Linkuri accesibilitate

CSJ a amânat examinarea recursului în dosarul de condamnare a lui Șor | Alertă de călătorie pentru două țări nordice


Ilan Șor prezent la un eveniment din Moldova prin teleconferință.
Ilan Șor prezent la un eveniment din Moldova prin teleconferință.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Magistrații Curții Supreme de Justiție s-au întrunit miercuri în ședință pentru a examina recursul avocaților politicianului fugar Ilan Șor cu privire la contestarea deciziei Curții de Apel Chișinău prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Examinarea însă a fost amânată, transmite IPN. Examinarea admisibilității recursului urma să fie examinată fără participarea părților. Pe pagina instanței se menționează că examinarea a fost amânată pentru o perioada nedeterminată, în legătură cu depunerea cererii de recuzare.
  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis două alerte de călătorie, valabile pentru Suedia și Islanda, scrie radiochisinau.md. Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii care se află, planifică să tranziteze sau să călătorească în Regatul Suediei despre reintroducerea de către autoritățile suedeze a controlului la frontiera de stat. Măsura va fi în vigoare până la data de 11 mai 2024. MAEIE recomandă cetățenilor să dețină în permanență asupra lor, pe durata călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei. De asemenea, MAEIE informează că autoritățile islandeze au declarat stare de urgență în zona or. Grindavík, urmare a riscului sporit de erupție de magmă. Rezidenții sunt obligați să părăsească localitatea.
  • Ziarul de Gardă scrie că ministerul Mediului a transmis două terenuri silvice în administrarea Serviciului Vamal pentru extinderea Postului vamal Sculeni. Potrivit unui comunicat al executivului, postul vamal va fi dotat cu echipament modern. „Extinderea și reconstrucția postului de control și trecere a frontierei de la Sculeni va fi realizată de Serviciul Vamal, cu sprijinul partenerilor externi, care vor contribui la dotarea punctului de trecere a frontierei cu toate echipamentele necesare, inclusiv sistemul staționar de scanare X-rąy a mărfurilor și mijloacelor de transport”, se arată în comunicat.

    Reconstrucția punctului de trecere moldo-român de la Sculeni este prevăzută și în Acordul încheiat între Guvernul R. Moldova și Guvernul României, finanțat de Uniunea Europeană. Scopul proiectului este îmbunătățirea condițiilor în care se efectuează controlul vamal, conform standardelor internaționale.

  • Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins demersul de suspendare din funcție a procurorului Dumitru Triboi. Decizia a fost anunțată după ce subiectul a fost examinat în ședință închisă. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a precizat că demersul a acumulat paritate de voturi, scrie anticoruptie.md. Dumitru Triboi s-a aflat la volanul automobilului care în seara de 20 octombrie, în regiunea satului Bahmut din raionul Călărași a spulberat o căruță care se se deplasa pe carosabil. În căruță se aflau mai multe persoane. În urma impactului, doi soți, bebelușul lor de 3 luni, dar și bunica, au murit. Alte două persoane, bunelul și o fetiță de patru ani, au ajuns în stare gravă la spital. Impactul a fost atât de violent, încât din vehiculul cu tracțiune animală nu a rămas practic nimic.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea ProTV Chișinău despre o adunare convocată de Mitropolitul Vladimir pentru joi cu preoții și stareții de mănăstiri.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea Europei Libere despre anunțul Prim-ministrul Dorin Recean despre revenirea Wizz Air în Moldova. Compania low-cost va opera curse pe direcția Chișinău - Roma, Chișinău - Milano și Chișinău-Londra, începând cu luna decembrie.
XS
SM
MD
LG