Redactorul-șef al portalului ucrainean Censor.net, Iuri Butusov , spune că subiectul este unul „cu cel mai mare potențial de conflict în relația dintre Ucraina și Moldova în acest moment”.
Marți dimineața ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat la Kiev că „situația cu Ceaus nu ar trebui folosită de Rusia pentru a crea tensiuni între Ucraina și Republica Moldova”. Kuleba s-a întâlnit luni seara cu premierul interimar moldovean, Aureliu Ciocoi, aflat într-o vizită în capitala ucrainean.
Fostul judecător acuzat de corupție în Ucraina, răpit de persoane înarmate în centrul Chişinăului pe 3 aprilie, a publicat luni, 17 mai, un video pe canalul său de Telegram în care declara că este în siguranță, că nu ar fi fost răpit și că adevărata răpire s-a produs de fapt în 2016, când a fost nevoit să rămână în Republica Moldova. Ceaus spune în postare că este gata să ofere organelor de drept toată informația despre oamenii care l-au răpit și reținut în 2016. „Dar aceștia sunt oameni foarte (!) influenți, motiv pentru care sunt nevoit să cer organelor noastre de drept garanții de securitate”, declară Nicolae Ceaus.
După răpirea fostului judecător, s-a speculat mult că Nicolae Ceaus ar fi o piesă importantă pentru tragerea la răspundere a fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. Autoritățile de la Kiev au negat orice implicare în acest caz.
Redactorul-șef al portalului Censor.net, Iuri Butusov , care urmărește îndeaproape cazul, a scris luni pe pagina sa de Facebook că a vorbit cu sursele sale din Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și că acestea nu știu cine îl ține închis pe Ceaus și unde se află acesta.
„NABU crede că după răpirea și detenția lui Ceaus într-un loc necunoscut, Ceaus, în calitate de judecător cu experiență, va putea declara în orice moment că a fost supus unor presiuni și metode ilegale și astfel să conteste orice acuzație. NABU nu își ascunde nemulțumirea în legătură cu acțiunile răpitorilor, care au cauzat mari prejudicii procesului judiciar. NABU nu are în acest moment informații despre locul unde în care s-ar afla Ceaus", a scris Iuri Burusov.
Serviciul ucrainean al Europei Libere/Libertatea l-a întrebat pe Iuri Butusov cine ar fi putut, în opinia sa, posta înregistrarea video cu Ceaus și unde s-ar putea afla acesta?
Iuri Butusov: „Singurele informații oficiale sunt acum declarațiile poliției moldovenești conform cărora Ceaus a fost luat de mașina atașatului militar al Ucrainei în Moldova. În afară de aceste informații, nu există altele. Și dacă partea moldovenească are această versiune, Ucraina a respins în general o astfel de posibilitate, dar nu neagă faptele specifice și nu oferă explicații. Adică, dacă versiunea moldovenească are o baze reale, atunci Ceaus trebuie să fie undeva în Ucraina, printre cei care au legătură cu serviciile de informații militare.”
Europa Liberă: Dar în articolul dvs. de pe Censor.net ați scris că biroul președintelui Zelenski ar fi implicat în acest caz.
Este chestiunea cu cel mai mare potențial de conflict în relația dintre Ucraina și Moldova acum
Iuri Butusov: „Evident că serviciile de inteligență ale armatei nu se vor ocupa direct de transferul în Ucraina a unei persoane care este implicată nu în afaceri militare, ci într-o infracțiune și un dosar penal anchetate de Biroul Național Anticorupție. Desigur, acest lucru nu are nicio legătură cu acțiunile militare. În plus, Moldova este o țară-prietenă pentru noi, avem relații bune și fără un ordin direct din Oficiul președintelui armata pur și simplu nu ar face asta. Imaginați-vă că Moldova ar prezenta un video cum un atașat militar ucrainean care îl scoate pe Ceaus în propria mașină. Desigur, acestea sunt chestiuni militaro-diplomatice care nu se pot întâmpla fără girul conducerii de vârf.”
Europa Liberă: Ancheta asupra circumstanțelor răpirii fostului judecător Ceaus a fost publicată la începutul lunii aprilie, o anchetă făcută în cooperare cu RISE Moldova. De ce autoritățile ucrainene nu vor să ajute Moldova, o țară prietenoasă, să investigheze acest caz?
Iuri Butusov: „Răspunsul este evident: deoarece judecând după toate elementele, se pare că puterea de la Kiev este totuși implicată, și atunci de ce ar ajuta? Și se gândește ce soluție să găsească pentru a reduce tensiunile din relații.”
Europa Liberă: De ce credeți că această înregistrare a apărut exact în ziua în care Ucraina, Georgia și Moldova au semnat un memorandum tripartit privind lansarea unei cooperări consolidate pentru integrarea europeană, Trio Asociat? Are vreo legătură cu acest eveniment?
Iuri Butusov: „Pentru că premierul interimar al Moldovei a sosit luni în Ucraina, iar această chestiune este cu cel mai mare potențial de conflict în relația dintre Ucraina și Moldova acum. Cred că trebuia marcată o anumită evoluție în acest caz, pentru a arăta că, de fapt, acesta nu afectează interesele Moldovei. Și iată că însuși Ceaus spune: „Îmi pare rău, nimeni nu m-a răpit, legile voastre nu au fost încălcate”. Singurul lucru care încă nu s-a spus este unde se află Ceaus. Dar evident că acest lucru nu ameliorează tensiunea în relație.”
Europa Liberă: Deci, înregistrarea nu a arătat nimic din ce nu era voie?
Iuri Butusov: „Înregistrarea în sine nu arată mare lucru. A dispărut un om. Potrivit poliției moldovenești, acesta a fost răpit. Poliția moldovenească a reținut două persoane în acest caz. Și instanța moldovenească a acceptat argumentele poliției și le-a plasat în arest. Deci, ce se poate schimba prin acest video? Trebuie să apară nu o înregistrare sau o fotografie undeva, trebuie să apară Ceaus în fața organelor de anchetă și să depună mărturii.”
Europa Liberă: Cum ar putea evolua lucrurile mai departe? Cu se poate încheia totul?
Dacă se demonstrează că o persoană a fost răpită și nu se știe unde se află, ce valoare vor mai avea depozițiile sale în instanță?
Iuri Butusov: „Se va încheia cu faptul că Ceaus va trebui totuși arătat, pentru că altfel situația va fi ridicolă. Ei de fapt compromit acest dosar penal tocmai pentru că, în loc de procedura normală de extrădare și de proces, au făcut acest circ. Aceste evoluții facilitează de fapt atât apărarea lui Ceaus, cât și a celor împotriva cărora acesta ar urma să depună mărturii. Deoarece conform legislației ucrainene, numai depozițiile obținute legal sunt recunoscute în instanță. Este chiar ciudat că trebuie să explicăm aceste lucruri, care sunt niște principii de bază, alfa și omega oricăror litigii sau proceduri penale. Dacă se demonstrează că o persoană a fost răpită și nu se știe unde se află, ce valoare vor mai avea depozițiile sale în instanță? Sunt lucruri evidente.”
Europa Liberă: Vorbim deci despre amatorismul executanților?
Iuri Butusov: „Cu siguranță, da. Sunt lucruri total prost gândite”, a concluzionat Iuri Burusov, redactorul-șef al portalului Cenzor.net, într-un interviu cu serviciul ucrainean al Europei Libere.
Figura judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, răpit pe 3 aprilie de persoane înarmate în centrul Chişinăului, este una controversată. În 2016 acesta a fost pe punctul de a fi arestat în Ucraina pentru corupție, iar imaginile cu borcanele de sticlă de trei litri în care Ceaus îngropase mita de 150 de mii de dolari au devenit simbolul corupției în justiția ucraineană.
Căutat de autoritățile de la Kiev, Ceaus a ajuns la Chişinău în condiții neclare – presa a speculat atunci că ar fi venit cu un avion privat și fără verificarea actelor, iar acest lucru a fost posibil datorită unei înțelegeri informale dintre președintele de atunci al Ucrainei Petro Poroșenko și oligarhul Vlad Plahotniuc, foarte influent atunci. După răpirea lui Ceaus s-a speculat mult că operațiunea ar conveni actualei puteri de la Kiev și în special președintelui Volodimir Zelenski, judecătorul corupt fiind o piesă importantă pentru tragerea la răspundere a fostului președinte Poroșenko. Autoritățile de la Kiev au negat însă orice implicare în acest caz.
Despre Nicolae Ceaus publicațiile ucrainene au scris că acesta a fost scos din Ucraina cu destinația Republica Moldova în 2016 de către paza personală a ex-președintelui ucrainean Petro Poroșenko, în urma unei înțelegeri cu liderul de atunci al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc și că Ceaus ar fi venit la Chişinău cu un avion privat. Atunci, presa a scris că fuga lui Ceaus în Moldova a fost gestul de răspuns al lui Plahotniuc pentru extrădarea din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon.
Biroul Național Anticorupție din Ucraina, NABU, a cerut arestarea lui Nicolae Ceaus pe 9 august 2016, pentru o mită de 150 de mii de dolari.
Pe 6 septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a dat urdă verde reținerii și arestării lui Nicolae Ceaus, iar din 11 noiembrie 2016 acesta figurează pe lista persoanelor date în căutare de Interpol în vederea arestării și extrădării în Ucraina.
Pe 1 martie 2017 Ceaus a fost reținut la Chişinău, iar câteva zile mai târziu, pe 9 martie 2017, judecătorul a cerut azil politic în Republica Moldova. Imediat după reținere, Parchetul anticorupție de la Kiev și-a anunțat intenția de a cere extrădarea acestuia în Ucraina.
La 15 martie 2021 a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova a refuzat să acorde azil politic lui Nicolae Ceaus, printr-o decizie a Colegiului pentru litigii civile, comerciale și administrative al Curții Supreme de Justiție. În aceeași zi, Procuratura anticorupție de al Kiev a declarat că Ucraina va cere extrădarea lui Nicolae Ceaus.