Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: „Decizia de a anula rezultatele alegerilor vădește foarte clar influența politică asupra justiției”


Cristian Dan Preda

Un interviu cu europarlamentarul român, coordonator al Grupului Partidului Popular European (PPE) din PE.

Continuă să fie aduse critici la adresa tergiversarea validării alegerilor câștigate la Chișinău de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Europarlamentarul român Cristian Preda, coordonator al Grupului Partidului Popular European (PPE) în Comisia Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat Europei Libere că situația de la Chișinău va fi pe agenda ședinței de joi a Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European.

Interviu cu europarlamentarul român Cristian Preda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cum comentați cele întâmplate la Chișinău, pentru că ați scris pe o rețea de socializare că situația din Chișinău e pe agenda de mâine a Comisiei Afacerilor Externe a Parlamentului European?

Cristian Preda: „Da, am cerut astăzi în ședința Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European să discutăm despre Republica Moldova. Președintele Comisiei împreună cu raportorul pentru Moldova, dl Petras Auštrevičius, au sprijinit această solicitare și mâine-dimineață, Serviciul European de Acțiune Externă, Comisia Europeană vor interveni sub semnul urgenței în legătură cu situația din Republica Moldova și vor fi două puncte care vor fi atinse.

Primul este legat de anularea inacceptabilă a rezultatului alegerilor de la Chișinău și al doilea punct va fi „furtul miliardului”. E o chestiune care a rămas în atenția noastră, există și o întrebare adresată de către unul dintre membrii Comisiei de Afaceri Externe în privința investigațiilor făcute pe tema miliardului și această a doua chestiune va fi și ea discutată mâine. Mă aștept ca toți cei implicați în dezbaterea, deliberările despre Republica Moldova să fie prezenți și să spună foarte clar cum văd lucrurile.”

Europa Liberă: Autoritățile Republicii Moldova declarate pro-europene spun despre ireversibilitatea apropierii țării de Uniunea Europeană, dar UE te susține, dar îți cere să respecți și regulile casei. Și ne referim aici la criteriul legat de justiție. Ce se va spune/crede despre acest domeniu după cele întâmplate cu această nevalidare a rezultatelor alegerilor?

Cristian Preda: „Lucrurile sunt foarte clare. Decizia luată acum 24 de ore de a anula rezultatele alegerilor vădește foarte clar influența politică asupra justiției și suntem într-o situație aproape incredibilă, e

E un tip de comportament stalinist în care forțele politice controlează justiția...

suprarealistă. E un tip de comportament stalinist în care forțele politice controlează justiția. Acum suntem foarte departe de aspirațiile europene și mă întreb ce gândesc de pildă despre aceste chestiuni persoane precum dl Leancă. Dânsul a fost prim-ministru, e un om care știe mecanismele europene.

Cum poate să accepte cineva ca dl Leancă să-și asume responsabilități în Republica Moldova în contextul în care se întâmplă astfel de lucruri incredibile? Incredibile, subliniez acest cuvânt, pentru că este reacția pe care am înregistrat-o deja în rândul colegilor mei din Comisia de Afaceri Externe. Toți cei care au auzit ce se întâmplă – și toată lumea a auzit până la urmă ce se întâmplă în Republica Moldova – consideră că suntem în fața unei situații neobișnuite.”

Europa Liberă: Credeți că e posibil să se distrugă democrația din Republica Moldova?

Cristian Preda: „Eu am exprimat îngrijorări încă de anul trecut, atunci când am văzut că există pe de o parte o înțelegere între Plahotniuc și Dodon și pe de altă parte – simularea unei competiții. În asemenea situații nu poți avea foarte mult optimism. Dacă ai o competiție simulată și de fapt o înțelegere pe sub masă în încercarea de a controla rotițele

Există o influență nefastă a PSD asupra jocului politic din Moldova...

mecanismului politic, personajele care sunt angajate în dezbaterea publică, sigur că îți pui problema dacă mai e vorba de democrație sau nu. Și aici trebuie să repet ceea ce am spus – există o influență nefastă a PSD asupra jocului politic din Moldova. Partidul Social Democrat de la București a cauționat acest simulacru de democrație și iată mă tem că simțim cu toții efectele unui asemenea gest necugetat, pentru că o astfel de situație va crea probabil instabilitate politică. E o instabilitate care afectează nu doar Republica Moldova, ci și o țară ca România.”

Europa Liberă: Unii se întreabă dacă mai există o țară cu valențe europene în care justiția să spună „nu contează ce a votat poporul”.

Cristian Preda: „Cred că există în Republica Moldova suficienți oameni de bună-credință care pot restabili bunul-simț și regulile civilității politice. Fără bun-simț și fără civilitate politică nu putem avea o democrație. O democrație nu este jocul pe care oligarhii îl fac în spatele ușilor; o democrație este voința exprimată în mod liber de cetățeni.”

Europa Liberă: Ce poate face Bruxelles-ul în relația cu Republica Moldova în actuala situație?

Cristian Preda: „Vom vedea mâine-dimineață care sunt reacțiile care vin de la Serviciul de Acțiune Externă și de la Comisie. În orice caz, mult-discutata chestiune a ajutorului macrofinanciar mi se pare odată mai mult pusă în pericol. Am spus de foarte multe ori – sunt un prieten al Republicii Moldova, îmi doresc ca Republica Moldova să fie ajutată de Uniunea Europeană, îmi doresc ca fonduri europene să vină în

Fondurile europene trebuie să meargă pentru dezvoltarea societății...

Moldova, dar aceste fonduri nu pot să meargă în mâinile unor oligarhi sau să încapă pe mâinile socialiștilor, care vor să ducă Republica Moldova către Rusia. Fondurile europene trebuie să meargă pentru dezvoltarea societății, de ele trebuie să profite cetățenii Republicii Moldova. De aceea, toată discuția despre ajutorul macrofinanciar a fost enorm complicată de actuala guvernare cu complicitatea lui Dodon și iată că suntem și într-o criză politică și cred că avem cauze comune – această voință oligarhică și non-democratică de a controla jocul politic.”

Europa Liberă: Dar guvernarea de la Chișinău insistă pe ideea că are o relație bună cu UE?

Cristian Preda: „E un paradis pe care nu-l vede nimeni, e un paradis aflat doar în mintea celor care controlează și o parte din presa de la Chișinău. E ridicol!”

Infografic electoral

XS
SM
MD
LG