Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: Adversarii Maiei Sandu ar trebui să se gândească bine la răul pe care l-au făcut


Politologul Cristian Preda
Politologul Cristian Preda

După vizita de luni la Strasbourg, unde a participat la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, preşedinta Maia Sandu a făcut și o vizită inopinată, marţi, la București, unde a avut o întrevede inclusiv cu omologul său român Klaus Iohannis, care a reiterat mesajul ferm de susținere pentru agenda de reforme promovată de Maia Sandu. Întâlnirea celor doi şefi de state are loc atât pe fondul posibilității alegerilor anticipate din Republica Moldova, cât și al îngrijorărilor legate de presiunile militare exercitate de Rusia în regiune, remarcă politologul român Cristian Preda, fost europarlamentar.

Cristian Preda: Adversarii Maiei Sandu ar trebui să se gândească bine la răul pe care l-au făcut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:04 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care s-a aflat într-o vizită la Strasbourg, unde a participat la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, s-a oprit în drum spre Chișinău la București, acolo unde s-a întâlnit practic cu toate oficialitățile statului. Cum definiți cooperarea bilaterală dintre Chișinău și București în acest moment?

Cristian Preda: „Cred că suntem într-o perioadă foarte bună a relațiilor dintre Republica Moldova și România, mai ales dacă o comparăm cu ceea ce a fost înainte vreme, în care Igor Dodon era președinte. În perioada respectivă au fost înghețate relațiile, președintele Iohannis, practic, era ignorat de la Chișinău, nici dânsul n-a vrut să construiască ceva. Astăzi, mai precis după scurta perioadă în care Maia Sandu a fost premier și de la alegerea ei încoace, lucrurile par să intre pe un făgaș normal, e firesc să coopereze vecinii, cu atât mai mult când e vorba despre România și Republica Moldova. Pe noi ne leagă atât de multe lucruri, încât nu trebuie de justificat de ce e sănătos să avem cooperare.”

Europa Liberă: A fost a doua întâlnire a celor doi lideri de la Chișinău și București după vizita președintelui României la Chișinău la finele anului trecut, care a fost și prima vizită primită de Maia Sandu în calitate de șefă a statului. Dl Iohannis atunci a promis vaccinuri, ia că promisiunea a fost și onorată. Ce alte subiecte sunt de importanță majoră pentru cei doi interlocutori?

Cristian Preda: „E bine, în primul rând, că ei țin legătura și se văd frecvent. Asta trebuie salutat fiind un semn de normalitate și e foarte bine și pentru ei ca șefi de stat, și pentru cele două societăți să afle ce se întâmplă. Președinte Iohannis a venit la Chișinău și a promis 200 de mii de doze de vaccinuri, iată că acum, la finalul lunii aprilie, ele sunt livrate.”

Europa Liberă: S-a depășit chiar cantitatea de 200 de mii de doze promise de dl Iohannis.

Cristian Preda: „Exact. Și am văzut chiar ajutorul medical oferit de România în valoare totală de 2,3 de milioane de euro. Președintele a ținut, de altfel, după ce a primit-o pe dna președintă Maia Sandu, să dea asigurări că își va ține promisiunea și în privința celor 6 mii de tone de motorină pentru agricultori. Sunt promisiuni, cum se vede, foarte concrete și foarte utile pentru starea de sănătate din Republica Moldova, care este marea preocupare peste tot, dar și, iată, pentru agricultorii de acolo. Sunt mai multe subiecte pe agendă, președintele a venit anul trecut la Chișinău și la puțin timp după aceea s-a produs demisia primului ministru, acum e o situație de interimat și într-un context în care Maia Sandu are posibilitatea de a convoca alegeri parlamentare anticipate, e un context politic în care dialogul între Chișinău și București e firesc să intervină. Sunt convins că felul în care vor arăta următoarele zile, săptămâni, luni din viața politică din Republica Moldova au fost pe agendă, așa cum flerul meu îmi spune că pe agendă a fost și situația de la Marea Neagră, pentru că există o îngrijorare în întreaga Europă și în întreaga lume, aș spune, legată de mobilizarea masivă de trupe la frontiera ruso-ucraineană și de viitoare exerciții militare în Marea Neagră. E imposibil ca asemenea subiect privitor la politica Rusiei în Marea Neagră să nu se fi aflat pe agendă.”

Europa Liberă: Republica Moldova e un stat neutru și tocmai acum întrebarea cea mai fierbinte este – cu cine dialoghează autoritățile ca să-i asigure securitatea Republicii Moldova?

Există voință politică la Chișinău

Cristian Preda: „Eu cred că România e un partener important, România este un stat cu o pondere semnificativă în regiune în cadrul NATO și cred că existența unui dialog, a unei cooperări foarte bune între cele două capitale este un element care aduce un plus de securitate pentru Republica Moldova, nu mai există ambiguitatea pe care o aveam în epoca în care președinte era Igor Dodon. Cred, de asemenea, că vizita Maiei Sandu trebuie plasată și în contextul intervențiilor pe care le-a făcut în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, mi se pare că poziția exprimată de dna președintă e foarte clară, Republica Moldova are nevoie de ajutor, știm că există oboseală privitoare la transformările democratice, dar în această clipă există voință politică la Chișinău și să știți că sunt gata să coopereze. Acesta e mesajul, e un mesaj puternic și eu sunt convins că el a fost auzit. Forul de la Strasbourg este un for important. Am remarcat, de altfel, faptul că Maia Sandu a avut inteligența de a ține legătura cu toți factorii politici importanți din familia ei politică, cea mai importantă din Europa, Partidul Popular European și cred că vizita la București se înscrie într-un asemenea parcurs european politic în sânul Partidului Popular European, având pe agendă marile priorități ale zilei de azi: de la pandemie, la situația de la Marea Neagră, pentru că există mobilizare masivă de trupe la frontiera ruso-ucraineană și de la sprijinul pentru fermierii din Republica Moldova la sprijinul pentru parcursul european al Chișinăului.”

Europa Liberă: Opozanții, adversarii politici ai președintei Maia Sandu au criticat-o și continuă s-o critice, inclusiv că nu a reușit de la preluarea mandatului să aducă măcar un leu din asistența financiară externă în Republica Moldova. Știm că a expirat și termenul acordului dintre Chișinău și București care prevedea alocarea a 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, din acea sumă s-au folosit puțin peste 30 de milioane. E posibil ca să ajungă și ceilalți bani în Republica Moldova?

Cristian Preda: „Eu cred că, în primul rând, adversarii Maiei Sandu ar trebui să se gândească bine la răul pe care l-au făcut ei până când ea a fost aleasă, pentru că în mare măsură, în covârșitoare măsură problemele pe care le-a avut Republica Moldova și pe care le mai are sunt datorate unei proaste guvernări pe care au exercitat-o și Plahotniuc, și Dodon, și alte diverse găști din Republica Moldova. Este posibilă o renegociere, sunt posibile alte aranjamente financiare. Credibilitatea de care se bucură Maia Sandu și prin ea Republica Moldova în clipa asta reprezintă un ajutor important și constituie un ajutor important pentru aceste negocieri, pentru aceste noi aranjamente financiare. E o perioadă extrem de dificilă din pricina pandemiei, nu discutăm pe vremuri normale și iată că din nou într-un parteneriat veritabil, cu prieteni care știu să sară în ajutor la nevoie, Republica Moldova beneficiază astăzi, cetățenii ei beneficiază astăzi de un sprijin sanitar, de doze de vaccin, de echipamente medicale care sunt un sprijin foarte concret.

Deci, cred că adversarii Maiei Sandu sunt foarte supărați, au fost înfrânți nu doar la urne, ci și la nivelul luptei politice. Maia Sandu a pornit în momentul alegerii ei de la o situație extrem de inconfortabilă din perspectiva relației cu parlamentul, foarte plastic spunând, au mâncat bătaie acești adversari care n-au dorit să coopereze și sunt convins că la urne se va produce un rezultat care va fi un sprijin efectiv pentru Republica Moldova, cetățenii Republicii Moldova au nevoie de politicieni care să gândească la interesul public, nu la jocurile care îi păstrează pe durată lungă la butoanele puterii. Deci, nu am deloc încredere în ceea ce exprimă acum în mod critic niște oameni care au blocat parcursul european al Republicii Moldova, care și-au bătut joc de oportunitățile pe care le avea Chișinăul, care n-au știut să negocieze acordul, care au crezut că pot să se descurce cu aranjamente subterane. Epoca asta s-a încheiat și, iată, suntem deja într-o perioadă în care prin președinta sa Republica Moldova arată ca un stat european.”

Europa Liberă: Eu am să citez dintr-o declarație pe care a făcut-o un deputat socialist, spunând că recomandă politicienilor controlați de cei din străinătate să respecte decizia și alegerea moldovenilor de a-și iubi țara”. Declarația a fost făcută de deputatul Nicolae Pascaru, deputat socialist, și vine ca urmare a răspunsului președintei Maia Sandu unui europarlamentar român care se referea la schimbarea în Constituție a denumirii limbii de stat din moldovenească în română. Maia Sandu a spus că amendamentul la Constituție ar putea fi introdus după ce va fi aleasă o altă componență a legislativului de la Chișinău. Și acest ping-pong o să continue și în campania electorală a anticipatelor, probabil.

Cristian Preda: „Sigur, sunt inevitabile asemenea dialoguri, e firesc ca lumea să exprime diverse opinii. Acum, dialogul stimulat de dl Titus Corlățean e puțin ridicol, au existat lungi perioade de timp în care prietenii dlui Corlățean erau la putere la Chișinău, controlau parlamentul și nu s-au gândit o clipă la ceea ce îi reproșează acum dl Corlățean Maiei Sandu. Trebuie să vedem esențialul, și esențialul înseamnă acum dezvoltarea Republicii Moldova după ieșirea din pandemie. Socialiștii sunt în pierdere de viteză și sper ca asta să se vadă foarte clar la urne, pentru că la un moment dat trebuie să plătești prețul responsabilității. Oamenii care au fost atâta timp la putere sau care au controlat prin Dodon rețele importante trebuie să înțeleagă că au greșit și trebuie să plătească. Nu există altă regulă în democrație și le face bine opoziția, în același timp, în această clipă e nevoie de o majoritate solidă și de o colaborare între forțele politice din Republica Moldova și președinta Maia Sandu, pentru că, dacă miza politicienilor din Republica Moldova va fi aceea de a o pune în dificultate, de a o bloca, asta înseamnă că ei nu se gândesc decât la felul în care pot să țină pe loc Republica Moldova și s-o țină într-o condiție care e mai proastă decât ceea ce mai este și decât potențialul pe care îl are Republica Moldova.”

Europa Liberă: În timp ce Maia Sandu își întețește vizitele în capitalele europene, în Occident, Igor Dodon merge tot mai des la Moscova. Această competiție va diviza și mai mult societatea moldavă?

Cristian Preda: „Bine, Igor Dodon se duce și el unde are adrese cunoscute. În fine, ce să zic? Nu e o surpriză, foarte probabil că Dodon va juca această carte prorusă, ceea ce e foarte riscant, pe de altă parte, pentru că în contextul actual Rusia pare să redevină o amenințare serioasă pentru regiune, într-un context foarte dificil pe plan internațional și s-a văzut - în ultimele zile și în Statele Unite și, în general, în rândul aliaților NATO există o serioasă îngrijorare pentru ceea ce reprezintă perspectiva unei deteriorări semnificative a situației în Ucraina și, în general, în Marea Neagră. Dodon ar trebui să se gândească de două ori dacă acesta e cel mai bun caz în care el trebuie să strângă mâna rușilor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG