Linkuri accesibilitate

Puțin înainte de începerea armistițiului anunțat de Kremlin, luptele continuau în Ucraina


Voluntarii britanici Chris și Dave caută localinici pentru a-i evacua dintr-un bloc distrus de bombardamente, în Bahmut, regiunea Donețk, 5 ianuarie 2023
Voluntarii britanici Chris și Dave caută localinici pentru a-i evacua dintr-un bloc distrus de bombardamente, în Bahmut, regiunea Donețk, 5 ianuarie 2023

Trupele rusești au continuat operațiunile ofensive în zonele Bahmut și Liman, au raportat forțele armate ucrainene în dimineața zilei de 6 ianuarie, cu puțin înainte de armistițiul de 36 de ore, solicitat de Kremlin - și respins rapid de Kiev - pentru a sărbători Crăciunul ortodox.

Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a declarat într-un raport că trupele rusești „încearcă să își îmbunătățească poziția tactică” în unele zone din jurul Bahmut și Liman, „dar nu reușesc”.

Crăciun și replieri pe câmpul de luptă

Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca încetarea focului să înceapă la 6 ianuarie la ora 09:00 GMT (11:00 ora locală) și să dureze până la 7 ianuarie la miezul nopții, dar omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și alți oficiali occidentali, au respins cererea, spunând că Rusia va folosi această perioadă doar pentru a-și îmbunătăți poziția pe câmpul de luptă.

„Toată lumea din lume știe cum Kremlinul folosește o pauză în război pentru a continua războiul cu noi forțe”, a declarat Zelenskiy într-un mesaj video la sfârșitul zilei de 5 ianuarie.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Putin "încearcă să găsească oxigen" prin punerea în circulație a încetării focului, lucru pe care ministrul german de externe, Annalena Baerbock, l-a criticat, afirmând pe Twitter că o încetare a focului "nu aduce nici libertate, nici securitate oamenilor care trăiesc zilnic cu teamă sub ocupația rusă".

Apelul lui Putin la încetarea focului a venit în aceeași zi în care Germania și Washingtonul au promis un ajutor militar suplimentar pentru Kiev - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și Marder, precum și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot - Biden afirmând că promisiunea vine într-un „punct critic” al conflictului. Kievul face de mai multă vreme presiuni asupra guvernelor occidentale pentru vehicule blindate grele. Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC de fabricație franceză către Ucraina, primele arme de acest fel livrate de aliații occidentali în Ucraina.

Oficialii americani au declarat la 5 ianuarie că noul pachet de ajutor al Washingtonului, care include zeci de vehicule Bradley, va totaliza aproape 3 miliarde de dolari. cel mai mare pachet unic promis până acum în timpul războiului, pe care Rusia l-a lansat în urmă cu mai bine de 10 luni.

XS
SM
MD
LG