Linkuri accesibilitate

Cronologia reprimării manifestațiilor anticomuniste și pentru democrație din Piața Universității, București


Mineriada din iunie 1990
Mineriada din iunie 1990

Au trecut trei decenii de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, cea mai sângeroasă represiune a manifestațiilor anticomuniste de după Revoluția Română din decembrie 1989

Acum 30 de ani, imaginea cea mai pregnantă difuzată în presa internațională era cea în care doi sau mai mulți mineri, îmbrăcați în salopete și înarmați cu bâte și lanțuri, băteau un student, o fată cu fustă prea scurtă ori prea lungă sau pe cineva cu ochelari.

Există mărturii că minerii continuau să-i bată pe protestatarii arestați, la îndemnul unor civili care îi ghidau și încurajați de TVR. În Raportul privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, făcut de GDS cu APADOR-CH, reprezentanții celor două organizații au strâns o serie de mărturii atât din partea agresorilor (mineri), cât și din cea a agresaților (manifestanți). Unul dintre cei din a doua categorie relatează: „Am auzit pe cineva spunând, dă-mi un cuțit să-i tai sânul” sau „mă loveau nu doar mieri, ci și civili, dintre care se remarcau prin bestialitate femeile feseniste”. Majoritatea celor arestați au vorbit despre cât de crunt au fost bătuți de polițiști.

Puteți citi o cronologie a evenimentelor petrecute în acea perioadă pe pagina Europa Liberă România, adică AICI.

XS
SM
MD
LG