Situația pe front astăzi în Donbas
Proteste violente în Ucraina din pricina COVID-19
Locuitorii unui oraş central din Ucraina s-au luptat cu oamenii legii, au ars cauciucuri şi au aruncat proiectile spre autobuzele care transportau persoanele evacuate din provincia chineză Hubei. Pasagerii se îndreptau către un sanatoriu, unde urmau să fie plasaţi în carantină.
Protestele violente au provocat răni atât în rândul mulţimii furioase, cât şi în tabăra poliţiştilor. Persoanele evacuate s-au aflat, de asemenea, în pericol, întrucât geamurile a cel puţin două dintre autobuze au fost sparte.
Localnicii din Novi Sanzhary se temeau că s-ar putea infecta, în ciuda faptului că autorităţile au insistat asupra lipsei oricărui pericol. Preşedintele Volodymyr Zelenski a lansat un apel special, solicitând ca oamenii să rămână calmi.
Situaţia tensionată de joi a izbucnit după ce protestatarii au blocat un pod de pe traseul spre sanatoriul în care evacuaţii vor fi ţinuţi în carantină timp de cel puţin două săptămâni.
Sute de poliţişti, autoutilitare şi un autovehicul blindat au intervenit pentru a păstra ordinea. În timpul protestelor, oamenii au scandat împotriva oamenilor legii.
La bordul celor şase autobuze se aflau 45 de ucraineni şi 27 de cetăţeni străini. O femeie de origine ucraineană a refuzat în ultimul moment să fie evacuată, întrucât autorităţile chineze nu i-au permis să-şi ia câinele.
Autorităţile ucrainene spun că toţi pasagerii de la bord au fost examinaţi medical de două ori înainte de a primi permisiunea să zboare, însă protestatarilor nu li s-a părut suficient. „Nu există niciun alt loc din Ucraina, mai puţin populat, care să poată găzdui 50 de persoane?" a transmis Yuriy Dzyubenko, unul dintre oamenii nemulţumiţi de măsură. Un alt protestatar a sugerat că toţi cei suspecţi de coronavirus ar trebui să fie duşi la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din 1986. Cineva a propus să-i ducă pe cei evacuaţi în Parlament, în timp ce un altul a spus că Zelenski ar trebui să-i găzduiască el însuşi, dacă într-adevăr nu există niciun pericol.
Incidentul ar fi fost provocat de un e-mail cu informaţii false, transmis în numele Ministerului Sănătăţii, potrivit BBC. Serviciul Ucrainean de Securitate (SSU) a anunţat că un e-mail cu informaţii false şi care a fost trimis în numele Ministerului Sănătăţii de la Kiev ar sta în spatele acţiunilor protestatarilor. Potrivit e-mail-ului, mai multe dintre persoanele evacuate au fost infectate cu coronavirus, informaţie infirmată de autorităţi.
Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că nu există niciun pericol de îmbolnăvire, însă a adăugat că există o altă ameninţare, „pericolul de a uita că suntem cu toţii oameni".
Şi în vestul ţării au existat proteste restrânse. Ucraina nu a confirmat până acum cazuri de infectare cu virusul COVID-19.
Ministra sănătăţii anunţă că va sta, din solidaritate, în carantină
Ministrul sănătăţii al Ucrainei a anunţat că va sta, în semn de solidaritate, în carantină alături de cele 72 de persoane evacuate din Wuhan, epicentrul noului coronavirus, după ce locuitori din Novi Sanjarî care denunţau spitalizarea lor în apropiere au provocat violenţe.
Sute de locuitori din Novi Sanjarî s-au confruntat joi cu forţele de ordine pentru a se opune aducerii, într-un sanatoriu din acest mic oraş din centrul Ucrainei, a 45 de cetăţeni ucraineni şi 27 cetăţeni străini, majoritatea din America Latină.
"Am luat decizia de a mă ralia oamenilor care vor fi ţinuţi sub observaţie. Voi sta următoarele 14 zile cu ei, în aceeaşi clădire şi în aceleaşi condiţii. Sper că prezenţa mea îi va calma pe cei din Novi Sanjarî şi restul ţării", a scris Zoriana Skaletska pe contul său de Facebook în noaptea de joi spre vineri.
Ea a adăugat că a fost şocată de "panica şi respingerea, negativitatea şi agresiunile" faţă de persoanele evacuate în carantină pentru 14 zile în Novi Sanjarî.
Sutele de poliţişti anti-revoltă desfăşuraţi la faţa locului joi au reuşit în final să-i respingă pe manifestanţi în seara zilei de joi, pentru a degaja drumul pe care aceştia îl blocau. Sub protecţia poliţiei, autocarele care-i transportau pe evacuaţi, unele având geamurile sparte, au reuşit să intre seara târziu în incinta sanatoriului.
Premierul ucrainean Oleksi Goncearuk şi ministrul de interne Arsen Avakov s-au deplasat la faţa locului în încercarea de a-i calma pe manifestanţi şi a denunţa violenţele.
Putin: Se încearcă 'separarea' Ucrainei de Rusia pentru a elimina un concurent global
Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global, consideră preşedintele rus Vladimir Putin într-un amplu interviu acordat agenţiei de presă TASS în cadrul proiectului intitulat '20 de întrebări pentru Vladimir Putin', în care s-a referit în special la Ucraina.
'Orice integrare între Rusia şi Ucraina împreună cu capacităţile şi avantajele lor competitive ar însemna apariţia unui rival global atât pentru Europa, cât şi pentru lume. Nimeni nu vrea acest lucru. De aceea, vor face orice pentru a ne separa', a afirmat Putin, abţinându-se să nominalizeze ţările pe care le are în vedere.
Vladimir Putin a declarat că totuşi nu îşi pierde speranţa de a ajunge la un acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.
'Există întotdeauna speranţă', a exclamat el, remarcând cu toate acestea anumite schimbări în poziţia omologului său ucrainean. 'Din păcate, Zelenski a venit de la Paris (de la summitul în format Normandia - Franţa, Rusia, Ucraina şi Rusia - din 9 decembrie 2019) şi a început să vorbească despre necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk. Acest lucru ridică întrebări', a subliniat Putin.
În acelaşi timp, el a amintit că Rusia şi Ucraina au reuşit să convină asupra unui schimb de prizonieri şi a tranzitului de gaze prin Ucraina.
Zelenski, care a câştigat alegerile prezidenţiale în primăvara lui 2019, şi-a trasat ca prioritate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei şi şi-a exprimat disponibilitatea de a implementa acordurile de la Minsk. La iniţiativa liderului ucrainean, prima convorbire telefonică între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei a avut loc în vară, după o pauză lungă, iar în toamnă părţile au reuşit să efectueze primul schimb major de prizonieri. La sfârşitul anului 2019, Gazprom şi Naftogaz au convenit să prelungească acordul privind tranzitul gazelor ruse spre Europa prin Ucraina.
Putin consideră că fondatorii naţionalismului ucrainean au pledat pentru relaţii bune cu Rusia. 'Părinţii fondatori ai naţionalismului ucrainean nu au evocat niciodată nevoia urgentă de a rupe cu Rusia', susţine preşedintele rus, evocând faptul că, în lucrările lor fundamentale, naţionaliştii ucraineni din secolul al XIX-lea au spus că Ucraina este multietnică şi ar trebui să fie un stat federal care să construiască relaţii bune cu Rusia.