Linkuri accesibilitate

Cu gândul la drumurile acestea de proastă calitate și la milioanele cheltuite pe această infrastructură medievală


Sergiu Dărănuță
Sergiu Dărănuță

Jurnalul săptămînal al lui Sergiu Dărănuță.

Sergiu Dărănuță s-a nascut la 6 decembrie 1983 in raionul Căușeni. Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice de la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale in 2006. A activat in calitate de inspector superior la CFM. Membru activ al diasporei din Italia (2004-2012) si SUA (2013-2018). Casatorit, tata al unui copil.

Luni

Zilele pentru mine nu au insemnatate mare, nu diferentiez lunea de duminica sau joi. Sint mereu focusat pe toate procesele care ma intereseaza. Am inceput saptamina la tara, in Causeni cu ascultarea unei colinzi de la niste pici din mahalaua parintilor. Apoi masa de sarbatoare a Craciunului pe stil vechi. Conform unei traditii care deja are 13 ani, seara, cu fostii colegi de scoala am mers din casa in casa cu un colind patriotic, iar banii cistigati (5200 lei) au fost donati unei familii nevoiase din localitate. Totodata, ochii fiind atintiti pe procesele de inregistrare a candidatilor pe diferite circumscriptii, pe schemele guvernarii, dar si pe miscarile opozitiei.

Marți

Cu portbagajul plin de bunatati „BIO” din sat si cu urari de Drum Bun din partea parintilor pornim spre Chisinau. O sută de km. pana in capitala. Merg si ma gindesc la drumurile acestea de proasta calitate si la milioanele cheltuite pe aceasta infrastructura medievala.

Cu fiul Iulian facem probleme de logica in timp ce sotia pe bancheta din spate ne este „arbitru”. Ajunsi la Chisinau lenevim tot restul zilei si pregatim fortele pentru zilele post sarbatori.

Miercuri

Ziua a inceput la 02.00 noaptea, cu un sunet din SUA, am discutat cu un prieten despre traiul in Moldova dupa atata timp peste hotare, cum mi se pare si cum ma simt acasa. La 06.00 am facut sport cu feciorul Iulian si am savurat cafeaua de dimineata.

Toata ziua pe drumuri, de la o intilnire la alta, cu mai multe persoane din diverse domenii. Prinzul l-am luat cu liderul unui partid pro-rus, care incearca sa ma recruteze sa ader la ei si sa lucram impreuna pentru a „ferici poporul’’. L-am refuzat amabil.

Seara o sun pe Victoria Morozov, coordonatoarea proiectului „The Moldova Project’’ sa vad daca au ajuns lazile cu banane donate de familia noastra la copii si care sunt urmatoarele actiuni de caritate.

Joi

Sergiu Dărănuță în studioul Europei Libere
Sergiu Dărănuță în studioul Europei Libere

„Intr-un corp sanatos o minte sanatoasa’’ - cu aceasta fraza il motivez pe pici sa se trezeasca si sa facem inviorarea inainte de micul dejun. Afara ninge foarte frumos si in sfirsit orasul arata ok - fara gropi, noroi, borduri care numai borduri nu le putem numi. Achit serviciile comunale, cred ca-s mai multi peri suri de azi!

Am un interviu si ma pregatesc sau, mai bine spus, mă documentez referitor la activitatea diasporei nord-americane in contextul ultimelor cicluri electorale. Dupa masa am doua interviuri pentru a obtine un job, eu doar sint in cautarea unui loc de munca.

Venind acasa si vazind sotia insarcinata (luna a 9-a) frumos gatita, cu o curatenie luna in casa, cu cea mai buna zeama din lume pregatita (fara gluma), ajutindu-l pe baiat sa faca temele, intre timp pregatindu-se de apararea tezei de masterand peste o saptamina si lucrind asupra tezei de licenta de la a doua facultate (drept) inteleg ca de fapt eu nu am facut nimic azi.

Vineri

Sport, cafea, dejun…, rutina orasaneasca. Ascult stirile si ma uit pe geam - diferenta e ca dintre cer si pamint de ce aud si ce vad. Daca asta este interventie in forta a serviciilor responsabile in caz de zapada abundenta, atunci eu chiar ma tem ce se va intimpla in caz de o situatie cu adevarat exceptionala.

Incep sa caut o institutie europeana de invatamint unde pot face un master in studii politice sau comunicare. Continui sa citesc romanul „The Sorrows of Satan’’ de Marie Corelli.

Seara am mers cu totii la film. Ce poate fi mai frumos decat timpul petrecut in familie. Tare multi mi doresc sa spun: ce poate fi mai frumos, decat a trai in Moldova. Nu astept aceste timpuri. Pun si eu umarul. Asa cum ma pricep. Asa cum pot.

XS
SM
MD
LG