Linkuri accesibilitate

Cronicul caz de anglofobie de la Kremlin


În loc să se ocupe de provocări reale, Rusia se luptă cu morile de vânt.

Documentele oficiale rusești referitoare la politica de securitate identifică de obicei Statele Unite drept Omul Rău al relațiilor internațioale. Recent, un jurnal de teorie militară a acuzat Statele Unite că poartă un „război mental” contra Russiei:

Obiectivul globaliștilor în frunte cu Statele Unite este să elimine Rusia ca obstacol în calea lor spre stabilirea unei Noi Ordini Mondiale.

Autorul, Andrei Ilnitski, e consilier al ministruli apărării Serghei Șoigu, iar jurnalul e una din principalele publicații de teorie militară a forțelor armate rusești. Dl Ilnitski nu numai că se joacă cu figuri de stil nefondate legate de „Noua Ordine Mondială”, dar folosește și un citat inventat din spusele fostului șef al OMS Brock Chisholm, ca să descrie motivațiile atacului asupra Rusiei:

Pentru a înființa guvernul mondial, e necesar să fie scoase din mintea oamenilor individualismul lor, credința în tradițiile familiale, patriotismul național și dogmele religioase.

Citatul e o făcătură; Dl Chisholm n-a spus niciodată asta.

Conducătorii din umbră

Dar cine, potrivit Dlui Ilnitski, se ascunde în spatele cortiei? Ilnitsky sugerează că „globaliștii”, „elitele americane” și „statul paralel”, deși există un mare număr de alți candidați pentru acestrol. Cel mai mare ziar al Rusiei a sugerat, în concordanță cu cele mai rele tradiții ale anti-semitismului, că „Bătrânii Sionului” ar putea fi conducătorii din umbră.

Între cazurile de dezinformare de săptămâna asta apare un alt binecunoscut dușman: Englezul (inserați muzică dramatică aici)! Potrivit insituției de presă sprijinită de stat Sputnik, guvernul sovietic a făcut totul ca să-i slavezepe oameni de foametea din 1932-1933, dar spionul britanic Robert Conquest a inventat conceptul de Holodomor ca să discrediteze Rusia. Holodomor este un foarte bine documentat fapt: o foamete indusă de stat în Ucraina și în părți din sudul Rusiei. Expertul Bellingcat Christo Grozev este, bineînțeles, afiliat la MI6, Armenia e controlată de „protégés” ai MI6. Rolul britanicilor în doborîrea zborului MH17 este hrana principală a dezinformării pro-Kremlin; Alexei Navalnîi și cotidianul britanic The Guardian sînt amândoi controlați de MI6, la fel cum sînt și Căștile Albe din Siria…

Săptămâna asta am mai aflat, din nou de la o instituție de presă sprijinită de statul rus, că Marea Britanie numește președinții Statelor Unite. Sputnik explică rolul Marii Britanii în lumea de azi:

Londra Globală nu e în primul rând un concept geografic; e mai degrabă un principiu ontologic al concentrării elitelor mondiale.

Statele Unite sînt o simplă păpușă în mâinile „Londrei Globale” – din nou, acesta este un citat din presa de stat din Rusia, nu ceva din paginile de umor de pe Dark Web.

O stare de frică

Anglofobia are rădăcini adânci în sfera poltică rusească; un concept evocat frecvent în discursul politic rusesc este „Англичанка гадит” (Anglicianka gadit) – „Englezoaica le strică pe toate”. A fost recent folosit de cel mai mare cotidian rusesc pentru a descrie incidentul naval care a avut loc în iunie în largul coastelor Crimeii:

[Incidentul] a fost o provocare tipic englezească. Își îmbunătățesc abilitățile în domeniu. „Englezoaica le strică pe toate”... Nu e o coincidență că s-a spus asta de sute de ani.

Ideea e că Marea Britanie strică toate bunele intenții ale celorlalți. Expresia se referă la „Anglo-Saxon” – o altă figură mithologică în bestiariul de la Kremlin. Anglo-Saxonii stabilesc o dictatură mondială; Anglo-Saxonul distruge campania de vaccinare a Rusiei; UE este o vasală a Anglo-Saxonilor… Ocazional, Anglo-Saxonii apar sub alte etichete – i-am întîlnit deja pe „globaliști”; putem menționa „Imperiul” sau „Imperiul anglo-sionist”. Englezul e de vină și pentru începerea Războiului Doi Mondial a propos…

Toate astea sună mai degrabă amuzant, dar tristul adevăr este că Rusia își fundamentează politica externă pe autoamăgire, basme și conspirații. Rusia cooperează, face comerț, lucrează la ONU, OSCE, și alte organizme internaționale cu țări occidentale, între care și Statele Unite, în mai multe domenii. Pentru a legitimiza agresiunea și concentrările de trupe, Kremlinul trebuie să recurgă la amenințări contrafăcute, fanteziste. În loc să se ocupe de provocări reale, Rusia se luptă cu morile de vânt.

Alte cazuri săptămâna asta:

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG