Apocaliptica ciocnire între NATO și Rusia nu a avut loc, iar tancurile lui Putin nu au invadat țările baltice (dintre care una, Estonia, asigură actualmente președinția Uniunii Europene).
Manevrele militare rusești Zapad (Occident) au loc la fiecare patru ani încă din vremea Uniunii Sovietice. Scopul a fost întotdeauna încercarea noilor arme și a noilor strategii. Bielorusia, unde au avut loc manevrele încheiate săptămâna trecută, are o graniță comună cu trei țări NATO.
Nu este prima oară când NATO e îngrijorată de manevrele Zapad. Câteva din cele precedente s-au derulat deja la limita provocării. În 2009, manevrele au simulat un atac nuclear asupra Varșoviei.
Actualele manevre, încheiate săptămâna trecută, au fost, dincolo de demonstrația de forță și de tehnologie militară avansată, mai degrabă un succes politic pentru Putin. Într-un fel, paradând militar, Moscova aplică strategia Coreei de Nord. Pompă militară, demonstrații de forță, refuzul dialogului, revendicări permanente.
Apoi, strategia Moscovei a fost de a păstra o opacitate totală în jurul manevrelor. Nici măcar nu e limpede câte trupe au participat, care a fost amploarea lor. De la anunțata cifră de 100.000 de militari, care ar simula o invazie a Poloniei și țărilor baltice, presa occidentală a ajuns să vorbească de 13.000 de oameni, ceea ce multor experți li se pare o cifră neverosimil de coborâtă. Experții estimează însă numărul militarilor care au luat parte la manevre la circa 50.000 - 60.000.
Faptul că NATO s-a arătat alarmat constituie o mică victorie politică și strategică pentru Rusia. Parte din strategia mediatică a Rusiei constă în aceea de a sublinia în permanență că Occidentul se înșeală și manevrează rău. Altfel zis, o strategie de decredibilizare. Aici se înscrie și faptul că în primele zile ale manevrelor militare, trupele rusești au simulat doar exerciții de apărare, ca și cum ar fost agresați de alianța occidentală.
S-a trecut însă după aceea la un contraatac simulat, amintire a faptului că în al Doilea Război Mondial trupele sovietice au putut ajunge până la Berlin.
Ca răspuns la anexarea Crimeei, NATO a desfășurat anul acesta patru batalioane în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Deși e vorba cu totul de doar 4.000 de oameni, aceste batalioane multinaționale sunt văzute ca un semnal trimis Moscovei că dacă încearcă ceva împotriva unei țări din NATO, atunci se va confrunta cu întreaga Alianță. În lunile iulie-august, manevre militare NATO numite Sabre Guardian au reunit 25.000 de trupe, din 20 de țări, în exerciții desfășurate în Ungaria, Romania și Bulgaria. Ideea era de a vedea în ce mod se poate practica apărarea teritorială împotriva unui agresor sofisticat tehnologic.