Linkuri accesibilitate

Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022
Un bărbat rănit în așteptarea îngrijirilor medicale după bombardamentele ruse în orașul Ciuguiv din estul Ucrainei, 24 februarie, 2022

Rusia a invadat Ucraina | 392 bombardamente. 137 de persoane ucise, 316 răniți.

În zorii zilei de 24 februarie, armata rusă a atacat Ucraina la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. S-a relatat despre atacuri aeriene în cel puțin 25 de orașe, inclusiv Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat bilanțul în victime omenești după o zi de invazie rusească: 137 de morți și 316 răniți.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei, numit de președinta Maia Sandu „încălcare flagrantă a legilor internaționale”, exprimând disponibilitatea Moldovei de a primi refugiați. În seara zilei de joi, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat că situația din Zona de Securitate este „stabilă și controlată” și că autoritățile de la Tiraspol nu intenționează să declare stare de urgență. Autoritățile de la Chișinău au dezmințit la rândul lor informațiile de pe rețele, că Ucraina ar fi atacată dinspre Transnistria.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul rusesc din Ucraina, numindu-l „neprovocat și nejustificat”, și a promis că Rusia va trebui să dea socoteală în fața comunității internaționale. „Putin va fi un paria al scenei internaționale”, a spus Biden, numindu-l „tiran” cu „aspirații imperiale”. Biden a spus că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina, întrucât el vrea să „refacă” Uniunea Sovietică.

16:24 24.2.2022
Coadă de mașini la punctul de trecere a frontierei de la Palanca
Coadă de mașini la punctul de trecere a frontierei de la Palanca


Până la ora 16.00, 7.000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova, anunță Ministerul de Interne. Au fost create două centre de triere, la Palanca și Ocnița, pentru a oferi asistență refugiaților din Ucraina care fug din calea războiului.

Scopul acestor centre este să acorde asistență de primă necesitate, de natură umanitară, juridică și alimentară imigranților. Ele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore. În cadrul centrelor, vor activa ofițerii Biroului de Migrație și Azil care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali.

15:16 24.2.2022

Partidul Socialiștilor din R. Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a „sprijini” guvernarea în gestionarea urmărilor conflictului din Ucraina vecină. „Chiar dacă suntem parte a opoziției, suntem gata să punem la dispoziție toate capacitățile și expertiza noastră, pentru a trece cu bine peste această situație critică”, se spune într-un comunicat de presă PSRM. Cel mai puternic partid de opoziție moldovean mai spune: „Nu avem motive de neliniște atât timp cât țara noastră va respecta statutul său de neutralitate, prevăzut în Constituție”. Socialiștii nu califică în vreun fel atacul rusesc asupra Ucrainei, spunând doar că acolo „situația a degenerat” și invitând „părțile implicate la calm și dialog pașnic”.

15:08 24.2.2022

Autoritățile Republicii Moldova construiesc în apropiere de Palanca un centru de triere pentru refugiații din Ucraina. Corespondentul Europei Libere, Nicu Gușan, relatează de la fața locului.

14:47 24.2.2022

Kremlinul a repetat joi cele spuse de președintele rus Vladimir Putin în cursul dimineții, anume că obiectivul invadării Ucrainei de către fprțele ruse este „demilitarizarea și de-nazificarea Ucrainei”. Putin a reiterat dimineață o acuzație nefondată pe care a făcut-o într-un discurs pe 21 februarie, aceea că guvernul ucrainean este un regim „neo-nazist” în căutarea unei arme atomice.

„La modul ideal, Ucraina trebuie eliberată și curățată de naziști, de oameni orientați către nazism și de ideologii”, le-a spus reporterilor pe 24 februarie purtătorul de cuvând al Kremlinului Dmitri Peskov. El a refuzat să dea alte detalii când un jurnalist l-a întrebat dacă consideră că președintele Volodimir Zelenski și guvernul său sunt naziști. Explicând ce anume înseamnă demilitarizarea Ucrainei, Dmitri Peskov a spus că este „neutralizarea potențialului ei militar, care a crescut notabil recent, între altele și datorită eforturilor active ale unor țări străine”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG