Linkuri accesibilitate

Cum a ratat Zelenki o întrevedere la Casa Albă, înainte de summitul Biden-Putin


Președintel ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintel ucrainean Volodimir Zelenski.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Într-o conversație telefonică, președintele Biden i-a spus omologului său ucrainian, Volodimir Zelenski că dorește să-l primească la Casa Albă, vara aceasta, după ce se va întâlni la Geneva cu Vladimir Putin. Într-un recent interviu, acordat vinerea trecută, Zelensky îi ceruse lui Biden să se întâlească cu el, față în față, înainte de summitul cu Putin, oferind să o facă în orice moment și orice loc de pe Planetă.

Acest apel al președintelui Zelensky survenea după ce Biden anunțase că renunță la sancțiunile împotriva firmelor care termină construcția conductei Nord Stream 2, care va permite Rusiei să evite Ucraina, cînd transportă gaze către Germania și Occident.

Ucraina privește această conductă ca pe o amenințare la adresa securității naționale, așa cum Volodimir Zelenski s-a exprimat „o armă reală în mâinile Rusiei”.

Chiar și Departamentul de Stat a recunoscut în trecut că Nord Stream 2 este „un proiect geopolitic al Rusiei, care amenință securitatea energetică a Europei și a Ucrainei”.

Cinci lucruri despre Nord Stream - 2
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Biden a lăsat să se înțeleagă că nu dorește să pericliteze relațiile cu Germania pentru o conductă care oricum va fi construită.

Surse din administrație spun că Biden intenționa să se vadă cu Volodimir Zelenski înainte de summitul cu președintele Rusiei, dar că s-a renunțat la acest plan după ce președintele Ucrainei a luat decizia săînlocuiască conducerea companiei energetice de stat Naftogaz, mutare care a pus sub semnul întrebării campania anti-corupție din Ucraina.

În conversația telefonică, Biden i-a spus lui Zelenski că America sprijină cu fermitate suvernitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și aspirațiile sale către progres.

Consilierul principal pentru securitate națională Jake Sullivan a mai spus că Biden se întâlnește cu Putin nu în ciuda tensiunilor dintre cele două țări, ci tocmai datorită acestor tensiuni.

XS
SM
MD
LG