Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Cătălin Lungu, actorul care educă masele... și se distrează


Actorul Cătălin Lungu
Actorul Cătălin Lungu

Cătălin Lungu este un tânăr și talentat actor, angajat la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău, și un „influencer” foarte popular pe Youtube și pe rețelele de socializare.

Discutăm cu el despre primele sale roluri în teatru, pe când era încă student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice: spectacolele „Martiri” (după piesa lui Marius von Mayenburg), la Centrul Național de Educație prin Artă, și „Leons și Lena” (autor Georg Büchner) la teatrul „Guguță” – ambele în regia lui Vlad Ciobanu. De asemenea, Cătălin Lungu joacă și în spectacole montate pe scena teatrului „Luceafărul” din Chișinău, sub bagheta regizorilor Slava Sambriș și Radu Tudose. Actoria îi aduce deopotrivă satisfacții artistice și plăcerea pură a jocului, a interacțiunii cu colegii de scenă, și o face cu amuzament.

Pe lângă munca în teatru, care-l definește în primul rând, după propria sa mărturisire, Cătălin Lungu este și realizator de emisiuni satirice și de umor, care i-au adus numeroși fani printre tineri și nu numai. #ZeroDoi, pe YouTube, și „ZeroDoi pe TV” și „Vreau la țară” – acestea la Jurnal TV. Se inspiră, culege subiecte din ceea ce îi furnizează spațiul online și media în general.

Cătălin Lungu consideră că este de datoria oricărui om de artă să ia atitudine, să se implice civic, pentru că altfel nu ai cum să îndrepți niște realități injuste. Acceptă criticile pe marginea emisiunilor sale, reflectează asupra lor, dar are și un îndemn pentru cârtitori: „E în regulă dacă nu-ți place ceea ce fac, cum abordez anumite teme, ai însă întreaga libertate să așterni niște idei pe hârtie și să le materializezi într-un produs mai bun decât al meu. Fă mai bine decât mine!”

Activitatea lui Cătălin Lungu a fost încununată la 3 februarie 2023 cu titlul onorific de „Maestru în Artă”, acordat de președinta Maia Sandu, semn că prestația sa artistică și jurnalistică produce efecte, contează, are rezonanță.

Vă invităm să-l descoperiți și re-descoperiți pe Cătălin Lungu în diversitatea preocupărilor sale artistice și profesionale.

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG