Marea Britanie a trimis două avioane militare de tip Typhoon în Estonia, unde se află deja peste 800 de militari britanici, în încercarea de a liniști țările baltice, care se tem de un eventual incident în timpul uriașelor manevre militare rusești care vor începe peste o săptămână.
Vreme de șapte zile, Putin va conduce cele mai mari manevre militare care au avut loc în Europa de la încheierea războiului rece încoace.
E vorba de manevrele numite Zapad (Occident) care au loc la fiecare patru ani încă din vremea Uniunii Sovietice.
Scopul a fost întotdeauna încercarea noilor arme și a noilor strategii. De data aceasta, Zapad 2017 va mobiliza peste 100.000 de militari ruși.
Manevrele se vor extinde de-a latul întregului district militar de vest al Rusiei, dar și în Bielorusia și la granița cu Ucraina.
Ca răspuns la anexarea Crimeei și intervenția din Ucraina, NATO a desfășurat anul acesta patru batalioane în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.
Deși e vorba cu totul de doar 4.000 de oameni, aceste batalioane multinaționale sunt văzute ca un semnal trimis Moscovei că dacă încearcă ceva împotriva unei țări din NATO, atunci se va confrunta cu întreaga Alianță.
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să fie mai transparentă în privinţa viitoarelor manevre militare atât de apropiate de granița NATO, pentru evitarea „interpretărilor greşite” şi a „escaladării” tensiunilor, ceea ce s-ar traduce prin riscul unei autentice ciocniri militare.
Un studiu comandat de publicaţia germană „Frankfurter Allgemeine Zeitung” arată că în ultimii doi ani Alianţa Nord-Atlantică a efectuat 38 de exerciţii militare cu o medie de câte 1.500 de militari, în timp ce Rusia a organizat 124 de manevre militare, cu o medie de câte aproximativ 5.000 de militari.
Chiar și acum, toate forțele aeriene si sistemele de apărare antiaeriană din sudul Rusiei au fost plasate in stare de alerta maximă.
Tot așa, Rusia a anunțat luni trimiterea a două submarine de atac în Marea Mediterană, zonă în care și-a consolidat prezența în ultimii ani și unde dispune de o bază navală la Tartous, în nord-vestul Siriei.
Submarinele Kolpino și Veliki Novgorod „au sosit în Mediterana”, a indicat într-un comunicat Flota rusă din Marea Neagră, din care fac parte cele două submersibile.
Aceste nave cu propulsie diesel, versiuni modernizate ale submarinelor din clasa Kilo, conform nomenclatorului NATO, au fost date în funcțiune în 2016 și se alătură „grupului permanent al flotei ruse în Mediterana”, adaugă comunicatul oficial.
De la începutul intervenției sale militare în Siria, armata rusă a trimis submarine, nave de război și pentru câteva luni unicul său portavion în Marea Mediterană, în afara celor câteva zeci de avioane de vânătoare și bombardiere care sunt desfășurate la baza siriană de la Hmeimim.
În decembrie 2016, Vladimir Putin a cerut suplimentarea echipamentelor portuare militare ruse de la Tartous, care este deja baza permanentă a Rusiei în regiune.
Un acord semnat în ianuarie de Moscova și Damasc prevede că până la 11 nave militare, inclusiv cu propulsie nucleară, pot fi desfășurate simultan la Tartous.
Navele ruse din largul coastelor siriene sunt protejate de sisteme de rachete antiaeriene S-400 și S-300 și de sisteme de apărare Bastion situate pe teritoriul sirian. Conform datelor oficiale din 2016, 4.300 de militari ruși sunt actualmente desfășurați în Siria, însă cifra reală ar putea fi mult mai mare.
NATO nu are, desigur, nimic de spus în legătură cu manevrele militare pe care Rusia le desfășoară pe teritoriul său și al Bielorusiei, însă cele două structuri se află acum față în față ca doi „cățeluși din faianță”, cum spune o expresie celebră.