Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:56 7.5.2016

Moscova acuză NATO că îi destabilizează "vecinătatea apropiată"

Militar ucrainean în Odesa cu crucișătorul SUA Hetman Sagaydachny pe fundal.
Militar ucrainean în Odesa cu crucișătorul SUA Hetman Sagaydachny pe fundal.



Ministerul rus de Externe a acuzat vineri NATO că încearcă să îi destabilizeze "vecinătatea apropiată”, lansând manevre militare nu doar în Ucraina, dar și în Georgia.

După manevre militare la care a participat și Ucraina, armata americană a traversat recent peste Marea Neagră tancuri de luptă M1A2 pentru prima dată.

In Georgia sunt prevăzute să se desfășoare săptămâna viitoare exerciții militare comune cu participarea unor soldați americani, relatează AFP.


"Considerăm că această /dezvoltare/ constantă a NATO în Georgia ca o provocare, vizând intenționat să destabilizeze situația politico-militară din regiunea Caucazului", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Tbilisi aspiră de mai mulți ani să adere la Alianța Nord-Atlantică, spre marea nemulțumire a Rusiei cu care Georgia s-a luptat în 2008 într-un război-fulger pentru controlul Osetiei de Sud, o republică separatistă georgiană.

Moscova a avertizat deja în legătură cu numărul sporit de trupe și exerciții ale NATO în Europa de Est, Alianța argumentând că este un răspuns la anexarea Crimeii la Rusia.

11:19 15.5.2016

Jamala câștigă Eurovision


Ucraina a câştigat competiţia Eurovision 2016, cu piesa "1944", interpretată de Jamala. Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Australia şi Rusia. Finala s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Stockholm, în Suedia.
Finala competiţiei muzicale Eurovision de sâmbătă seara diseară, în care au intrat 26 de ţări şi la care ar fi trebuit să participe şi România, dacă nu ar fi fost descalificată, în urma datoriile acumulate de TVR, a fost difuzată pe canalul oficial de Youtube al Eurovision.



Ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Ucraina, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "1944".

Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Austrialia şi Rusia.

În competiţia Eurovision, România ar fi urmat să fie reprezentată de Ovidiu Anton, cu piesa "Moment of Silence", însă, în acest an, Televiziunii Române i s-a retras dreptul de a difuza competiţia şi de a participa la concurs, fiind demarate procedurile de retragere a TVR de la serviciile EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, potrivit anunţului EBU din 22 aprilie, publicat pe site-ul oficial.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care ar urma să fie exclusă din asociaţie. De asemenea, este prima oară când o ţară este exclusă din concursul Eurovision. Televiziunea Română participă la competiţia europeană din anul 1993.

Despre Eurovision am mai scris aici.

13:02 16.5.2016

Noi dovezi confirmă analiza Bellingcat în legătură cu zborul MH17


Noi imagini video arată că sistemul de apărare aeriană Buk ce a doborât zborul MH17 era montat pe un transportor care se deplasa prin oraşul Makiivka din regiunea Donetsk.

Asta confirmă ipoteza grupului de experți și jurnalisti independenți Bellingcat, bazat în Marea Britanie, care afirmă că au identificat militarii ruși implicați în doborârea avionului malaezian MH17 deasupra Ucrainei, în 2014.

Procuratura olandeză anunțase deja la începutul lunii ianuarie că va investiga în mod serios concluziile raportului Bellingcat. Fondatorul Bellingcat, Elliot Higgins, afirmase anul acesta în ianuarie, într-un interviu cu canalul olandez de televiziune NOS că experții Bellingcat au identificat 20 de militari ruși implicați și că posedă numele și fotografiile lor.

In 2014 deja, Bellingat afirmase că racheta BUK folosită în doborârea avionului a fost observată pe 17 iulie 2014 în regiunea controlată de separatiști. Potrivit experților, acel sistem de rachete BUK e parte a Brigăzii de rachete anti-aeriene Nr. 53, de obicei desfășurată în apropiere de Kursk (Rusia), dar care se deplasase la granița cu Ucraina.

Intr-un raport publicat pe 24 februarie, Bellingcat oferă nume și date concrete, descrie traseul unității care e presupusă a fi tras racheta și afirmă că în cele din urmă responsabilitatea pentru doborârea avionului le revine ministrului Apărării Serghei Șooigu și lui Vladimir Putin.


Imaginile ce tocmai au fost făcute publice au fost surprinse cu aproximativ cinci ore înainte ca zborul MH17 să fie doborât de la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri depărtare, din apropiere de oraşul Snijne.

Această nouă dovadă se alătură celor deja existente care au stabilit ruta sistemului Buk din şi către Snizhne. Combinate, toate aceste dovezi arată că sistemul a fost pus în mişcare de la graniţa rusească pe 15 iulie 2014 şi s-a întors din estul Ucrainei în după amiaza zilei de 17 iulie 2014, cu câteva ore înainte ca zborul MH17 să fie doborât.

Dovezile existente care arată că un sistem deţinut fie de separatişti, fie de ruşi, a fost prezent în ziua tragediei în zona respectivă, combinate cu rezultatele oficiale ale anchetei făcute pe rămăşiţele aeronavei, fac dificilă învinuirea unei tabere sau alteia. Totuşi, această situaţie trebuie să atragă atenţia asupra pericolelor la care ne expune înmulţirea acestui tip de arme, cum sunt şi sistemele de rachete sol-aer.

13:36 16.5.2016

Poroșenko numește un procuror general fără nici o pregătire legală

Iuri Luțenko și Petro Poroșenko, 12 mai, 2016.
Iuri Luțenko și Petro Poroșenko, 12 mai, 2016.

Petro Poroșenko a numit un procuror general fără nici o pregătire legală, teoretică sau practică și care nu este un jurist.

Poroșenko l-a numit în această importantă funcție pe un apropiat de-al său, fostul ministru de interne Iuri Luțenko (51 de ani), a cărui sin gură calificare este aceea de a fi participat la “Revoluția portocalie” din 2004.

Luțenko îl înlocuiește pe Viktor Șokin, a cărui mazilire era cerută de occident și de societatea civilă.

Sub Ianukovici, Iuri Luțenko a făcut închisoare pentru deturnare de fonduri, dar el afirmă că era vorba de o condamnare politică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG