, din nou nu pentru sine, ci pentru țară în relația dintre Chișinău și Uniunea Europeană. Maia Sandu are capacitatea nu doar de a consolida relația cu Uniunea și, de ce nu, de a avansa o candidatură a Republicii Moldova pentru Uniune? E un vechi vis al unei părți semnificative a românilor de dincoace și de dincolo de Prut, dar Maia Sandu are capacitatea de a redefini relația Chișinăului cu Moscova. Tocmai pentru că e un actor semnificativ, un actor care a știut pornind de jos să schimbe o situație politică care părea înghețată într-o luptă între oligarhi confecționați prin spolierea bugetului public și clienți ai Moscovei. Victoria Maiei Sandu este o redefinire radicală a mizelor jocului politic.

Sunt convins că la Kremlin se înțelege acest lucru și de asta mă aștept la o schimbare de perspectivă a Moscovei în relația cu Republica Moldova și, de asemenea, în relația cu vecinii săi.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG