Viitorul relațiilor dintre UE și R. Moldova depinde de modul în care se vor desfășura alegerile din 24 februarie, a declarat Europei Libere deputatul din Parlamentul European, Cristian Preda. El spune că alegerile libere și corecte reprezintă condiții principale pentru orice apropiere de Uniunea Europeană.
Europa Liberă: Au mai rămas 10 zile dintr-o lună electorală foarte încinsă. Cum vedeți această campanie electorală?
Cristian Preda: „E o campanie destul de haotică, aș spune. Nu sunt foarte multe surprize și, pe de altă parte, nici nu se înțelege prea bine cam din partea tuturor candidaților ce vrea fiecare. Am impresia că toată lumea a rămas pe pozițiile deja știute. Avem clar orientarea lui Dodon către prietenii săi moscoviți, acum văd că primește un sprijin din partea Ungariei și acesta este ceva nou, un element nou. Pe de altă parte, Plahotniuc încearcă să cumpere pe toată lumea și își face iluzia că va putea să influențeze în felul acesta în mod decisiv rezultatul; pro-europenii Maia Sandu și Andrei Năstase se luptă cu toate obstacolele posibile pentru ca mesajul lor să ajungă la cetățeni; Șor face ce a făcut întotdeauna Șor. Deci nu e ceva care să atragă atenția în mod special și de asta am și eu impresia că nu e foarte mult interes nici din partea publicului din Republica Moldova. Sper să mă înșel în această privință, dar impresia mea e că nu e o campanie care să atragă, să pasioneze.”
Europa Liberă: Observatorii scenei politice din Republica Moldova spun că acum s-ar duce o luptă reală – lupta democraților cu socialiștii, că nu ar fi o luptă politică mimată, ca după 24 februarie să fie posibilă crearea unei majorități parlamentare cu deputați din aceste două formațiuni. Dvs. din afară cum vedeți această luptă?
Cristian Preda: „I-am văzut întotdeauna în aceeași barcă pe Dodon și pe Plahotniuc și nu-i văd în acest moment altfel. Sigur că ei pot să lase impresia unei părți a cetățenilor Republicii Moldova că ar viza lucruri diferite.
Asta e o strategie pentru a mobiliza cât mai mulți nehotărâți sau cât mai mulți cetățeni care sunt năuci, sunt puțin turmentați, cum era figura cetățeanului turmentat, fără a spune neapărat că alcoolul e parte a acestui proces de seducere, dar sunt, ca și în România de altfel, cetățeni care nu au o busolă și atunci sunt victimele partidelor politice, care le pot vinde orice versiune a lucrurilor. Mie mi se pare că acest mariaj făcut între cei doi lideri politici acum câțiva ani și în momentul-cheie al schimbării sistemului electoral produce, din nefericire, efecte. Să sperăm că nu vor fi efecte la fel de grave precum ceea ce s-a întâmplat la alegerile de la Primăria Chișinăului. Asta e singura speranță care ne-a rămas, să nu descoperim din nou lucruri atât de scandaloase precum cele legate de invalidarea alegerii lui Andrei Năstase.”
Europa Liberă: Apropo, europenii și americanii au promis să vegheze îndeaproape ca rezultatul votului să nu mai fie anulat, așa cum spuneți și Dvs. despre întâmplarea de la alegerile pentru Primăria Chișinăului. Cât de mult se va ține cont atunci când Chișinăul va dori să restabilească buna relație cu Occidentul, cât de mult se va ține cont de alegerile libere și corecte?
Cristian Preda: „E un criteriu decisiv. Asta a apărut în toate pozițiile exprimate de Parlamentul European, dar și în ceea ce a spus Comisia Europeană în ultimele luni. Capacitatea unui stat de a avea și a unui Guvern, pentru că Guvernul organizează, capacitatea de a organiza alegeri libere și corecte este un criteriu a cărui importanță nu poate fi ascunsă în nici un fel. E un criteriu fundamental, vreau să vă spun. Acum și europenii, și americanii au decis să trimită observatori electorali. Delegația Parlamentului European este condusă de dna Rebecca Harms, care are o mare experiență în privința țărilor foste comuniste, care știe foarte bine Republica Moldova și sunt convins că și ea, și ceilalți colegi din Parlamentul European, ca și observatorii care vin cu OSCE, de pildă, vor spune lucrurilor pe nume și vor arăta ce a mers bine și ce nu a mers bine în campanie, în ziua votului și la închiderea urnelor. Repet: nimic nu e mai important acum decât capacitatea de a organiza alegeri corecte și recunoașterea rezultatelor de către părțile implicate...”
Europa Liberă: Demnitarii de la Bruxelles au și anunțat că, în funcție de corectitudinea acestui scrutin parlamentar, se va lua decizia de a continua finanțarea din partea UE pentru Republica Moldova. Pe ultima sută de metri, Guvernul de la Chișinău a început să implementeze tot felul de măsuri sociale: salarii, pensii, alocații, indemnizații mărite, ajutoare în bani oferite bătrânilor pentru lemne de foc, medicamente gratuite, ajutoare financiare pentru Paște. Să însemne aceasta că în 2019 viitoarea guvernare va putea să ofere o viață mai bună cetățenilor, chiar dacă nu se cunoaște când va fi disbursată asistența financiară din partea UE pentru Moldova?
Cristian Preda: „Astea sunt clar încercări de cumpărare a bunăvoinței alegătorilor. Nu cred că cineva se înșală, nici măcar cei care primesc toate aceste beneficii în preajma votului, și ei știu foarte bine că sunt cumpărați, iar unii se lasă cumpărați, urmând de altfel ceea ce însoțește respectivele cadouri, și anume votând, probabil, cu Guvernul; alții se lasă mituiți și probabil că votează totuși potrivit propriei conștiințe. Să sperăm că aceasta a doua categorie e mai mare. Acum ce vor putea face guvernanții care vor ieși din alegeri, care vor reuși să alcătuiască o echipă și în ce măsură vor putea să onoreze aceste promisiuni, asta este partea a doua. În orice caz, și sprijinul pentru buget, și asistența macrofinanciară pot să vină în Republica Moldova dacă, pe de o parte, organizarea alegerilor este bună, pe de altă parte, dacă există o recunoaștere a rezultatelor alegerilor de către toate părțile implicate și aici încrederea între actorii politici, între competitorii electorali trebuie să primeze și apoi dacă, evident, Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cooperează în mod efectiv cu Uniunea Europeană. Dacă la guvernare vom avea politicieni precum actualul președinte, care vrea o separare completă de Uniunea Europeană, atunci nu va fi cazul unei ameliorări, pentru că pur și simplu va fi un divorț. Nimeni nu-și dorește așa ceva, cel puțin majoritatea colegilor mei din Parlamentul European cred că îmbrățișează această idee, ne dorim o cooperare cu Republica Moldova, dar o putem avea, suntem conștienți, doar cu politicieni responsabili și cu politicieni care nu vor să ne păcălească lucrând pe ascuns în interesul Rusiei.”
Europa Liberă: Probabil cunoașteți, Ministerul rus de Externe a acuzat într-o declarație Statele Unite și pe ambasadorul american la Chișinău de amestec în alegerile din Republica Moldova. Cum înțelegeți Dvs. această reacție a celor de la Moscova?
Cristian Preda: „E foarte simplu. Dodon i-a lăsat să înțeleagă că Moldova e un teritoriu rusesc, de asta rușii consideră că tot ce vine împotriva intereselor Rusiei în Republica Moldova e un amestec în treburile interne și pentru ei Moldova este un soi de provincie, de gubernie. Aici nu avem nici un fel de îndoială și propaganda deșănțată pe care o face Kremlinul în Moldova e proba cea mai bună, își fac de cap fără ca într-un fel președintele sau Guvernul să contracareze asta, dimpotrivă,
Guvernul face în același stil tipul de propagandă pe care l-au învățat de la modelul rusesc, vai, atât de apreciat de către unii dintre moldoveni. E simplu de citit asta, dar ca și la trecutele alegeri cetățenii moldoveni au de decis, trebuie să hotărască între o apropiere de Uniunea Europeană, pe care și-au dorit-o doar, mesajul a fost foarte clar până în 2014 și incertitudinea de acum în care una vorbești și alta faci, spui că vrei să cooperezi cu Uniunea Europeană și de fapt împingi țara în brațele rușilor. Asta-i alegerea, nu? Deci nu sunt șapte variante de lucru.”
Europa Liberă: În acest comunicat de presă al diplomației ruse se spune că, dacă învingătorul nu va fi pe placul Washingtonului, moldovenii ar fi amenințați cu ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar cu repetarea Maidanului ucrainean.”
Cristian Preda: „Sunt cuvinte grele, pentru că, așa cum vă spuneam, dintre guvernanți nimeni n-a îndrăznit să se opună acestei agresiuni rusești permanente. Totuși să deschidem ochii să vedem că armata rusă controlează o parte din teritoriul Republicii Moldova, Rusia controlează Președinția țării, controlează importante resurse economice, importante resurse mediatice.
Deci, Rusia este instalată comod în Republica Moldova. Dacă avem tot felul de guvernanți iresponsabili sau oligarhi construiți după modelul rusesc, care mimează o luptă cu Kremlinul, se ajunge în situația în care se află Moldova astăzi, în care oamenii își iau lumea în cap și pleacă din țară și nu avem politicieni care iubesc stilul autoritar și care anulează alegerea unor democrați și contestă chiar principiul democratic. E nevoie de curaj și există oameni curajoși în Republica Moldova. Maia Sandu și Andrei Năstase mi se par a fi oameni de curaj. Dacă ei vor căpăta această susținere, Moldova se va deschide și va oferi cetățenilor săi oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană și pe care mulți oameni și le doresc.”
Europa Liberă: Și dacă nu se va reuși crearea unei majorități parlamentare după acest scrutin, unii vorbesc că ar putea să se ajungă la alegeri repetate, anticipate; se ajunge la o instabilitate politică...
Cristian Preda: „Eu cred că stabilitatea e importantă acum, mai ales după guvernarea controlată de oligarhul Plahotniuc și după această reorientare dramatică spre Moscova prin alegerea lui Dodon. Nu vreau să anticipez și nu cred că e normal ca înainte de un scrutin să spunem: păi vor mai fi altele, dacă lucrurile nu sunt rezolvate de către cei aleși, dacă ei nu sunt în stare să genereze o majoritate, mai facem alte alegeri. Cred că trebuie de mers la urne cu conștiința curată, cerându-le oamenilor să voteze în mod liber și nu cumpărându-le conștiința și le vom cere apoi celor care sunt aleși să genereze o majoritate parlamentară și un Guvern și să gestioneze țara. Noi nu putem să punem înainte ipoteza repetării unui scrutin care nu a avut loc. De asta se fac alegeri, pentru ca, în baza voinței cetățenilor, să se găsească resurse între politicieni pentru a construi și pentru a administra țara, pentru a o guverna.”
Europa Liberă: Credeți că șeful statului s-ar mai subordona liderului Partidului Democrat? Premierul Pavel Filip l-a acuzat de imoralitate pe președintele Igor Dodon în cazul piloților ținuți ostatici în Afganistan, iar spicherul Andrian Candu vorbea la o întâlnire cu alegătorii chiar că ar trebui să-i fie intentat un dosar penal.
Cristian Preda: „Ce să vă spun? Eu am de câtăva vreme impresia că acești politicieni din grupările Dodon și, respectiv, Plahotniuc nu fac altceva decât să se lamenteze și să vorbească pentru a se auzi vorbind, cum se spune. Adică nici ei nu par să ia în serios spusele lor. În plus, sunt inventate tot felul de tertipuri precum suspendarea pentru câteva ore a președintelui, mimarea deschiderii europene a lui Plahotniuc, sunt tot felul de cai verzi pe pereți, iarăși ca să citez o vorbă populară, și de asta cred că e momentul ca în Republica Moldova să existe guvernanți responsabili, oameni serioși, consistenți, care pun preț pe vorbele lor și care, pornind de la promisiuni, să le și îndeplinească. Nu vedem în ultimii ani această relație între vorbe și fapte în Republica Moldova și e păcat că e sacrificat viitorul cetățenilor. Asta e cred miza acestor alegeri: desemnarea unor oameni responsabili, serioși, care au consistență intelectuală și politică și care sunt hotărâți să schimbe în bine Republica Moldova, nu să vândă iluzia supraviețuirii.”
Europa Liberă: Dar România, care deține președinția până la mijlocul acestui an la Uniunea Europeană, ce ar putea să facă pentru ca Republica Moldova să meargă pe o cale bună și dreaptă?
Cristian Preda: „Prima condiție ar fi aceea de a recunoaște că oligarhul Plahotniuc și filorusul Dodon sunt aceeași Mărie cu altă pălărie, deci sunt unul și același, nu sunt decât două rele pentru Republica Moldova. Autoritățile de la București ar trebui de altfel să construiască un consens favorabil Republicii Moldova, nu să încerce să blocheze, cum s-a întâmplat recent consensul pe care îl căutau miniștrii de Afaceri Externe în Consiliul Afacerilor Externe în urmă cu câteva săptămâni. Acesta a fost și unul dintre mesajele pe care le-am transmis în audierea pe care comisarul Afacerilor Externe a Parlamentului European a organizat-o când ministrul Meleșcanu a prezentat prioritățile președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Știu că unor factori de decizie de la București le e greu să se desprindă de iluzia că Plahotniuc ar fi un adversar, o piedică în calea lui Dodon, dar cred că alegerile îi vor obliga să facă această schimbare, pentru că altfel vor fi coresponsabili pentru, cum spuneam, distrugerea viitorului cetățenilor Republicii Moldova.”