Linkuri accesibilitate

Noua doctrină NATO post-Trump


Donald Trump
Donald Trump

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct

Odată trecut primul șoc al criticilor aduse de Donald Trump Alianței Nord Atlantice (NATO), când aliații europeni nu știau dacă noul președinte american va respecta sau nu articolul 5 al Cartei fondatoare NATO, prin care, dacă unul din membri e atacat, înseamnă că toți sunt atacați, miniștrii apărării din cele 29 state ale NATO, după primirea Muntenegrului, au discutat la Bruxelles săptămâna trecută mai ales despre realizarea prezenței avansate adaptate a NATO ('tailored forward presence') în regiunea Mării Negre.
În mod special, au fost apreciate eforturile SUA, Germaniei și Italiei, care și-au anunțat, cu acest prilej, decizia de a detașa forțe pentru participarea la exerciții cu brigada multinațională din România. Aceste contribuții se adaugă dislocării anterioare a trupelor poloneze, precum și deciziei Portugaliei de a detașa forțe la acestă brigadă.
A fost salutată, totodată, operaționalizarea prezenței înaintate din Polonia și Statele baltice, la care contribuie și România.
A fost apoi reconfirmat sprijinul NATO acordat Afganistanului prin Misiunea 'Resolute Support', pentru consolidarea capacității forțelor afgane de securitate și apărare de a asigura stabilitatea și securitatea propriei țări, după retragerea masivă a forțelor occidentale din Afganistan.
Reuniunea ministrilor apararii din statele membre NATO, desfasurata joia trecută la Bruxelles, a inclus sesiuni dedicate descurajarii nucleare, repartitiei echitabile a responsabilitatilor in domeniul securitatii, posturii de aparare si descurajare, combaterii terorismului, cooperarii NATO-UE, precum si o intalnire dedicata Afganistanului, in formatul Misiunii 'Resolute Support'. Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Nicolae Nasta, secretar de stat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, informeaza un comunicat remis de institutie.
Aceste contributii se adauga dislocarii anterioare a trupelor poloneze, precum si deciziei Portugaliei de a se afilia la brigada care va duce exerciții în România.
A fost salutată și decizia autoritatilor romane de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de aparare in urmatorii zece ani, incepand cu anul acesta.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG