Linkuri accesibilitate

Cazul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus ridică mai multe semne de întrebare


Figura judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, răpit în plină zi în centrul Chişinăului, este una controversată, în Ucraina acesta a devenit un simbol al corupției în justiție. Însă modalitatea în care s-a procedat în cazul lui ridică multe semne de întrebare nu doar cu privire la legalitatea readucerii judecătorului în Ucraina, dar și cu privire la viitorul relațiilor dintre Kiev și Chişinău, abia revenite după „era glacială” din perioada fostului președinte Igor Dodon, declară pentru Europa Liberă analistul ucrainean Evgheni Magda, directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev.

Evgheni Magda
Evgheni Magda

Politologul presupune că Ceaus a fost răpit în Moldova pentru a fi folosit de echipa actualului președinte Volodimir Zelenski pentru a-l aduce în fața instanței pe fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Evgheni Magda spune că potrivit informațiilor care circulă la Kiev, judecătorul ar fi fost adus în Ucraina cu o mașină cu numere diplomatice ucrainene. „Dacă acest lucru se adeverește, scandalul va fi și mai mare. Astfel de „operațiuni” se mai făceau de unele state doar în perioada războiului rece”, spune expertul.

Nikolai Ceaus este simbolul perfect al judecătorului corupt în Ucraina...
Evgeni Magda

„Nikolai Ceaus este simbolul perfect al judecătorului corupt în Ucraina. El a devenit cunoscut după ce a emis mai multe verdicte scandaloase, inclusiv în cazul unor participanți la Europmaidan, și după ce au fost publicate poze cu borcanele de sticlă de 3 litri pline cu bani din mită, găsite la percheziție în grădina lui”, spune Evgheni Magda.

„Din câte înțeleg, acesta a fost răpit în Moldova pentru a fi folosit împotriva lui Petro Poroșenko. În 2015 Ceaus a sancționat arestarea aliatului de atunci al oligarhului Igor Kolomoiski, Ghenadi Korban, un oponent vocal al președintelui Petro Poroșenko. Și eu cred că echipa președintelui Zelenski intenționează să obțină de la Ceaus depoziții care să permită trimiterea în judecată a lui Poroșenko. Cam aceasta este logica.

Dacă Moldova „va înghiți” acest lucru și relațiile cu Ucraina nu se vor înrăutăți, voi fi foarte surprins…

Dar apare o altă întrebare: cât de „grele” trebuie să fie aceste depoziții ca să merite ca în schimb să compromiți relațiile cu Republica Moldova, care abia au început să se redreseze după președinția lui Igor Dodon?”, se întreabă expertul de la Kiev.

„Mai ales că prima vizită a președintei Maia Sandu a fost în Ucraina. Și acum, de pe teritoriul statului suveran Republica Moldova este răpit un om și dus pe teritoriul statului suveran Ucraina. Dacă Moldova „va înghiți” acest lucru și relațiile cu Ucraina nu se vor înrăutăți, voi fi foarte surprins.

Mă întreb cât de mare este totuși miza, și cum va fi legalizat acum Ceaus pe teritoriul Ucrainei?

Pentru că într-un stat civilizat chiar și înregistrările telefonice obținute ilegal nu pot fi probe în proces. Și atunci cum poate fi adusă într-un proces o persoană procedura de revenire în țară a căreia a fost atât de grav încălcată?”, se întreabă Evgheni Magda, directorul Institutului Politicii Globale de la Kiev.

Conform legislației ucrainene, judecătorul Nicolai Ceaus riscă 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Despre Nicolai Ceaus publicațiile ucrainene au scris că acesta a fost scos din Ucraina cu destinația Republica Moldova în 2016 de către paza personală a ex-președintelui ucrainean Petro Poroșenko, în urma unei înțelegeri cu liderul de atunci al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc și că Nicolai Ceaus ar fi venit la Chişinău cu un avion privat. Atunci, presa a scris că fuga lui Ceaus în Moldova a fost gestul de răspuns al lui Plahotniuc pentru extrădarea din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon.

Nikolai Ceaus a fost arestat la Chişinău în martie 2017. El a recunoscut la Poliție că a traversat ilegal frontiera de stat a Republicii Moldova. Apoi Ceaus a cerut azil politic, însă cererea lui a fost respinsă de președintele de atunci Igor Dodon. Avocații lui Nikolai Ceaus au atacat refuzul în instanță. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, iar instanța a respins definitiv cererea de azil politic al lui Nikolai Ceaus la mijlocul lunii martie 2021. Decizia respectivă ar fi deschis calea pentru o ulterioară extrădare a lui Nikolai Ceaus în Ucraina. Doar că după trei săptămâni acesta este răpit din centrul Chişinăului.

Subiectul judecătorului Nikolai Ceaus pare să fie unul de interes pentru actualul președinte ucrainean...

La conferința de presă comună de la Kiev cu președinta Maia Sandu din 12 ianuarie, Volodimir Zelenski a cerut ca judecătorul să fie extrădat în Ucraina.

După răpirea judecătorului la Chişinău, Maia Sandu a cerut polițiștilor și serviciilor speciale să elucideze de urgență circumstanțele răpirii. „Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Cer acțiuni imediate.”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Serviciile speciale de la Kiev – SBU – au precizat pentru agenția Ukrinform că nu comentează „răpirea fostului judecător Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova”. SBU a evitat de asemenea să comenteze posibila trecere a frontierei moldo-ucrainene de către Ceaus, invocând protecția datelor cu caracter personal.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina, NABU, a cerut arestarea lui Nikolai Ceaus pe 9 august 2016, pentru o mită de 150 de mii de dolari. La percheziție, banii au fost găsiți în două borcane de sticlă de trei litri, unul dintre care era îngropat în curtea casei judecătorului.

Pe 6 septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a dat urdă verde reținerii și arestării lui Nikolai Ceaus, iar din 11 noiembrie 2016 acesta figurează pe lista persoanelor date în căutare de Interpol în vederea arestării și extrădării în Ucraina.

Pe 1 martie 2017 Ceaus a fost reținut la Chişinău, iar câteva zile mai târziu, pe 9 martie, judecătorul a cerut azil politic în Republica Moldova. Imediat după reținere, Parchetul anticorupție de la Kiev și-a anunțat intenția de a cere extrădarea acestuia în Ucraina.

La 15 martie 2021 a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova a refuzat să acorde azil politic lui Nikolai Ciaus, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție. În aceeași zi, Procuratura anticorupție de al Kiev a declarat pentru serviciul ucrainean al Europei Libere că Ucraina va cere extrădarea lui Nikolai Ceaus.

XS
SM
MD
LG