Șapte militari ucraineni uciși în ultimele 24 de ore
Kievul a anunțat că șapte militari ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore în regiunile separatiste.
Șeful Consiliului de Securitate Oleksandr Turcinov a spus că cifra victimelor este cea mai ridicată anul acesta pentru un interval de o zi.
Cu totul, numărul victimelor conflictului din aprilie 2014 încoace a depășit 9.300.
Autoritățile nu au închis site-ul care divulgă numele jurnaliștilor “ostili"
Autoritățile de la Kiev au anunțat că au blocat accesul la site-ul care divulgă mii de nume de jurnaliști, mulți dintre ei corespondenți străini, considerați “ostili” sau “complici cu teroriștii”, însă site-ul continuă să funcționeze.
Mulți din acești jurnaliști, locali sau străini, au trebuit să se înregistreze pe lângă separatiști pentru a primi o acreditare astfel încât să poată lucra în regiunile secesioniste.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a protestat pe lângă Petro Poroșenko pentru faptul că site-ul Mirotvorets (Pacifistul), apropiat de ministerul de interne, a publicat nu doar numele, ci și telefoanele și adresele jurnaliștilor in chestiune.
CPJ îl critică și pe ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov pentru faptul că a lăudat site-ul și i-a criticat pe jurnaliștii care au trebuit să se acrediteze pe lângă separatiști.
Rusia o eliberează pe Savcenko într-un schimb de prizonieri
Petro Poroșenko zboară astăzi în Rusia pentru a o aduce înapoi pe Nadia Savcenko, pilotul militar întemnițat în Rusia.
Savcenko va fi schimbată pe cei doi ofițeri ruși capturați și condamnați în Ucraina, Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev.
Aceștia i-au solicitat în scris lui Poroșenko grația prezidențială.
Nu e limpede încă dacă și Savcenko a făcut același lucru pe lângă Putin, ceea ce ar însemna că în mod oficial își recunoaște vinovăția. Savcenkoa fost condamnată la 22 de ani închisoare, acuzată de complicitate la uciderea în 2014 a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei.
Comitetul ONU pentru prevenirea torturii părăsește Ucraina
Comitetul ONU pentru prevenirea torturii, sosit în Ucraina pentru a ancheta, în perioada 19-26 mai, asupra acuzațiilor de tortură în unele locuri de detenție, a decis miercuri să părăsească Ucraina după ce i s-a refuzat accesul la acele locuri.
Delegația Comisiei ONU căuta să verifice acuzațiile de tortură la care s-ar deda serviciile secrete ale Ucrainei, SBU.
“Factual că ni s-a refusal accused este o încălcare a obligațiilor Ucrainei în cadrul ONU” a spus șeful delegației Malcolm Evans.
Ucraina este semnatară a convenției internaționale de prevenire a torturii.
Este doar a doua oară că o delegație a Comisiei ONU pentru prevenirea torturii decide să-și întrerupă vizita. Prima oară a fost în Azerbaijan, din motive similare, în septambrie 2014.
Din delegație făcea parte și un expert din Republica Moldova, Victor Zaharia.