Linkuri accesibilitate

Cum ar putea schimba lupta pentru Herson cursul războiului din Ucraina


Explozie la o stație de transformatoare electrice din Djankoi, Crimeea,, 16 august 2022.
Explozie la o stație de transformatoare electrice din Djankoi, Crimeea,, 16 august 2022.

Armata ucraineană spune că ar controla acum toate liniile de aprovizionare ale forțelor rusești în regiunea Herson, din sudul țării, după ce a distrus podurile de peste Nipru, folosind arme occidentale avansate. Herson se află în nordul peninsulei anexate Crimeea, unde marți dimineață au fost auzite explozii puternice. Detalii, de la Radu Benea.

Cum ar putea schimba lupta pentru Herson cursul războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

Exploziile s-au produs la un depozit de muniții de la o bază militară rusească din apropiere de Djankoi, din nordul peninsulei Crimeea, și s-au soldat cu cel puțin doi civili răniți, a anunțat ministerul rus al Apărării. Moscova spune că baza rusească a fost ținta unei diversiuni. Potrivit unui comunicat al ministerului rus al apărării, au fost avariate o centrală electrică, linii de înaltă tensiune, calea ferată și câteva case de locuit. Guvernatorul rus peninsulei numit de Moscova Serghei Aksionov a spus că peste două mii de persoane din satele din apropiere au fost evacuate. Calea ferată ar fi fost între timp reparată, dar circulația trenurilor va fi reluată mai târziu, din motive de securitate.

O organizație locală de știri, Crimea Wind, a relatat că un transformator de la o stație electrică a explodat sau a luat foc, de asemenea, la începutul zilei de marți, 16 august. Nu se știe deocamdată dacă cele două incidente au vreo legătură unul cu celălalt.

La orele amiezii, mai multe explozii au avut loc și pe teritoriul unei baze aeriene rusești, în districtul Simferopol din peninsula Crimeea. Publicația rusă Kommersant a citează martori oculari cu declarația că deasupra aerodromului militar se văd nori de fum negru. O sursă a ziarului a afirmat că armata și forțele de ordine verifică versiunea unui atac cu drone asupra unui depozit de muniții.

Incidentele au avut loc la aproximativ o săptămână după o altă serie de explozii care s-au produs la baza aeriană Saki, din vestul Crimeii, unde au fost distruse mai multe avioane de luptă rusești. Nu sunt cunoscute deocamdată cauzele exploziilor de la Saki, dar majoritatea observatorilor sugerează că forțele ucrainene sunt responsabile.

Kievul nu a confirmat sau infirmat responsabilitatea pentru exploziile de astăzi din Crimeea, însă consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a scris pe Twitter că în Crimeea ocupată de ruși pot avea loc explozii de depozite și se înregistrează „un risc ridicat de mortalitate pentru invadatori și hoți”.

Surse militare ucrainene anonime au declarat presei occidentale că atacurile ar fi fost efectuate de forțe speciale care au folosit arme fabricate în Ucraina.

Rusia suferă pierderi în ultima lună și în regiunea Herson, la nord de peninsula Crimeea. Armata ucraineană spune că are acum ca ținte toate liniile de aprovizionare ale forțelor rusești din regiunea Herson, după ce a distrus podurile de peste râul Nipru.

Din cauza atacurilor precise cu sistemele de rachete americane HIMARS, care pot lovi ținte la distanțe mari, trupele rusești sunt nevoite să-și mute depozitele de muniții mai departe de linia frontului.

Într-un interviu pentru Current Time, șeful adjunct al consiliului regional Herson Iuri Sobolevski a spus că armata rusă nu mai dispune acum de nicio rută logistică sigură pentru aprovizionarea trupelor sale de lângă Herson. Mai mult, adaugă el, cea mai mare parte a comandamentului militar rusesc din regiune s-ar fi retras pe partea stângă a râului Nipru. Pe partea dreaptă s-ar mai afla peste 20.000 de soldați ruși.

Experți militari occidentali și de la Kiev consideră că lupta pentru regiunea Herson este una decisivă și ar putea schimba cursul războiului.

De mai multe săptămâni, armata ucraineană încearcă să declanșeze o contraofensivă pentru a recupera regiunea Herson din sudul Ucrainei, care se învecinează cu Crimeea și care a căzut în mâinile rușilor la scurt timp după invazia din 24 februarie.

XS
SM
MD
LG