Situația pe front astăzi în Donbas
Piraterie informatică în Ucraina și destituirea lui Trump
Le Monde publică astăzi o întreagă anchetă despre firma ucraineană aflată la baza tentativei de destituire a lui Trump și care a fost atacată de pirați informatici ruși.
Consorțiul ucrainean Burisma e direct implicat în procedura de destituire a lui Trump și a fost deja în mod repetat atacat de pirați informatici.
Aceștia sunt bănuiți a proveni din GRU, serviciile secrete ale armatei ruse, potrivit firmei americane Area 1, specializată în securitate informatică, într-un studiu publicat pe 13 ianuarie și preluat de New York Times.
Firma ucraineană Burisma, a cărei piratare a fost efectuată, din câte se pare, de serviciile GRU rusești, e cea pentru care a lucrat, între 2014 și 2019, Hunter Biden fiul contracandidatului democrat al lui Trump la președinție Joe Biden.
În faimoasa convorbire telefonică dintre Donald Trump și președintele ucrainean pe atunci abia învestit Volodimir Zelenski, Trump i-a cerut acestuia să lanseze o anchetă asupra acestei firme Burisma și a fiului lui Biden.
Despre toate acestea scrie în detaliu și la Moscova cotidianul Kommersant.
Honceariuk a demisionat după apariţia unor înregistrări audio
Premierul ucrainean Oleksi Honceariuk a trimis azi o scrisoare preşedintelui Volodimir Zelenski prin care îşi prezintă demisia din funcţia.
Anunţul a fost făcut la două zile după ce mai multe înregistrări audio privind întrevederi private între Honceariuk şi miniştrii săi au fost publicate online, în care Volodimir Zelenski era criticat
"Multe grupuri de influenţă, care încearcă să obţină acces la câştiguri financiare, beneficiază din astfel de prezentări, însă nu este adevărat. Am venit pe această poziţie pentru a îndeplini programul preşedintelui", a declarat Honceariuk.
"Am scris o scrisoare de demisie pentru a îndepărta orice dubiu privind respectul şi încrederea noastră în preşedinte", a adăugat acesta.
Zelenski cere autorităţilor să investigheze incidentul privind înregistrările audio
Volodimir Zelenski a cerut vineri autorităţilor să afle cine este implicat în înregistrarea conversaţiilor care au avut loc în cabinetul premierului Oleksi Honceariuk şi cine a participat la acele întrevederi.
Cabinetul preşedintelui Zelenski a informat printr-un comunicat că acesta a declarat de asemenea că sunt necesare noi măsuri de a îmbunătăţi protejarea informaţiilor pentru a evitat incidente similare.
Oleksi Honceariuk a trimis o scrisoare prin care îşi prezintă demisia, în contextul publicării unor înregistrări audio în care l-ar fi criticat pe Zelenski. Parlamentul ucrainean urmează să voteze dacă va accepta sau nu demisia premierului.