Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: Reforma trebuie începută acum, la început de mandat de Parlament și Guvern


Siegfried Mureșan: Reforma trebuie începută acum, la început de mandat de Parlament și guvern
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:51 0:00

Republica Moldova are nevoie de ajutor, iar noi avem obligația să oferim acest ajutor. În perioada actuală suntem cu toții afectați de creșterea prețurilor la energie, însă vecinii noștri de peste Prut sunt mai afectați decât România. Republica Moldova este în totalitate dependentă de gazul rusesc ale cărui livrări sunt incerte și al cărui preț a crescut foarte mult în ultima perioadă. Trebuie să ajutăm Republica Moldova atât bilateral, din partea României, cât și să mobilizăm sprijinul UE, a declarat Europei Libere europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, co-preşedinte al Comitetului parlamentar de asociere UE-RM.

Interviu cu eurodeputatul român Siegfried Mureşan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:28 0:00
Link direct

Europa Liberă: Eurodeputatul Siegfried Mureșan, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție! Și pentru că ați fost reales în calitate de vicepreședinte al PPE în Parlamentul European, vă felicităm, și pentru că sunteți în continuare președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, avem multe subiecte să le punem în discuție. V-ați întâlnit cu autoritățile statului, subiectele prioritare rămân cele incluse în agenda bilaterală dintre Chișinău și Bruxelles – reforma justiției, lupta împotriva pandemiei de COVID-19, atragerea investițiilor, îmbunătățirea infrastructurii, atragerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Cum descrieți situația pe moment în Republica Moldova?

Cred că astăzi Republica Moldova este într-o situație mai bună decât oricând în ultimii 30 de ani...

Siegfried Mureșan: „În primul rând, mulțumesc mult pentru invitație. Mă bucur că ne revedem din nou și din punct de vedere politic și al încrederii pe care oamenii pot să o aibă în guvernanți, în cei care conduc astăzi Republica Moldova, cred că astăzi Republica Moldova este într-o situație mai bună decât oricând în ultimii 30 de ani de zile. Am fost aici cu o delegație de colegi europarlamentari, ne-am întâlnit cu dna președintă a Republicii Moldova, cu dna prim-ministru și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova. În trecut, cu fostul președinte, cu fosta președintă a parlamentului, cu foști prim-miniștri discuțiile erau, de obicei, politicoase, amiabile, la suprafață, de formă, dar lipsite adesea de rezultate concrete. Acum situația a fost complet diferită. Am avut discuții concrete, aplicate cu toți oamenii politici de la conducerea statului, de la conducerea Republicii Moldova și încercăm să găsim soluții, încercăm să respectăm promisiuni, să rezolvăm problemele oamenilor și primul mesaj pe care l-am transmis tuturor au fost felicitări pentru, în primul rând, respectarea promisiunilor.

Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

Dna președintă, după alegerile prezidențiale, a promis alegeri parlamentare anticipate și, în ciuda dificultăților, s-a ținut de promisiune. În primul rând, felicitări pentru respectarea promisiunilor și doi la mână: felicitări pentru reformele începute și realizările care deja au apărut. Ca cetățeni ne dorim totul acum, cât mai repede, dar trebuie să recunoaștem că viteza cu care se reformează și se merge în direcția bună și bunele intenții de la nivelul conducerii guvernului, al parlamentului, al președinției sunt acum viteza și intențiile bune mai mari și mai multe decât oricând în ultimii ani.”

Europa Liberă: Se insistă mult pe reforma justiției și lupta împotriva corupției în Republica Moldova. Este adevărat că, dacă se respectă condiționalitățile care figurează în relația Republica Moldova-Uniunea Europeană, țara ar putea să beneficieze mai mult de asistență, să fie îmbunătățit și mai mult dialogul dintre cele două părți. Să ne oprim un pic la justiție: ce devine clar și ce nu devine clar, când e vorba despre abordarea acestui subiect?

Siegfried Mureșan: „Așteptarea este pentru Republica Moldova stat de drept. Asta înseamnă că oamenii cinstiți care respectă legea să nu aibă motiv a se teme și cei care nu respectă legea să aibă toate motivele a se teme, să fie trași la răspundere, sancționați pentru încălcările lor. Și în plus, justiția să-și facă treaba și să ofere soluții la cazurile unde există suspiciuni în timp rapid. Noi, ca cetățeni, ca oameni politici, nu știm, nu avem a spune, nu e treaba noastră să spunem cine e vinovat și cine e nevinovat, asta e treaba justiției, dar am observat cu toții, de exemplu, că de 7 ani de zile în furtul miliardului nu s-a întâmplat nimic. Și era clar că undeva erau piedici, undeva erau opreliști. Toți colegii, europarlamentarii din Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova pe care o conduc, colegi din mai multe țări membre ale Uniunii Europene și din mai multe fracțiuni parlamentare au spus mereu în ultimii 2-3 ani de zile: „De ce nu există progres în furtul miliardului?” și acum vedem că justiția începe să-și facă treaba. Exact cum ați spus, au fost opreliști, justiția trebuie să funcționeze, să soluționeze cazurile, cel care a greșit și e vinovat să fie tras la răspundere, să fie recuperate prejudiciile și cei care sunt nevinovați să nu aibă a se teme. Și această reformă trebuie începută acum, la început de mandat al noului parlament și al noului guvern și cu cât mai repede, cu atât mai bine. De aceea dacă instituții, dacă autorități au identificat nereguli, acestea trebuie îndepărtate cât mai rapid. De la nivel european va exista întotdeauna sprijin pentru o reformă rapidă, hotărâtă a justiției. Știm că va fi opoziție din partea celor care se obișnuiseră cu aplicarea legii, cu modalitățile de aplicare a legii de până acum, dar, repet, cu cât această reformă e mai rapidă ori când se implementează în respectarea literei legii va exista sprijin de la nivel european.”

La nivel european va exista întotdeauna sprijin pentru o reformă rapidă, hotărâtă a justiției...

Europa Liberă: S-a promis din partea Bruxelles-ului, dar sunt și așteptările noilor guvernanți de la Chișinău că asistența din partea Uniunii Europene se va mări. În ce condiții poate fi majorată această asistență?

Siegfried Mureșan: „Sunt mai multe lucruri aici. În primul rând, am avut asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro de anul trecut, prima tranșă de 50 de milioane a avut puține condiționalități și a fost absorbită, pentru cea de-a doua tranșă de 50 de milioane, guvernele anterioare nu reușeau să îndeplinească condiționalitățile, acum, în puține luni de mandat, guvernul condus de dna Gavrilița a reușit să îndeplinească condiționalitățile pe combaterea spălării banilor, pe justiție au mai rămas câteva lucruri de făcut. Uniunea Europeană a reușit să elibereze această sumă de bani și asta înseamnă două lucruri: 1) se vede că în Republica Moldova au început reformele și 2) există încredere în actualul guvern că acele lucruri care încă nu s-au făcut, fiindcă n-a fost posibil datorită presiunii timpului din iulie până acum, există încredere de la nivelul partenerilor europeni că acele lucruri se vor face. Deci, reformele se văd la Bruxelles, sunt apreciate, se produc rezultate concrete pentru oameni că s-au eliberat cele 50 de milioane de euro, în plus există încredere că atunci când guvernul își asumă o reformă chiar o îndeplinește. Deci, acele 50 de milioane de euro au venit.

Doi la mână: există pachetul de asistență economică de 600 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pe care trebuie să înceapă implementarea și banii vor veni pe proiecte de infrastructură, apă, canalizare, drumuri ș.a.m.d. în orașele și comunele Republicii Moldova. Trei la mână: trebuie să vedem câtă asistență macrofinanciară, suport bugetar reușim să oferim pe anul 2022. Aceasta este una din concluziile discuțiilor pe care le-am avut - pentru Republica Moldova cu cât reușim să obținem mai multă asistență macrofinanciară, suport bugetar pe anul următor, cu atât mai bine, fiindcă este de ajutor. Și aceasta este și una din concluziile pe care le-am tras eu ca urmare a acestei vizite. Voi merge săptămâna viitoare la Comisia Europeană și voi milita pentru asistență macrofinanciară cât mai mare, cu o componentă de credite nerambursabile cât mai mare.”

Voi milita pentru asistență macrofinanciară cât mai mare...

Europa Liberă: Dar cum puteți să-i convingeți pe colegii de la Bruxelles că trebuie majorată această componentă?

Siegfried Mureșan: „În primul rând, datorită faptului că Republica Moldova are nevoie de sprijin și, în al doilea rând, banii vor fi bine folosiți. Am văzut creșterile de venituri la categoriile sociale care într-adevăr aveau nevoie, la nivelul pensiei și creșterea pensiilor. Deci, practic sunt creșteri de venituri care se justifică, banii sunt bine folosiți – acesta este primul argument. Și al doilea: este un guvern care e dispus să reformeze, să facă ceea ce am agreat la comun cu Uniunea Europeană și cu cât acest guvern e mai dornic să facă reforme, cu atât și Uniunea Europeană are obligația să ofere mai mult, să facă mai mult, să ajute mai mult. Așa cum în anii trecuți, când guvernele nu reformau, era un obstacol pentru ca Uniunea Europeană să ajute, așa acum, când guvernul face, e nevoie ca și Uniunea Europeană să facă pentru a-și păstra credibilitatea. Deci, unu la mână: știm că guvernul va folosi banii bine; doi la mână: există un angajament mare de reforme. Uniunea Europeană trebuie să răspundă și ea pozitiv cu un sprijin mai mare; trei la mână: traversăm mai multe țări ale Uniunii Europene perioade mai tensionate ca urmare a crizei de COVID, întreprinderile, mai ales cele mici și mijlocii, în Republica Moldova nu au fost ajutate de guvernele anterioare. E nevoie de finanțare, de capital la nivelul economiei și oamenii înșiși trec, de asemenea, printr-o perioadă mai dificilă, inclusiv datorită creșterii costului cu energia o vedem în mai multe țări.”

Europa Liberă: Criza gazelor va da mari bătăi de cap autorităților Republicii Moldova. Este adevărat că această criză a gazelor este resimțită nu doar în Republica Moldova, în întreaga Europă. Pe ce sprijin se poate baza Republica Moldova din partea Uniunii Europene? Șeful diplomației moldave a avut o vizită la Bruxelles, a abordat acest subiect, revenind acasă a trecut pe la București, a discutat și cu autoritățile române dacă va fi posibil prin țeava gazoductului Iași-Chișinău să curgă gazul.

Siegfried Mureșan: „Da. Deci, unu la mână: exact așa cum România și Uniunea Europeană au ajutat Republica Moldova la începutul anului în criza COVID, în special cu vaccin, la fel avem obligația să ajutăm și acum. Soluționarea și ajutorul în criza gazelor vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă.”

Soluționarea și ajutorul în criza gazelor vor veni dinspre România și dinspre UE...

Europa Liberă: Cum și când?

Siegfried Mureșan: „Cum? Unu la mână: să livrăm gaz prin gazoductul Iași-Ungheni cât de mult se poate, la capacitatea maximă pe care acest gazoduct o poate duce. Trebuie să vedem exact care e capacitatea maximă și să livrăm tot ce putem prin acel gazoduct.”

Europa Liberă: Dispune România de aceste capacități?

Siegfried Mureșan: „Și noi înșine trebuie să ne sporim stocurile și achiziția de gaz. Criza prețului și criza energetică afectează toate țările membre ale Uniunii Europene, ne afectează și pe noi în România, creșterea prețului la gaz, la electricitate, la combustibil și a facturii pentru cetățean o vedem și este o problemă. Și Guvernul României a luat și va trebui să ia în continuare măsuri, dar Republica Moldova este dependentă sută la sută de gazul rusesc și de aceea avem datoria noi, România, să o ajutăm, fiindcă noi avem și alte surse de energie, avem și surse proprii de gaz și trebuie să folosim toate posibilitățile pe care le avem să ajutăm Republica Moldova – unu și doi la mână: să încercăm să generăm ajutor bilateral din partea altor țări membre ale Uniunii Europene care dispun de capacități de gaz, care dispun de stocuri de gaz, cantități care pentru alte țări europene luate individual nu reprezintă mult, dar adunate toate, în total pot fi mai ieftine și pentru Republica Moldova. Deci, România o să ajute cu tot ce poate, inclusiv pe partea de gaz și împreună și asta voi încerca și eu să fac săptămâna viitoare la Bruxelles în relația cu Uniunea Europeană, împreună să mobilizăm o anumită cantitate de la nivelul altor țări membre, tocmai pentru a ajuta. Și sunt încrezător că exact așa cum soluția în criza vaccinurilor a venit de la nivel european prin România și România a pus la dispoziție, a donat doze de vaccin, sunt încrezător că la fel și acum vom putea ajuta.”

Europa Liberă: Dar între timp se pare că devine mai cooperantă și Federația Rusă, când e vorba despre relația dintre Chișinău și Moscova. Prin vocea șefului diplomației de la Moscova, Lavrov, s-a făcut anunțul că șeful diplomației moldave este așteptat în vizită în Federația Rusă și mai spune dl Lavrov că, uneori, SUA și Uniunea Europeană se implică prea mult în treburile interne ale Republicii Moldova și nu permit autorităților să îmbunătățească dialogul cu Rusia.

Siegfried Mureșan: „Nu cunosc detalii despre dialogul la nivel înalt dintre Republica Moldova și Federația Rusă, ca atare îi las pe dânșii să comenteze, un lucru este cert: tot ce România și Uniunea Europeană fac în relația cu Republica Moldova o fac în binele oamenilor și, mai ales, dinspre România ajutorul a fost întotdeauna unul necondiționat și cât mai rapid. Dacă Federația Rusă dorește să ajute cetățenii Republicii Moldova trebuie să livreze gaz mult și ieftin, acesta este ajutor din partea Federația Rusă pentru cetățenii Republicii Moldova. Orice creștere a prețului la gaze dinspre Federația Rusă, de care ne temem acum, nu este ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova, ci este împovărare.”

Dacă Federația Rusă dorește să ajute cetățenii Republicii Moldova trebuie să livreze gaz mult și ieftin...

Europa Liberă: Se mai consideră că Transnistria poate fi călcâiul lui Ahile în relația cu Gazprom-ul.

Siegfried Mureșan: „Noi trebuie să ajutăm, România și Uniunea Europeană, Republica Moldova în această criză energetică, tocmai pentru a reduce dependența Republicii Moldova de Federația Rusă și pentru a nu amesteca securitatea energetică cu alte lucruri politice. Obiectivul meu este ca la finalul acestei ierni cetățenii Republicii Moldova să fi trecut cât mai bine prin această iarnă, cu prețuri cât mai mici, cu gazele asigurate, cu electricitatea livrată și procesul de integrare europeană să continue, să nu existe niciun fel de mijloc adițional de presiune din partea Federației Ruse.”

Europa Liberă: Credeți că e posibil Uniunea Europeană să ajute cu bani Republica Moldova ca autoritățile să ofere păturilor vulnerabile compensații pentru a depăși această criză energetică?

Siegfried Mureșan: „Deci a venit asistența macrofinanciară de 50 de milioane de euro, lucrăm să venim cu următoarea tranșă de asistență macrofinanciară și să avem o componentă cât mai mare care să meargă la bugetul de stat și să avem o componentă cât mai mare de credite nerambursabile. În momentul în care banii sunt suport bugetar și merg în bugetul de stat, atunci Guvernul Republicii Moldova îi va putea folosi pentru a ajuta oamenii și consumatorii vulnerabili exact așa după cum guvernul consideră mai bine. Și trei la mână: există acest pachet mare de ajutor economic care va veni. Dar știți cum e? Acești bani trebuie să fie folosiți pentru canalizare, pentru drumuri ș.a.m.d. Trebuie să obținem cât mai mult sprijin adițional prin asistența macrofinanciară și suport bugetar de la Uniunea Europeană pentru a nu cheltui aceste 600 de milioane care sunt oarecum pentru investiții și pentru a asigura o creștere a calității vieții oamenilor. Dacă am folosi acele 600 de milioane acum pentru chestiuni de consum, pentru a trece cu bine peste această criză, ne vor lipsi după aceea la investiții și nu vom reuși să sporim nivelul de trai pe termen lung. Deci, trebuie să obținem acum un sprijin adițional cât mai mare de la Uniunea Europeană pentru această criză și banii, cele 600 de milioane să le folosim pentru scopul inițial, dar dacă Uniunea Europeană vine cu o asistență macrofinanciară, atunci guvernul, într-adevăr, acest suport bugetar de la nivel european îl poate folosi cum dorește și sunt sigur că îl va folosi pentru ajutorarea categoriilor vulnerabile.”

Europa Liberă: Dle Mureșan, dar ar putea UE să devină mai interesată de soluționarea conflictelor înghețate de pe teritoriul ex-sovietic?

Siegfried Mureșan: „Una câte una. Acum cel mai important lucru este ca oamenii să treacă bine prin iarnă, cu prețuri cât mai mici la facturi, cu securitatea practic nepericlitată. Și cred că trebuie să ne concentrăm pe asta, cu cât amestecăm mai multe lucruri acum, cu atât mai greu este să rezolvăm; nu putem rezolva probleme urgente dacă le amestecăm cu probleme care trenează de mai mulți ani de zile, riscăm să nu rezolvăm nimic și una să o blocheze pe cealaltă.”

Europa Liberă: Dar și vocea opoziției rămâne a fi destul de critică și ea spune că cei care au venit la putere procedează nu tocmai democratic și încalcă și ei prevederile statului de drept și că nu oferă posibilitate ca și opoziția să-și promoveze legile, proiectele de lege pe care le au elaborate. Ei încearcă să sensibilizeze capitalele europene, inclusiv structurile europene.

Cei care sunt în opoziție acum au fost patru ani de zile la conducere...

Siegfried Mureșan: „Nu împărtășesc această analiză a opoziției și vă spun că credibilitatea oamenilor politici moldoveni la nivelul Uniunii Europene este dată de rezultatele pe care le-au avut până acum. Și cei care sunt în opoziție acum au fost patru ani de zile la conducere și atunci nu s-au făcut remarcați prin îndeplinirea promisiunilor, printr-o bună guvernare pentru oameni, nu s-au dovedit a fi parteneri onești, loiali și de reformă și de aceea dacă vor sesiza partenerii internaționali, nu cred că credibilitatea va fi mare, dialogul acum instituțional, la cel mai înalt nivel între parteneri este cu guvernul, este un dialog bun, guvernul actual este apreciat, rezultatele pe reformă apar. Deci, cam așa văd eu lucrurile. În plus, minoritatea parlamentară beneficiază de toate pârghiile pe care o minoritate le are, dar este evident că Republica Moldova va fi guvernată în următorii ani după voința oamenilor exprimată în mod clar și majoritar la ultimele alegeri parlamentare. Și până acum eu nu am constatat, parlamentar fiind, la nivelul Parlamentului Republicii Moldova după alegerile parlamentare niciun fel de abuz, ci este practic o majoritate parlamentară care dorește să modernizeze și să reformeze Republica Moldova. Sigur că asta îi supără pe cei care au dorit să țină Republica Moldova captivă până acum, dar oamenii cred că au dovedit la ultimele alegeri parlamentare că au înțeles ce și cum.”

Europa Liberă: Miza autorităților moldovene e să atragă mai multă asistență, inclusiv mai multe donații din exterior, să facă mai prielnic climatul investițional, pentru că atragerea investițiilor ar putea să însemne crearea locurilor de muncă și eventual să ducă și la salarii mai decente, pentru că lumea foarte mult se plânge pe faptul că astăzi remunerarea este foarte modestă în Republica Moldova. Cum se creează acest climat prielnic pentru atragerea investițiilor?

Siegfried Mureșan: „În primul rând, prin respectarea legii, fiindcă asta-i condiția de bază. Un investitor când vine într-o țară dorește să știe că legea-i respectată, că dacă el respectă toate legile țării nimic rău nu i se va întâmpla – unu la mână; doi la mână: prin predictibilitate. Și având acum un guvern cu o majoritate clară, cu o agendă de reforme și, practic, trei ani de zile fără alegeri în față, cred că această predictibilitate este dată; trei la mână: printr-un dialog direct între guvern și posibili, potențiali investitori în Republica Moldova. Și cred că miniștrii din domeniile-cheie și primul ministru sunt oameni care au suficientă cunoaștere economică, ca să poată avea un dialog credibil cu investitorii; patru la mână: prin facilități. Trebuie să oferim investitorilor, în limitele legii Republicii Moldova, cele mai bune condiții, cele mai bune facilități pentru a se așeza aici, pentru a construi și pentru a investi, deci, prin aceste facilități și cinci la mână: prin buna educare a tinerilor. Tinerii trebuie să învețe...”

Europa Liberă: Majoritatea din ei pleacă peste hotare.

Siegfried Mureșan: „Pleacă pentru că nu au avut aceste oportunități, nu au fost acești întreprinzători, nu au fost aceste companii aici. În momentul în care există locuri de muncă stabile, bine plătite, când serviciile publice, sănătate, educație, justiție sunt modernizate, lucrează pentru cetățean, tinerii vor veni.

În România, majoritatea din cei care au plecat, au plecat nu numai din cauza nivelului mic de salarizare...

Situația e la fel și la noi, în România, majoritatea din cei care au plecat, au plecat nu numai din cauza nivelului mic de salarizare, ci pur și simplu fiindcă nu au avut încredere în stat, nu au avut un nivel suficient de învățământ, asistență medicală, pachete sociale și practic o administrație publică care să lucreze în folosul oamenilor. Oamenii au plecat din cauza lipsei calității vieții lor, pentru că viața era o luptă întotdeauna. La momentul la care autoritățile lucrează pentru oameni, la momentul la care vin investitorii vor fi motive pentru ca acești tineri să rămână aici. Deci, ce voiam să spun este - educarea. Tinerii trebuie să învețe în școli acele meserii pentru care există căutare pe piața forței de muncă. Dacă copilul vecinului este avocat, nu înseamnă că și eu o aș fi un avocat bun, dacă nu mă pricep și merg la Drept, nu voi putea face bine această meserie. Sistemul de educație trebuie reformat în așa fel încât tinerii să învețe exact acele meserii care sunt căutate acum și în viitor.”

Europa Liberă: Politica Bruxellesului în raport cu Republica Moldova un pic a fost modificată, insistându-se și pe ideea că banii trebuie să ajungă și la administrațiile publice locale. Credeți că pe agenda de reforme ar trebui să se regăsească și reforma administrativ-teritorială?

Siegfried Mureșan: „Da, categoric da! Evident că trebuie mărită capacitatea administrativă la nivel local. E clar că unitățile, entitățile trebuie să aibă o anumită dimensiune pentru a putea avea suficientă expertiză în atragerea de fonduri europene și pentru o bună guvernare. Avem și noi în România această problemă – prea multe comune, prea mici și ca atare dificultate în a avea suficientă expertiză, în a atrage fonduri europene. De la nivel european, dorința este ca banii să ajungă acolo unde este nevoie și a lucra prin autorități locale este un lucru bun, dar, repet, trebuie întărită capacitatea administrativă și acolo.”

Europa Liberă: Proiecte transfrontaliere pot fi puse în aplicare?

Trebuie mărită capacitatea administrativă la nivel local...

Siegfried Mureșan: „Da. Noi am fost astăzi aici cu un grup de colegi europarlamentari, ai mei, români din Partidul Național Liberal și din familia partidelor politice din Partidul Popular European și unii dintre colegi acum în drum spre București vor face o oprire la Iași tocmai pentru a discuta cu autoritățile din județul Iași, ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut aici despre cooperarea transfrontalieră. Deci, da, acesta este răspunsul la întrebarea Dvs. Trebuie făcut mai mult transfrontalier și colegi de-ai mei, europarlamentari din Partidul Național Liberal, chiar astăzi de la Chișinău, cu concluziile întâlnirilor, merg la Iași să vadă cum îl pot facilita.”

Europa Liberă: Infrastructura rutieră, infrastructura energetică urmează să fie îmbunătățite.

Siegfried Mureșan: „Opinia mea este foarte clară: infrastructura e baza. Eu am cerut ca 50 la sută din fondurile europene care vin în următorii ani în Republica Moldova să meargă în proiecte de infrastructură energetică sau rutieră, conectarea la gaze, la electricitate, modernizarea drumurilor, construcția de poduri peste Prut, avem mai puține poduri acum decât aveam în trecut, în urmă cu zeci de ani de zile, fiindcă lucrurile acestea rămân și lucrurile acestea sunt necesare inclusiv pentru atragerea de noi investitori și au un efect multiplicator pozitiv. Dacă folosim fondurile europene pentru, de exemplu, o componentă socială, ajutăm oamenii acum, dar nu le dăm posibilitatea să le meargă mai bine în viitor, de aceea eu spun că 50 la sută din fondurile europene care vin trebuie să meargă în proiecte de infrastructură.”

Europa Liberă: Vă cer o părere foarte clară referitoare la perspectiva pe care o așteaptă cetățenii Republicii Moldova pentru această eurointegrare. Acum, țările din Balcani au clar această perspectivă, pentru statele din Parteneriatul Estic mai puțin se vorbește despre această perspectivă. Credeți că ar trebui la modul cel mai serios să se spună și acolo, la Bruxelles, că trebuie să i se ofere și Republicii Moldova această perspectivă?

Siegfried Mureșan: „Noutatea la nivelul instituțiilor Uniunii Europene este următoarea: spunem că vom diferenția mai mult între statele din Parteneriatul Estic, cele care doresc să se integreze și care fac reforme să primească mai mult și să primească la momentul la care reformele sunt implementate, societatea, economia, sistemele publice sunt pregătite să primească și o perspectivă europeană. Va fi o diferențiere mai mare și vă spun că acele țări care se mișcă mai repede vor primi această perspectivă.”

Europa Liberă: Din șase au rămas trei: Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care s-ar părea că se mișcă mai mult spre eurointegrare. Dar aceste state, se pune întrebarea: merg la pachet sau ar putea și individual să se discute cu fiecare stat în parte?

În ultimele luni, viteza și voința politică în R.Moldova a fost cea mai mare dintre toate țările Parteneriatului Estic...

Siegfried Mureșan: „Aceasta este noutatea, se discută individual în funcție de rezultatele îndeplinite. Ca atare, nu va mai fi că cooperarea nu poate fi întărită cu un stat că nu avem mecanisme, instrumente, instrumentele se creează astfel încât acele state care sunt dornice, sunt pregătite, își respectă promisiunile, să poată merge înainte și asta pentru Republica Moldova este o veste bună, că astăzi dintre toate statele Parteneriatului Estic, trei: Ucraina, Georgia și Republica Moldova au dorință de integrare, lucrurile merg mai clar în Georgia, mai simplu, poate și datorită dimensiunilor țării, în Georgia și în Republica Moldova, dar în ultimele luni viteza...”

Europa Liberă: State cu o populație mai mică și cu o suprafață mai mică în comparație cu Ucraina.

Siegfried Mureșan: „Exact, dar în ultimele luni, la Georgia și la Republica Moldova lucrurile sunt cele mai clare, dar în ultimele luni viteza și voința politică în Republica Moldova a fost cea mai mare dintre toate țările Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Dar la modul serios, câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă să atingă acest obiectiv?

Siegfried Mureșan: „Eu cred că datoria noastră față de oameni e să facem lucruri care să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor și asta putem face începând de acum, nu trebuie să ne scuzăm că nu avem instrumente, mecanisme, nu ne oprește nimeni să ajutăm mai mult chiar din momentul de față.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățeni? Cetățenii acestui stat mai consideră că societatea este dezbinată inclusiv pe aceste criterii geopolitice. Ce mesaj le transmiteți oamenilor?

Siegfried Mureșan: „Eu cred că toți cetățenii Republicii Moldova își doresc o viață cât mai bună aici, acasă, școli moderne, spitale moderne, instituții care să lucreze pentru ei, nu cred că geopolitica este un element principal acum. Cred că cetățenii Republicii Moldova se pot uni în acest efort de susținere a oamenilor politici care doresc să guverneze pentru oameni, fiindcă, în fond, cei care au ținut Republica Moldova pe loc au ținut toți cetățenii Republicii Moldova pe loc, indiferent dacă vorbeau acasă limba română sau limba rusă, sau limba ucraineană, buna guvernare pe care acest guvern încearcă să o facă este în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: E readus în actualitate la Bruxelles subiectul vizelor?

Siegfried Mureșan: „Subiectul vizelor, nu într-o măsură deosebită.”

Nu am participat la nicio discuție în care să se fi discutat despre reintroducerea regimului vizelor...

Europa Liberă: Pentru că s-a insistat că după abolirea regimului de vize s-ar putea ca iarăși să se revină la impunerea acestui regim.

Siegfried Mureșan: „Nu am participat la nicio discuție în care să se fi discutat despre reintroducerea regimului vizelor. Deci ați și văzut după reacția mea, m-a surprins întrebarea Dvs., nu a fost acest subiect pe agendă, cetățenii Republicii Moldova pot călători liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Acesta este un beneficiu, un câștig obținut de ei și nu este pus în pericol.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Siegfried Mureșan: „Mulțumesc! Mi-a făcut plăcere.”

XS
SM
MD
LG