Francezul arestat în Ucraina: terorist islamist sau de extrema-dreaptă?
Misterul se adâncește în legătură cu cetățeanul francez arestat în Ucraina pe 21 mai și a uzat de intenții reroriste.
Nici autoritățile ucrainene nici cele franceze nu îi dau numele. Se știe că a fost arestat la granița cu Polonia și că vameșii și grănicerii ucraineni i-au găsit în mașină un întreg arsenal de arme și explozivi. Omul ar fi mărturisit că plănuia acte teroriste în Franța, iar autoritățile ucrainene îl acuză de simpatii islamiste.
Cotidianul francez Liberation scrie însă astăzi că francezul, în vârstă de 25 de ani și originar din Lorena ar putea fi mai degrabă un militant de extrema dreaptă, întrucât la dopmiciliul său s-a găsit un teeshirt cu o emblemă neofascistă.
Teroristul arestat in Ucraina: un Breivik francez?
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat astăzi că cetățeanul francez arestat luna trecută ar putea fi implicat în pregătirea a aproximativ 15 atacuri teroriste în Franța, în timpul Campionatului European de Fotbal.
La o conferinta de presa sustinuta la Kiev, Vasili Griţak, şeful SBU, nu a exclus faptul că serviciile speciale rusești ar putea fi în spatele acestei operatiuni.
Potrivit lui, francezul intenţiona sa duca in Franţa arme şi munitii care ar fi fost ulterior folosite în atacuri teroriste în Europa.
Francezul, identificat drept Gregoire Moutaux, a reusit s[ cumpere 5 AK Kalașnikov, peste 5 mii de proiectile, două lansatoare anti-tanc, 125 kilograme de TNT, 100 de detonatoare.
Sub masca activitatii de voluntariat, francezul stabilise contacte cu un număr de unități militare din estul Ucrainei.
Griţak, şeful SBU, a mai spus că francezul, precum făcuse și norvegianul Breivik, si-a exprimat nemultumirea fata de guvernul francez privind problema migrației și răspândirea Islamului.
„El a recunoscut că intenționa să comită o serie de atacuri teroriste în semn de protest”, – a declarat șeful SBU.
Anchetatorii au găsit un component de rachetă Buk in resturile avionului malaezian MH17
Anchetatorii asupra doborârii avionului malaezian MH17 anunță că au găsit un component de rachetă Buk in resturile aeronavei.
Rusia insistă că avionul a fost doborât in iulie 2014 de către forțele ucrainene.
Concluzia anchetatorilor este că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, însă deocamdată nu s-a anunțat definitiv de unde provenea aceasta, deși simțământul general este că racheta a fost trasă de separatiști.
Ucraina participă la manevrele “Anaconda” ale NATO din Polonia
Ucraina și Georgia sunt singurele țări non-membre în NATO care participă la manevrele militare începute astăzi în Polonia sub numele de cod “Anaconda-16” și care sunt cele mai ample din istoria post-comunistă a Poloniei.
31.000 de militari din 20 de țări, zeci de avioane de luptă și nave, 3000 de vehicule trebuie să arate capacitatea de răspuns rapid a Alianței Nord Atlantice - NATO, ansamblul fiind și un preludiu la summitul NATO de luna viitoare de la Varșovia.
Pentagonul a adus în Polonia un regiment de blindate bazat anterior în Germania, în paralel cu simularea, în Marea Baltică a unei misiuni de răspuns în fața unui atac rusesc.
Manevrele vin la câteva săptămâni numai de la inaugurarea scutului anti-rachetă din Europa de Est, dispozitiv din care instalații esențiale se află în România, la Deveselu. Tot așa, Pentagonul a decis să-și mărească de patru ori cheltuielile militare în Europa (cheltuieli in care nu e inclusă Ucraina, care primește un buget separat), urcând la un buget de $3,4 miliarde, în paralel cu menținerea, prin rotație, a unei brigăzi blindate în Europa de Est.
Manevrele au adus reacții furioase din partea Moscovei, care deja amenințase România și Polonia pentru că adăpostesc scutul anti-rachetă.