Linkuri accesibilitate

Cristian Preda: „Există un singur Executiv, Executivul condus de Maia Sandu”


Cristian Preda
Cristian Preda

Membrul Parlamentului European spune că liderul fostului partid de guvernământ al democraților, Vlad Plahotniuc, trebuie să înțeleagă că a pierdut și să „depună armele”

Eurodeputatul român Cristian Preda, membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, care a aderat, la invitația lui Dacian Cioloș, la formațiunea PLUS, urmărește situația politică din Republica Moldova. Politicianul de la Bucureşti crede că Occidentul va recunoaște în curând legitimitatea Guvernului condus de Maia Sandu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:49 0:00
Link direct

Europa Liberă: Zile fierbinți la Chișinău. Doi șefi de stat, două executive și o mare dilemă politică – încotro, Republica Moldova? Cum se văd de peste Prut aceste evenimente din capitala Republicii Moldova?

Cristian Preda: „Eu cred că nu sunt două executive și doi președinți. Există un președinte, cel pe care l-au ales cetățenii Republicii Moldova...”

Europa Liberă: Suspendat de Curtea Constituțională.

E semnul unei derive grave a Curții Constituționale...

Cristian Preda: „Da. E, cred, un gest necugetat, care e semnul unei derive grave a Curții Constituționale. De altfel, Curtea Constituțională a inovat în materie de drept suspendând în trecut de mai multe ori pentru doar câteva ore președintele. Asta a arătat nivelul de înțelegere a relațiilor dintre puteri și, pe de altă parte, cred că există un singur Executiv, Executivul condus de Maia Sandu. Parlamentul s-a pronunțat în această privință și tot ce rămâne acum de făcut este ca Plahotniuc să înțeleagă faptul că s-a încheiat partida și să depună armele. Dânsul, general vorbind, e clar înfrânt și nu cred că tergiversarea are vreun sens.”

Europa Liberă: Credeți că dl Plahotniuc ar putea să cedeze atât de ușor puterea și s-ar împăca cu a fi perdant?

Cristian Preda: „Dna Ursu, vă amintiți, sunt convins că imediat după alegeri când am discutat cu Dvs., înregistrarea există, am spus că singura soluție pentru Republica Moldova este desemnarea Maiei Sandu drept premier, pentru că e evident că singurul lucru care îl face o majoritate în Republica Moldova este adversitatea față de Plahotniuc. Și cum Maia era îndreptățită să-și asume un mandat pentru a continua stabilizarea țării, pentru a continua parcursul european, era doar o chestiune de timp. A trecut ceva vreme de la alegeri încoace, vedem că sunt ițe tot mai complicate, pentru că oligarhul Plahotniuc a încercat să blocheze această ieșire din criză și, din nefericire, nu cedează nici acum când, iată, Statele Unite, Uniunea Europeană în întregul ei susțin această soluție și Moscova este de acord. E un consens foarte clar, un consens pe care îl avem rareori în chestiuni de politică externă și de vecinătate.

Oligarhul Plahotniuc a încercat să blocheze această ieșire din criză și, din nefericire, nu cedează nici acum când SUA, UE susțin această soluție și Moscova este de acord...

Există un partener credibil în Republica Moldova, Maia Sandu, pentru toate aceste autorități, fie că e vorba de Washington, fie că e vorba de Bruxelles, de capitalele statelor membre, de Uniunea Europeană. Dna Mogherini și dl Hahn au recunoscut de asemenea Guvernul legitim, democratic al Maiei Sandu și este o mare greșeală cramponarea de scaun a dlui Filip, a păpușarului Plahotniuc. Se vede treaba că n-a înțeles nimic nici din lecția alegeri și nici din mesajele trimise de la Bruxelles, care de multă vreme spun că nu e un interlocutor valabil, nu a înțeles nimic nici măcar din lecția Dragnea, pentru că și Dragnea la București a încercat să se țină de scaun și să păcălească pe toată lumea. E regretabil că din pricina acestor ambiții personale ale unora ca Dragnea și Plahotniuc țările suferă, pentru că și România, și Republica Moldova suferă. Dragnea e în pușcărie, Plahotniuc trebuie să plece.”

Europa Liberă: Unde să plece?

Cristian Preda: „Unde va vedea cu ochii, dacă mă întrebați pe mine...”

Europa Liberă: Cum să-și încheie această carieră politică, dacă va accepta s-o încheie?

Cristian Preda: „Va trebui să plătească pentru tot răul făcut cetățenilor Republicii Moldova, pentru că nu este normal ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani – acapararea instituțiilor, cumpărarea deputaților, controlul asupra Curții Constituționale, manevrarea Guvernului, premierul acestei țări a fost transformat într-o păpușă a lui Plahotniuc, așa cum, din nefericire, și la București avem încă Guvernul Dăncilă, mânuit de tot felul de păpușari. A fost Dragnea până săptămâna trecută, acum este la pușcărie și se întâmplă și în Partidul Social Democrat ce s-a întâmplat în Partidul Democrat de la Chișinău. Deci, partida e încheiată. Plahotniuc trebuie să priceapă acest lucru și de acum înainte se adună noi fapte pentru vinovăția lui, pentru că ce a făcut până acum este suficient de grav, care în ultimul ceas, în al 12-lea ceas, cum se spune, să înțeleagă și să abandoneze această confruntare absurdă în interesul general al Republicii Moldova”.

Dragnea e în pușcărie, Plahotniuc trebuie să plece...

Europa Liberă: Mulți se întreabă de ce nu vin scrisori de recunoaștere a Guvernului Sandu? Credeți că nu se va grăbi nimeni să facă acest lucru?

Cristian Preda: „După semnalul dat de înalta reprezentantă Federica Mogherini și comisarul pentru extindere Johannes Hahn, semnalele vor veni. Este firesc ca la nivelul Uniunii să se facă o coordonare. Responsabilă pentru politica externă este Federica Mogherini, ea vorbește în numele Uniunii și sunt convins că vor veni în următoarele ore semnale puternice din capitalele statelor membre. E și firesc să se întâmple așa și eu urez succes Maiei Sandu, colaboratorilor săi, sunt oameni de toată isprava în Guvern și acum e momentul pentru a munci, pentru a stabiliza țara și pentru a profita de pe urma oportunităților pe care le oferă și Uniunea Europeană, și Statele Unite.”

Europa Liberă: Presiunea străzii poate influența evoluția situației din Republica Moldova, ținând cont că democrații și-au scos simpatizanții în stradă? Nu este exclus că și cealaltă tabără să-și adune susținătorii în inima Chișinăului.

Cristian Preda: „E preferabil ca instituțiile să decidă și Parlamentul a decis într-un fel. Există un speaker al Parlamentului desemnat și votat în mod legal, există un Guvern de asemenea desemnat și susținut de o majoritate clară în Parlament. E preferabil să rămânem la logica democratică, la legitimitatea dată de cetățeni și să se evite orice confruntare în stradă. Nu strada decide.

Interesul general al R.Moldova cere o recuperare a timpului pierdut, o reparare a dezastrelor produse de Plahotniuc și de toți clienții lui...

Și e momentul ca oamenii politici, Maia Sandu, în primul rând, să-și suflece mânecile și să purceadă la lucru. Interesul general al Republicii Moldova cere o recuperare a timpului pierdut, o reparare a dezastrelor produse de Plahotniuc și de toți clienții lui și cred că asta este important. Oamenii trebuie să-și păstreze calmul și să privească spre viitor. Repet: comunitatea internațională este unită, este solidară, nu doar europenii, și doresc ca Republica Moldova să progreseze. Nu mai putem accepta ca țara să fie depopulată, oamenii să fie disperați, să nu vadă niciun viitor și toată guvernarea să răspundă doar unor interese clientelare, private, oligarhice.”

XS
SM
MD
LG