Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:37 14.10.2019

Manipulare subtilă în presa rusă

Tot la Moscova, în stilul de încețoșare a cititorilor grăbiți generalizat în presa rusă, stil situat în permanență la limita de fake news, Izvestia scrie că: Succesoarea lui Merkel este invitată să viziteze Crimeea.

E vorba de AKK, Annegret Kramp-Karrenbauer, șefa partidului creștin democrat CDU, principala formațiune politică din Germania, însă parcurgând articolul, cititorul negrăbit descoperă că e vorba doar de o invitație retorică, departe de a fi acceptată, venind demonstrativ din partea șefului comitetului pentru afaceri externe din parlamentul Crimeei și că îndemnul de a vizita Crimeea a fost lansat după ce numita AKK a criticat „încălcarea dreptului internațional” de către Rusia prin invadarea și ocuparea Crimeei, declarații detaliate astăzi de cotidianul stângii berlineze Tageszeiung (TAZ).

09:03 13.10.2019

Situația pe front în Donbas după cele mai recente date

Bloc în Avdiivka, pe linia frontului.
Bloc în Avdiivka, pe linia frontului.

10:12 12.10.2019

Ambasadorul SUA la UE va depune mărturie, în ciuda interdicţiei lui Trump



Ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, va depune mărturie în faţa aleşilor americani care efectuează ancheta în cadrul procedurii de destituire împotriva preşedintelui republican Donald Trump, în pofida interdicţiei Departamentului de Stat, au anunţat avocaţii săi.

Democraţii care conduc ancheta în Camera Reprezentanţilor i-au trimis miercuri o citaţie pentru a-l audia cu privire la dosarul ucrainean, care se află în centrul procedurii de destituire care îl vizează pe Trump.

"În pofida consemnului actual al Departamentului de Stat de a nu depune mărturie, ambasadorul Sondland va onora citaţia comisiilor (Camerei) şi este nerăbdător să depună mărturie" joi 17 octombrie, au scris avocaţii săi, Robert Luskin şi Kwame Manley, într-un comunicat.

Apropiat de Donald Trump, acest om de afaceri care a făcut avere în sectorul hotelier intenţionează să răspundă "pe deplin şi sincer la întrebările comisiilor", susţin avocaţii săi. El "a acţionat mereu cu integritate", afirmă ei.

Ambasadorul nu va putea totuşi să prezinte documentele solicitate de democraţi, întrucât diplomaţia americană dispune de "singura autoritate" în materie. Gordon Sondland "speră că aceste documente vor fi prezentate la comisii" până joi, potrivit avocaţilor săi.

Preşedintele american a explicat marţi că nu putea să autorizeze mărturia lui Sondland, care a donat contribuţii pentru finanţarea campaniei sale, întrucât asta ar fi însemnat să-l lase să fie audiat de "un tribunal fals, total părtinitor", condus de opoziţia democrată.

10:11 12.10.2019

Rudolph Giuliani anchetat în legătură cu activităţile sale din Ucraina



Rudolph Giuliani, avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump, este anchetat de procurori în legătură cu activităţile sale în Turcia şi Ucraina.

O primă anchetă se referă la cazul brokerului turco-iranian Reza Zarrab, reprezentat în instanţele americane de Giuliani. Zarrab a fost inculpat pentru eludarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Avocatul a încercat să obţină eliberarea lui Zarrab prin intermediul unui schimb de deţinuţi cu Turcia.

În cursul unei întrevederi în Biroul Oval, în anul 2017, Giuliani şi-a prezentat propunerea, însă Rex Tillerson, care în acel moment era secretar de Stat, a obiectat, afirmând că ar fi "foarte nepotrivit" să se intervină într-o anchetă penală.

Giuliani, care nu era încă avocatul preşedintelui, nu a acceptat obiecţia lui Tillerson şi a continuat să militeze pe lângă Trump pentru eliberarea lui Zarrab.

Schimbul de deţinuţi însă nu a mai avut loc, în pofida pledoariilor lui Giuliani.

Separat, Giuliani este vizat de o anchetă a procurorilor federali din Manhattan care suspectează că avocatul a încălcat legislaţia privind lobby-ul în cursul activităţilor sale în Ucraina.

Potrivit jurnaliştilor de la The New York Times, ancheta ar avea legătură cu cei doi asociaţi ai lui Giuliani care au fost arestaţi şi inculpaţi pentru donaţii ilegale făcute pentru campania electorală a actualului lider de la Casa Albă.

Lev Parnas şi Igor Fruman, care au donat 325.000 de dolari, unui comitet politic care susţine campania electorală a lui Donald Trump, sunt acuzaţi de conspiraţie, declaraţii false la Comisia Electorală Federală şi falsificare de documente.

Cei doi sunt implicaţi în eforturile lui Rudy Giuliani de a obţine cooperarea unor oficiali din Ucraina în investigarea afacerilor fostului vicepreşedinte Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Lev Parnas și Igor Fruman în arest
Lev Parnas și Igor Fruman în arest

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG