Va începe oare un nou război în Ucraina?
Ce mai e nou pe frontul de est din Donbas? Săptămânalul britanic The Economist (considerat cea mai influentă publicație din lume) se întreabă în numărul său pe săptămâna aceasta ce să credem din predicțiile experților militari și politici care avertizează că în ianuarie sau februarie vom avea un autentic război între Rusia și Ucraina.
Noroiul câmpurilor imense din estul Ucrainei, scrie The Economist, va fi atunci solid înghețat, permițând tancurilor rusești să treacă triumfător. Cei 100.000 de militari masați la frontiera Ucrainei nu sunt doar pentru decor: armata rusă a instalat spitale militare și sunt chemați acum rezerviștii și noi recruți.
Armata ucraineană este însă mult mai pregătită acum decât era în 2014, în momentul anexării Crimeei de către Rusia. Sprijinit în special de SUA, Kievul rezervă 4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare, mai mult, proporțional, decât majoritatea țărilor din NATO, în care, teoretic, Ucraina ar trebui să fie primită, după promisiunea care i-a fost făcută la summitul de la București al Alianței, în 2008.
Având parte din teritoriu ocupată de Rusia, Ucraina nu poate, în mod realist, fi primită în NATO, dar aderarea la Alianță a fost înscrisă în Constituție, ba chiar, informează The Economist, noile regulamente cer ca totalitatea forțelor armate să stăpânească la nivel mediu limba engleză până în 2025.
Cu toate astea, The Economist estimează că dacă Putin dorește să intervină militar în Ucraina, sub orice pretext (așa cum a făcut-o în 2008 în Georgia), forțele Kievului nu au nici o șansă de a rezista multă vreme, iar Rusia s-ar putea apoi retrage imediat, dar negociind un aranjament (care ar include definitiv Crimeea și Donbasul) de pe cu totul alte poziții. Totul se va desluși după sărbătorile de iarnă.
Biden și Putin vor avea o teleconferință online marți
Joe Biden și Vladimir Putin vor avea o teleconferință on line marți, 7 decembrie pentru a discuta evoluțiile din Ucraina și alte subiecte, au confirmat atât Casa Albă, cât și Kremlinul.
Întâlnirea virtuală are loc în timp ce Washingtonul și Kievul spun că Moscova a amplasat zeci de mii de soldați, tancuri și armament greu în vestul Rusiei și ar putea planifica o ofensivă împotrova Ucrainei chiar în luna ianuarie.
„Președintele Biden va sublinia preocupările Statelor Unite cu privire la activitățile militare rusești la granița cu Ucraina și va reafirma sprijinul american pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Casa Albă pe 4 decembrie.
Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, o serie de probleme, inclusiv acordurile despre armele nucleare strategice, atacurile cibernetice și probleme regionale, a amai anunțat Casa Albă.
La începutul săptămânii trecute, Vladimir Putin a repetat că Rusia își susține așa numitele „linii roșii” cu privire la orice posibilitate de aderare a Ucrainei la NATO și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu arme occidentale moderne a Kievul cât și față de exerciții militare în Marea Neagră. Kremlinul a spus că liderul rus va căuta garanții obligatorii care să împiedice extinderea NATO în Ucraina în timpul convorbirii cu Biden. Washingtonul a respins ultimatumurile Kremlinului.
Ucraina: Zelenski prins între Rusia și oligarhi
Același Le Monde rezumă astăzi situația din Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski a propus o întâlnire și o negociere directă cu Putin, într-un moment în care peste 100.000 de soldați ruși și material militar greu sunt masați de Rusia la frontierele sale (situație pe care am analizat-o marți în rubrica specială NATO).
Le Monde amintește că este a doua oară în șase luni că Ucraina se confruntă cu o asemenea amenințare rusească la frontierele sale, inclusiv dinspre Crimeea, ceea ce constituie limpede o formă de război psihologic destinată «să întrețină panica» în Ucraina.
ONU a calculat că numărul morților în conflictul din Donbas, unde separatiștii sunt sprijiniți militar de Rusia, a depăși 13.000 din 2014 încoace, în vreme ce un milion și jumătate de persoane au fost deplasate.
Pe plan intern, la Kiev, Zelenski se află de la o vreme într-o luptă pe față cu oligarhii, în special cu cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, un miliardar foarte influent care a traversat netulburat toate regimurile din ultimele trei decenii.
Politico anunță că Putin și Biden vor discuta, în mod virtual, situația actuală în zilele următoare.
Blinken îl avertizează pe Lavrov să aleagă calea diplomației în Ucraina
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, s-a întâlnit față în față cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a-l avertiza că Rusia va suporta „consecințe grave” dacă întreprinde vreun nou atac asupra Ucrainei și pentru a-l convinge să aleagă calea diplomației.
Blinken i-a transmis lui Lavrov avertismentul la Stockholm, pe 2 decembrie, în marginea unei reuniuni ministeriale a OSCE, la o zi după ce a declarat că Washingtonul este gata să răspundă hotărât, inclusiv prin sancțiuni economice aspre, în cazul unui atac rus asupra Ucrainei.
Oficiali occidentali și ucraineni sunt îngrijorați de faptul că staționarea unui mare număr de militari ruși la granița cu Ucraina, unde aceștia au rămas după un amplu exercițiu militar de la începutul anului, poate însemna că Rusia se pregătește de o incursiune. Moscova a insistat că nu are o astfel de intenție, acuzându-și adversarii de faptul că ar vrea să-și ascundă presupuse planuri agresive proprii.
„Cea mai bună cale de a evita criza este cea a diplomației”, a spus Blinken jurnaliștilor înainte de a începe discuțiile cu Lavrov.
El a declarat că Moscova și Kievul ar trebui să-și îndeplinească fiecare obligațiile în baza acordurilor de pace de la Minsk din 2014, care au scopul să pună capăt războiului purtat de separatiștii pro-ruși contra forțelor guvernamentale ucrainene, în estul Ucrainei.
Washingtonul este dispus să faciliteze realizarea acordurilor, dar, dacă Rusia decide să continue confruntarea, vor exista consecințe grave”, a spus șeful diplomației americane.
Cei doi oficiali, rus și american, au discutat timp de aproximativ 30 de minute, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre Statele Unite și Rusia de la un summit din luna iunie dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.
Lavrov a declarat jurnaliștilor că Moscova este pregătită pentru dialog cu Kievul. „Noi, după cum a declarat președintele (Vladimir) Putin, nu vrem niciun conflict”, a spus Lavrov. Agenția germană de știri (DPA) îl citează sugerând chiar că Rusia ar fi deschisă unei implicări americane în aplicarea acordurilor de la Minsk.
La 1 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a avertizat NATO să nu își desfășoare trupe și arme în Ucraina, spunând că acest lucru reprezintă o linie roșie pentru Rusia și încălcarea ei ar declanșa un răspuns puternic.
Mesajul a fost reiterat de ministrul de externe Lavrov la întâlnirea de la Stockholm cu Blinken, dar și în discursul rostit la Consiliul ministerial anual al OSCE. Lavrov a spus că orice nouă extindere NATO spre est ar periclita „interesele fundamentale de securitate” ale Rusiei.