Linkuri accesibilitate

George W. Bush și Barack Obama deplîng situația politică actuală din Statele Unite


La inaugurarea ca președinte a lui Donald Trump
La inaugurarea ca președinte a lui Donald Trump

„Politica noastră pare mai vulnerabilă la teorii ale conspirației și minciuni” (George W. Bush).

Doi fosti presedinti americani, din doua partide diferite au criticat cu asprime climatul politic din America. Care au fost principalele idei exprimate? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In evenimente separate, la doar circa 30 de kilometri distanta, George W. Bush si Barack Obama au deplins situatia actuala política din Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct

Primul a fost republicanul Bush care a criticat o cultura politica care-i incurajeaza pe bigoti. „In ultimele decenii, increderea publica in institutiile noastre a scazut”, a spus George W Bush, la un eveniment la New York, continuind „Clasa noastra política a fost des paralizata in fata unor nevoi firesti si presante. Visul american, care spune ca fiecare generatie o va duce mai bine decit cea anterioara pare acum de neatins de catre cei care se simt lasati in urma de economía in schimbare. Nemultumirea se adinceste si ascute conflictele partizane. Politica noastra pare mai vulnerabila la teorii ale conspiratiei si minciuni”.

Bush a denuntat pe cei care proclama suprematia albilor spunind ca sint opusi idealului american. Fostul presedinte a vorbit si despre incercarea unei puteri ostile – cu referire la Rusia – de a alimenta si exploata diviziunile din America.

Putin mai tirziu, in localitatea Newark, New Jersey, fostul presedinte Obama a facut campanie, pentru un candidat democrat la functia de guvernator, pentru prima data de cind a plecat de la Casa Alba. Continuind sa nu se refere direct la presedintele Trump, Obama a criticat insa politicile care divizeaza societatea. „Unele dintre lucrurile pe care le vedem acum, le credeam de mult trecute. Oameni care privesc cu 50 de ani in urma. Este secolului 21, nu secolul 19”, a spus Obama.

XS
SM
MD
LG