În 24 de ore: 27.000 de cazuri noi de coronavirus
În ultimele 24 de ore, în Ucraina au fost depistate 26.870 de cazuri noi de COVID-19 (142.277 de teste), cel mai mare număr de infectări zilnice de la începutul pandemiei.
De asemenea, 648 de pacienţi bolnavi de COVID-19 au murit în ultima zi, în timp ce alţi 5.463 de ucraineni infectaţi au fost internaţi în spital.
Pe de altă parte, 9.784 de persoane s-au vindecat de COVID-19.
De la debutul pandemiei, în Ucraina au fost înregistrate 2.878.674 de cazuri de coronavirus. 66.852 dintre persoanele infectate au decedat.
Zelenski justifică utilizarea dronelor militare în Donbas
Volodimir Zelenski a respins acuzaţiile Rusiei privind utilizarea de drone militare în conflictul cu insurgenţii separatişti, argumentând că sunt operaţiuni pur defensive care nu constituie încălcări ale acordurilor internaţionale.",
Rusia a acuzat Ucraina că destabilizează echilibrul fragil din estul Ucrainei prin utilizarea de drone militare de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2.
Statul Major al armatei ucrainene a comunicat că dronele sunt utilizate pentru a-i forţa pe insurgenţii separatişti proruşi să înceteze atacurile împotriva serviciilor de securitate ucrainene.
Zelenski a afirmat că dronele sunt folosite în scopuri pur defensive, fără a fi încălcate acorduri internaţionale. „ Atunci când armata ucraineană simte nevoia de apărare a teritoriului, procedează în acest fel, a spus el.
Fiul celui mai bogat om din Ucraina investește în piața imobiliară elvețiană
Cum o scrie la Geneva Le Temps, Damir Ahmetov, fiul lui Rinat Ahmetov (foto), cel mai bogat om din Ucraina, tocmai a cumpărat două vile pe lacul Léman în valoare de aproape 100 de milioane de euro și acoperind 1000 de metri pătrați.
Tatăl dezinvoltului cumpărător este clasat ca posedând a 327-a avere din lume, cu peste 6 miliarde de euro. În ianuarie 2020 deja, prin societatea sa System Capital Management (SCM) Rinat Ahmetov cumpărase “vila cea mai scumpă din Franța”, o reședință de nu mai puțin de 200 milioane de euro, în Saint-Jean-Cap-Ferrat.
UE va pune mai mult accent pe „diferențiere” în relația cu țările Parteneriatului Estic
Uniunea Europeană își schimbă strategia când vine vorba de șansele de aderarea ale țărilor din Parteneriatul Estic și va pune mai mare accent pe „diferențiere”, a declarat la Chișinău europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele ale grupului Popular European.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Mureșan a subliniat că „ acele țări care se mișcă mai repede vor primi această perspectivă.”
La mijlocul lunii decembrie este programat la Bruxelles summitul Uniunii Europene cu țările din Parteneriatul Estic la care se va discuta și această noua strategie. Din cele trei țări cela mai active în Parteneriatul Estic, R. Moldova, Ucraina și Georgia, în R. Moldova – consideră Mureșan – „s-a demonstrat în ultimele luni viteza și voința politică (…) cea mai mare” pentru reforme.
Luni la Bruxelles are loc o reuniune a miniștrilor de externe din țările UE la care se va discuta și Parteneriatul Estic.