Linkuri accesibilitate

Culorile fostului Hotel Național din Chișinău


„Eu cred că de dorit ar fi ca să fie tricolorul nostru”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00

Fostul hotel național din Chișinău a arătat timp de aproape două luni ca drapelul Ucrainei. A fost vopsit în culorile ucrainene după invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022. Un grup de tineri moldoveni a lucrat timp de o noapte pentru a-și exprima în felul acesta solidaritatea cu ucrainenii.

Într-o altă noapte, pe 20 aprilie 2022, un alt grup de persoane neidentificate a vopsit din nou fațada fostului hotel, dar de data aceasta în culorile neagră și portocalie ale „panglicii Sf. Gheorghe”. Rusia a folosit panglica și ca simbol al victoriei URSS în Cel de-al Doilea Războiu Mondial, și ca simbol al anexării Crimeei în 2014, și ca simbol al invadării Ucrainei în 2022. Revopsirea fostului hotel scos din uz în culorile panglicii controversate a avut loc chiar înainte să intre în vigoare o lege care interzice afișarea ei în R. Moldova. Interdicția introdusă de putere a iritat partide pro-ruse și pe simpatizanții lor.

Dar culorile panglicii rusești aplicate peste cele albastră și galbenă ale drapelului ucrainean nu au dominat mult timp fațada clădirii. După numai câteva ore, partea superioară a fațadei a fost colorată integral în negru. Poliția a declarat că proprietarii clădirii nu au depus vreo plângere, nici la prima vopsire, nici la cele ulterioare, respectiv nu va investiga cazul.

XS
SM
MD
LG