Linkuri accesibilitate

De la Baghirov la Ceaus: securitatea în RM


La frontiera moldo-ucraineană

Realitatea (securității naționale), analizată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

De la Baghirov la Ceaus: securitatea în RM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Cazul Ceaus a eclipsat niţel drama covidică în RM. E vorba despre un judecător ucrainean care se afla în Moldova din 2016, după ce a fost acuzat în Ucraina de luare de mită, şi care se judeca cu autorităţile moldoveneşti pentru obţinerea azilului politic. Acest om a fost răpit şi dus nu se ştie unde. Imediat s-au auzit voci care au declarat că securitatea statului RM ridică serioase semne de întrebare.

Bunăoară, Alexandru Jizdan, fost ministru de interne, într-un interviu acordat Europei Libere, a constatat cu tristeţe următoarele: „Hoții în lege eliberați, „autoritățile criminale” traversează frontiera Republicii Moldova nestingherit în campanii electorale, cetățenii străini aflați pe teritoriul statului nostru sunt răpiți în plină zi de pe străzile Chișinăului. Deci, aici totul este posibil, iar instituțiile responsabile vin cu vagi informații după zile întregi de neclaritate. Încotro mergem? Până unde se vor juca unii cu securitatea?!”

Ce să zicem? Dacă un fost ministru de externe e stupefiat, ce să mai spunem noi, simplii muritori? Cazul Ceaus e curios şi regretabil, fără doar şi poate, dar nu e primul. Curios e mai cu seamă faptul că un judecător bănuit de luare de mită s-a refugiat în Republica Moldova, nu într-o ţară bananieră din America Latină. Pesemne, omul se vedea la adăpost aici. Altminteri, indiferent dacă e sau nu vinovat, răpirea acestuia ne facem să ne întrebăm ca şi domnul Jizdan: încotro mergem?

Răspunsul corect ar fi cam acesta: mergem într-o direcţie greşită. Pentru că înaintea răpirii lui Ceaus, au mai fost nişte cetăţeni moldoveni răpiţi de organele de securitate transnistrene, cetăţeni răpiţi pe teritoriul controlat de Chişinău. Iar eu îmi amintesc de cazul jurnalistului rus Baghirov din 2011. Acesta fusese arestat la Chişinău, fiind bănuit de organizarea evenimentelor din aprilie 2009, dar apoi a fugit lejer la Moscova, după ce judecătorii moldoveni l-au pus în arest la domiciliu. Deja atunci se putea lesne presupune că securitatea în RM e o chestie extrem de nesigură. E nesigură şi acum, când vaccinarea înaintează cu paşi de broască ţestoasă adormită.

XS
SM
MD
LG