Linkuri accesibilitate

Rusia și NATO organizează cele mai mari manevre de după războiul rece


Trupe ruse şi belaruse la exercițiul militar Zapad, în Borisov, Belarus, 20 septembrie 2017
Trupe ruse şi belaruse la exercițiul militar Zapad, în Borisov, Belarus, 20 septembrie 2017

Principala noutate, pe lângă amploarea trupelor, este dată de participarea Finlandei și Suediei, țări oficial neutre.

Rusia a anunțat cele mai mari manevre militare din ultimele patru decenii, altfel zis cele mai mari din 1981, din perioada lui Brejnev. La rândul său, NATO anunță cele mai mari manevre din ultimii ani.

Cele rusești, Vostok 2018, care sunt pe cale de a începe, vor mobiliza nu mai puțin de 200.000 de mii de militari, altfel zis o cincime din totalitatea armatei ruse, care numără un milion de oameni. Vor lua parte la aceste manevre terestre peste 1.000 de tancuri.

Ele vor avea loc în estul Siberiei și li se vor alătura militari din China și Mongolia. Pentru Pekin, ca și pentru Rusia, este vorba de a arăta Washingtonului o schimbare importantă în echilibrul geopolitic.

Cât despre manevrele NATO, ele vor implica 40.000 de oameni din cele 29 de țări ale Alianței, dar și din Suedia și Finlanda. Intitulate Trident Juncture 2018, manevrele NATO vor avea loc în noiembrie în Norvegia, în apropiere de Cercul Polar, în condiții de iarnă extreme.

Manevrele NATO vor căuta în primul rând să testeze faimosul articol 5 din Carta Alianței, cel care spune că un atac împotriva unuia din membri este un atac împotriva tuturor. Luna trecută, Donald Trump pusese încă o dată la îndoială validitatea lui, întrebându-se, într-un interviu cu Fox News, dacă NATO ar trebui să se mobilizeze pentru a apăra „micuțul Muntenegru”, cel mai nou membru al Alianței, insistând că Muntenegru se dovedește „foarte agresiv”.

Exercițiul din noiembrie este menit să arate cum ar funcționa coordonarea între militari din 31 de țări în caz de criză. Principala noutate, pe lângă amploarea trupelor (40.000 oameni), este dată de participarea Finlandei și Suediei, țări oficial neutre, dar din ce în ce mai preocupate de creșterea amenințării ruse.

Imediat după anexarea Crimeei de către Rusia, NATO pusese deja la punct o forță de intervenție rapidă, a cărei capacitate de reacție va fi de asemenea testată.

NATO a invitat toate țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să trimită observatori la manevrele din Norvegia, dar Rusia nu a lansat o asemenea invitație...

Manevrele au fost anunțate reciproc de Rusia și NATO în cadrul ultimului lor Consiliu de cooperare, care a avut loc pe 31 mai. NATO a invitat de altfel toate țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să trimită observatori la manevrele din Norvegia, dar Rusia nu a lansat o asemenea invitație. Regulile în cadrul OSCE, din care fac parte și Rusia și SUA, prevăd prezența unor observatori la orice manevre militare care mobilizează mai mult de 13.000 oameni. Anul trecut, în cadrul manevrelor Zapad, Rusia refuzase observatori, afirmând că a mobilizat mai puțin de 13.000 militari, în vreme ce NATO calculase circa 50.000.

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a precizat că în cazul Rusiei manevrele sunt cele mai mari de la cele din 1981 (cca. un sfert de milion de oameni), care implicaseră atunci și alte țări ale defunctului Pact de la Varșovia și care avuseseră loc la granița Poloniei, în momentul în care începuse ascensiunea, periculoasă pentru putere, a sindicatului Solidaritatea.

Detaliu picant: Serghei Șoigu e propus pe listele negre ale sancțiunilor impuse de UE Rusiei pentru intervenția din Ucraina, astfel încât nu ar mai putea călători pe teritoriul Uniunii Europene.

Situație paradoxală: fostul adjunct al ministrului apărării Șoigu, generalul Anatoli Antonov, a fost trimis de Putin ambasador la Washington începând cu august 2017, deși el se află pe listele negre ale UE. Ambasadorul rus în SUA este astfel persona non grata în Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG