Tusk confirmă: UE va prelungi sancțiunile impuse Rusiei
Președintele Consiliului european Donald Tusk a declarat că este “cât se poate de sigur” că Uniunea Europeană va menține sancțiunile aplicate Rusiei.
“Vera să fie car că poziția noastră vizavi de Rusia este că sancțiunile vor fi menținute câtă vreme nu se asigură implementarea deplică a acordurilor de la Minsk,” a declarat Tusk în marginea summitului G7 care se ține în Japonia.
Ucraina și Rusia își duc conflictul la tribunal în Anglia
Ucraina refuză să plătească împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Putin lui Ianukovici in 2013 si folosește ca argument faptul ca Rusia i-a invadat ulterior teritoriul.
Cazul a fost adus in fata tribunalului din Londra, care il va judeca anul acesta. Dosarele au fost depuse vineri, iar experții legali estimează ca există mari șanse ca Ucraina sa câștige, desi in cazuri similare de tari care nu voiau sa plătească datoria regimurilor dictatoriale anterioare argumentul nu a functionat.
Africa de Sud si Irakul trebuie in continuare sa plătească datoriile regimului de Apartheid si ale lui Sadam Husein. O singura țară, Ecuador, a reușit sa scape de datoria regimului autoritar anterior.
Ucraina ar putea insa câștiga pentru că are ca argument anexarea Crimeei si implicarea Rusiei in miscarea militară separatista din Donbas.
Fostul șef NATO Rasmussen - consilier al lui Poroșenko
Petro Poroșenko a semnat un decret prin care fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen, devine consilierul său personal.
Moscova a numit de îndată această decizie un „gest ostil”.
Anders Fogh Rasmussen a fost secretar general al NATO între 2009-2014.
In această calitate, Rasmussen a spus în mod repetat că Ucraina nu va putea adera la Alianță în următorii 20 de ani. Nu e vorba doar de necesitatea multor reforme, dar NATO nu acceptă țările care au dispute teritoriale cu vecinii.
Tribunalul de la Haga a acceptat raportul despre crimele Rusiei în Donbas
Curtea Penală Internațională de la Haga a preluat raportul privind crime de război comise de mercenarii si militarii rusi în Donbas, raport alcatuit de deputatul polonez Małgorzata Gosiewska.
Raportul prezentat poate constitui baza unui Tribunal pentru Donbas, pe care Ucraina și alte țări occidentale ar dori să-l înființeze.
Documentul pregatit de Gosiewska contine 157 de pagini care descriu întâlnirile cu martorii execuțiilor extrajudiciare și a victimelor torturilor, întâlnirile fiind înregistrate în timpul călătoriilor sale la Donbas în 2014.
Raportul include, în special, „ordinele de execuție” semnat personal de către fostul comandant suprem „al armatei Novorosia” Igor Strelkov-Girkin. Copii ale acestor ordine au apărut pe internet încă din vara anului 2014, imediat după fuga sa din orșsul Slaviansk.