Linkuri accesibilitate

Chișinău: misterul dispariției judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus


Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, răpit se pare de la Chișinău (foto arhivă, 2016).
Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus, răpit se pare de la Chișinău (foto arhivă, 2016).

Misterul dispariției unui judecător ucrainean, răpit se pare de la Chișinău, pune serioase semne de întrebare despre securitatea statului.

Ministrul interimar de interne, Pavel Voicu a informat că imediat după ce a primit informația răpirii de la Chișinău a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. O persoană a fost reținută.

Marți, în cadrul unei discuții cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi, Voicu a mai spus că au fost găsit trei automobile, care au fost utilizate în răpirea judecătoruui, s-au stabilit traseul deplasării infractorilor și cercul de persoane implicate.

Pavel Voicu a mai declarat că mizează acum mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina, relatează Radio Chișinău.

Încă de luni, președinta Maia Sandu a cerut polițiștilor și serviciilor speciale de la Chișinău să elucideze de urgență circumstanțele răpirii, incident care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Luni seară, o serie de poze cu judecătorul ucrainean bătut au apărut pe canalul de socializare Telegram.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate...” a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a respins orice implicare a instituției în acest incident. „În contextul declaraţiilor apărute în spaţiul public referitor la implicarea și/sau informarea prealabilă a Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la posibila răpire a cetățeanului ucrainean, Nicolae Ceaus, pe teritoriul Republicii Moldova, instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări”.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, sugerează că vor exista mai multe întrebări și în continuare, pentru că deocamdată crima nu este confirmată cu probe. Într-un interviu luni, cu Europa Liberă, Jizdan declara între altele: „„Eu sper că cei care investighează cazul se vor clarifica și vor veni cu detalii, dar acest caz arată cât de vulnerabilă este securitatea în Republica Moldova, fiindcă să sechestrezi tu în plină zi o persoană din orașul Chișinău și ulterior să traversezi frontiera de stat cu ea, păi aici sunt mai multe elemente și mai mulți responsabili pe tot acest segment al securității. Este un caz grav care obligatoriu trebuie analizat complet de către toți cei care astăzi sunt responsabili de securitatea statului”.

Serviciile speciale de la Kiev – SBU – au precizat pentru agenția Ukrinform că nu comentează „răpirea fostului judecător Ceaus pe teritoriul Republicii Moldova”. SBU a evitat de asemenea să comenteze, pentru aceeași agenție de presă, posibila trecere a frontierei moldo-ucrainene de către Ceaus, invocând protecția datelor cu caracter personal.

La conferința de presă comună de la Kiev cu președinta Maia Sandu, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca judecătorul Nicolae Ceaus să fie extrădat în Ucraina.

În timpul activității sale din Ucraina, acesta a luat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri prin care și fostul președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Poroșenko și Zelensky sunt adversari politici.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG