Linkuri accesibilitate

Criză de inspectori de mediu. La Taraclia e unul singur, la Basarabeasca – niciunul


Inspectori de mediu din Ungheni, în timpul desfășurării unei acțiuni de combatere a braconajului piscicol pe râul Prut și a tăierilor ilegale de arbori
Inspectori de mediu din Ungheni, în timpul desfășurării unei acțiuni de combatere a braconajului piscicol pe râul Prut și a tăierilor ilegale de arbori

Inspectoratul pentru Protecția Mediului se confruntă cu o criză de inspectori. Nu poate angaja oameni din cauza moratoriului asupra funcțiilor publice care durează deja de 6 ani. Posturile rămân vacante și pentru că salariile sunt mici.

În R. Moldova lucrează 136 de inspectori pentru protecția mediului, dar ar fi nevoie de cel puțin 230. Asta înseamnă că necesitatea de a face față protecției mediului este acoperită în proporție de 60 la sută.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a spus Europei Libere că în raioanele în care nu există suficienți inspectori de mediu, cum e, de exemplu, raionul Ialoveni, „doi inspectori lucrează ca pentru cinci”.

„Nu reușesc în timp util sau au nevoie de timp suplimentar pentru a examina materialele complexe”, explică Bulmaga.

Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău, zece la număr, și la Bălți – șapte, în timp ce la Taraclia este unul singur și la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.

Potrivit lui Bulmaga, inspectoratul a ajuns în această criză de cadre, pe parcursul ultimilor ani, odată cu moratoriului din 2018 asupra angajării personalului în sectorul bugetar, prelungit an de an și care ar urma să se încheie la 31 decembrie 2024.

Guvernul a aplicat atunci moratoriul pentru a gestiona mai bine banii publici și pentru a-i direcționa spre „domeniile prioritare”. Timp de 6 ani, numărul posturilor vacante în instituțiile statului puse sub moratoriu a crescut cu 13% și a ajuns la peste 15.000 de unități.

Excepție de la moratoriu face „personalul strict necesar” care poate fi angajat pentru „realizarea misiunii autorității publice”. Astfel, Guvernul a organizat, la începutul anului 20204, „în premieră”, un târg de cariere, în cadrul unei campanii de recrutare pentru suplinirea celor peste 200 de funcții publice vacante.

Se așteaptă reforma inspectoratului

Un motiv din care oamenii pleacă din funcția de inspector de mediu este salariul mic, de 7.000-8.000 de lei (în jur de 400 de euro).

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului speră că situația se va schimba odată cu reformarea instituției. Urmează să fie create încă două „direcții de forță”: una de investigație a infracțiunilor de mediu și alta de urmărire penală.

În septembrie 2023, această idee a fost supusă consultărilor publice. Reforma le-ar da inspectorilor de mediu mai multe atribuții cum ar fi: instrumentarea cazurilor penale de mediu și expedierea acestora în instanța de judecată. De asemenea, va fi creat un serviciu de securitate internă și anticorupție, care ar verifica cât de corect își fac munca inspectorii și cât de integri sunt.

Reorganizarea ar presupune ca inspectoratul să angajeze 100 de persoane, scrie revista „Natura”.

Ajutor din alte părți

Colaborarea cu alte instituții ale statului, cum ar fi Poliția de Frontieră sau Inspectoratul General al Poliției, ușurează munca inspectorilor de mediu. De asemenea, ei mizează pe ajutorul voluntarilor.

Rangerii de la Nistru
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00

Conform legii privind protecției mediului înconjurător, Inspectoratul pentru Protecția Mediului este responsabil de controlul de stat asupra respectării legilor în problemele protecției mediului și resurselor naturale.

Inspectorii de mediu pot să verifice orice obiectiv din țară, indiferent de forma de proprietate, în cazul în care există un pericol pentru mediul înconjurător. Ei pot să oprească și să inspecteze orice transport, să rețină persoanele vinovate de încălcarea legislației de mediu și să le predea poliției, să verifice lucrurile personale, să ridice producția dobândită ilicit, să facă procese verbale și să aplice sancțiuni.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Georgeta Carasiucenco

    Sunt jurnalistă din 2016. Am lucrat la Moldova.org unde am scris despre drepturile femeilor și alte subiecte conexe. La Europa Liberă documentez schimbările climatice și alte probleme de mediu din Republica Moldova. Realizez reportaje și investigații pe subiecte ce merită atenția publicului.

XS
SM
MD
LG