Ucraina pregătește un cadru legal pentru criptomonede
Ministrul adjunct al transformării digitale a Ucrainei, Oleksandr Borniakov, a anunțat că Rada Supremă de la Kiev pregătește un proiect de lege care va legaliza tranzacţiile cu criptomonede și cu hrivne virtuale.
Potrivit acestei iniţiative legislative, deţinătorii de criptomonede se vor bucura de o serie de avantaje. „Datorită faptului că va exista o reglementare legislativă în acest domeniu, aceștia cel puțin își vor putea proteja averea în active virtuale” – a explicat Borniakov.
El a subliniat că deținătorii de monede digitale vor putea schimba legal active criptografice şi, de asemenea, le vor putea declara. „Acest proces va fi transparent. În plus, ne așteptăm să apară o piață întreagă de servicii intermediare pentru plata bunurilor cu criptomonede, stocarea acestora şi schimbarea lor. Va extinde posibilitățile de utilizare a acestora” – a adăugat Oleksandr Borniakov.
Oficialul a mai subliniat că proiectul de lege prevede în mod clar că moneda virtuală nu este un mijloc de plată, însă operațiunile de achiziție sunt permise. „Astăzi, legislația din Ucraina nu permite, de asemenea, plata în dolari, dar puteți plăti în condiții de siguranță pentru achiziții cu un card de dolari. Când plătiți, are loc conversia valutară instantanee. Potrivit proiectului de lege privind activele virtuale, companiile vor putea furniza servicii pentru astfel de transferuri. Prin urmare, în Ucraina, se va putea face plata destul de legal în criptomonede, dar printr-un intermediar” – a mai explicat ministrul adjunct al transformării digitale din Ucraina.
Activist bielorus găsit spânzurat în Kiev
Militantul belarus Vitali Șișov, care disăpăruse ieri în Kiev, a fost găsit spânzurat.
Șișov, şeful Casei belaruse în Ucraina, un ONG care îi ajută pe compatrioţi săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, dispăruse luni.
El a plecat luni dimineaţă să facă jogging în Kiev, dar nu s-a mai întors. Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit prietenilor lui Vitali Şişov, acesta a fost urmărit de "străini" în timp ce făcea jogging.
Poliţia şi mai mulţi voluntari au lansat căutări, inclusiv folosind câini, în zona în care bărbatul făcea jogging. Trupul lui a fost găsit într-un parc.
Afacerea Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.
Fostul judecător Ceaus între Serviciul de Securitate si Procuratura Anticorupție
Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat sâmbătă, 31 iulie, că fostul judecător Nicolai Ceaus (foto), răpit cu patru luni în urmă, în plină zi, de la Chișinpu, se află acum în custodia sa, unde primește asistența medicală necesară, după ce o perioadă îndelungată a fost lipsit de libertate.
Ceaus a reapărut subit vineri, 30 iulie, în satul Mazurivka din regiunea Vinnitsia. Flămând și aproape fără haine, s-a dus singur la primăria satului, a declarat jurnaliștilor președintele consiliului sătesc, Valery Grunkivski, relatează Radio Svoboda. De acolo a fost luat de ofițeri ai Serviciului de Securitata (SBU).
Tot Radio Svoboda relatează că fostul judecător este căutat și de Biroul Național Anticorupție, care ar fi încercat vineri să-l preia pe Ceauș, mai mult sau mai puțin cu forța, din mâinile Serviciului de Securitate. Fără succes iar acest incident nu a fost comentat până acum de SBU.
Ulterior, Serviciul de Securitate a dat numai o declarație în care precizează că „nu l-a răpit” pe Nicolai Ceaus, ci a luat numai măsuri pentru a asigura securitatea fostului judecător.
Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie de la Chișinău, după ce-i fusese respinsă cererea de azil în R. Moldova. Era și mai este căutat în Ucraina pentru un caz de corupție din 2016, când ofițerii Biroului Național Anticorupție au găsit în grădina lui Ceaus borcane, îngropate în pământ, în care erau 150 de mii de dolar, se pare că bani din mită.
Nu este clar de ce fostul judecător, căutat pentru un caz de corupție, se află acum în custodia Serviciului de Securitate, în loc de Biroul Național Anticorupție, remarcă Radio Svoboda.
Putin – „asasinul simpatic”
«Până la urmă e un „asasin” simpatic!» Săptămânalul satirico-politic francez Le Canard enchaîné are, în numărul său tocmai apărut pe săptămâna aceasta (doar în ediția pe hârtie), o foarte critică analiză a deciziei lui Joe Biden de a fi decis, împreună cu Angela Merkel, că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 poate fi terminat.
După ce Joe Biden îl numise pe Putin un „asasin” (killer) și amenințase cu sancțiuni orice companie occidentală care se implică în construirea gazoductului e sub marea Baltică, iată acum că Biden binecuvântează proiectul, încheiat în proporție de 95%.
Desigur, gazoductul va permite Germaniei să închidă centralele nucleare și termice și să-și reducă astfel emisiile de CO2. Scrie Le Canard despre acest exemplu de realpolitik: „Europa importă două treimi din gazul de care are nevoie. Rusia singură furnizează 40%, iar restul vine din Norvegia, Algeria sau Qatar. Din foarte gazoasa Rusie pleacă spre Europa șase conducte. Trei din ele traversează Ucraina, cu o capacitate uriașă, 156 de miliarde de metri cubi pe an. Ucraina încasează pentru asta venituri bunicele (drepturi de tranzit care se ridică la miliarde) și un foarte eficace mijloc de presiune (țevile se mai blochează). În 2009, deja, Putin le-a tăiat gazul ucrainenilor, care, pentru a se încălzi, au deturnat din cel destinat europenilor.”
Nord Stream 2 (1200 km de conducte pe sub mare, proiect finanțat 51% de Gazprom) va permite ocolirea Ucrainei și slăbirea economiei țării. Și Le Canard încheie: „Putin ocolește Ucraina pentru a o fragiliza. Înainte de a o agresa militar? Bof, ce contează, din moment ce avem gaz à volonté...”