Linkuri accesibilitate

Moldova și Ucraina au „reluat prietenia” după ani de dialog „suspendat”


Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski o întâlnește pe președinta R. Moldova, Maia Sandu la Kiev, 12 ianuarie 2021
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski o întâlnește pe președinta R. Moldova, Maia Sandu la Kiev, 12 ianuarie 2021

Președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au spus, marți, la Kiev, că țările lor au „reluat prietenia”, după mai mulți ani în care dialogul la nivelul șefilor de stat a fost „suspendat”.

Aflată la Kiev în prima sa vizită în străinătate în calitate de președintă, Sandu a spus că Ucraina este pentru Republica Moldova un „partener strategic” inclusiv în domeniul securității și al integrării europene. „Am convenit să aducem relațiile noastre la un nivel nou, cel de parteneriat strategic”. Zelenski a spus că cei doi președinți au decis să creeze un „consiliul prezidențial” ca un nou format permanent de colaborare, inclusiv pentru rezolvarea divergențelor din relația bilaterală ca gestionarea fluviului Nistru. Cei doi lideri au spus că se pronunță pentru „soluționarea pașnică” a conflictelor din țările lor „în cadrul frontierelor recunoscute internațional”.

Fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon, nu a fost primit niciodată în Ucraina după ce a pus la îndoială suveranitatea Kievului asupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia. „Republica Moldova susține ferm și fără rezerve integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, i-a spus Sandu lui Zelenski. Cei doi lideri au mai reafirmat „voința comună de a intensifica implementarea agendelor de integrare europeană”. Președintele ucrainean al cărui țară este criticată din cauza unei legi care limitează educația în limba maternă pentru minoritățile naționale a spus că a vorbit cu Sandu despre nevoia respectării drepturilor minorităților în ambele țări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG