Linkuri accesibilitate

Cum cresc salariile învățătorilor: între statistică și realitate


Colectivul de profesori ai Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni
Colectivul de profesori ai Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni

Europa Liberă a analizat veniturile cadrelor didactice din ultimii aproape trei ani cu ajutorul datelor obținute de la Biroul Național de Statistică, Ministerul Finanțelor, dar și din contabilitatea unei școli concrete.

„Nu au crescut cât inflația, dar, în condiții de criză, mulțumim și pentru atât”, spune Ana Nucă, directoarea liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, care a pus la dispoziția Europei Libere datele din contabilitatea școlii.

Învățătorii încep noul an școlar cu promisiunea unei indemnizații unice de 3.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor sporite pentru încălzire în perioada rece a anului. Dar perspectivele în ce privește mărirea salariilor rămân vagi.

La „Vasile Alecsandri”, un profesor începător care predă 18 ore pe săptămână are un salariu de bază de circa 6.010 lei, în timp ce un profesor cu gradul didactic 2, cu un volum de lucru similar, are un salariu de bază de 7.250 de lei.

Ana Nucă, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni
Ana Nucă, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni

În medie, salariile profesorilor de la liceul din Ungheni s-au majorat cu aproape cu 1.000 de lei de la 1 ianuarie 2020 și până astăzi, spune Ana Nucă, ajutată de contabila liceului, Maria Patrașcu.

În afară de salariu de bază, profesorii primesc la discreția conducerii școlii sporuri salariale în funcție de performanțele proprii și ale elevilor.

Veniturile salariale ale profesorilor sunt deseori mai mari decât cele descrise de Ana Nucă mai sus. Deficitul endemic de cadre didactice înseamnă că mulți predau mai multe ore pe săptămână. „Norma didactică ar fi de 18 ore pe săptămână. Dar profesorii sunt nevoiți să aibă o normă didactică mai mare”, spune directoarea liceului.

Situația din alte școli nu este foarte diferită de cea de la „Vasile Alecsandri”, Ungheni, și este confirmată de datele Biroului Național de Statistică.

Într-un răspuns dat Europei Libere, ministerul Finanțelor a spus că, începând cu 1 ianuarie 2020, cadrele didactice au beneficiat de mai multe runde de majorări salariale pe câteva căi:

  • unificarea claselor de salarizare între profesori, învățători, educatori educație timpurie;
  • majorarea clasei de salarizare pentru directori, directori adjuncți în instituțiile de educație timpurie, învățământ preșcolar, gimnazial și liceal;
  • majorarea valorii de referință a salariului pentru angajații din sectorul bugetar (valoarea de referință este un termen folosit pentru crearea grilei de salarizare din sistemul bugetar și este stabilită în fiecare an prin Legea Bugetului).

Din 2019, cadrele didactice mai primesc o primă anuală pentru procurarea softurilor educaționale și altor materiale care le-ar stimula creștere profesională. Banii sunt oferiți o dată în an, în funcție de reușite:

Valoarea de referință pentru salariile din învățământ a crescut constant în ultimii trei ani, iar printr-o rectificare a bugetului pe 2022 aflată în dezbaterea parlamentului va ajunge 1900 de lei la 1 septembrie.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a sugerat într-o conferință de presă pe 29 august că aceasta va rezulta într-o majorare salarială pentru cadrele didactice de „doar câteva sute de lei”. Ministrul a spus că statul este mereu în căutare de „oportunități” pentru noi măriri de salarii în învățământ, anunțând și o indemnizație unică de 3.000 pentru cadrele didactice în perioada rece a anului.

Decât nimic, în condițiile de criză, o să se mulțumească profesorii și cu acești 3 000 de lei.

„Nu cred că este suficient, ar acoperi cheltuielile pentru puțin de o lună la agentul termic, dar, decât nimic, în condițiile de criză economică și energetică, o să se mulțumească profesorii și cu acești 3 000 de lei”, a comentat Ana Nucă, directoarea liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Potrivit Ministerului Educației, de plata unică cu caracter excepțional vor beneficia angajații din învățământ al căror salariu mediu lunar, pentru ultimele 3 luni, este mai mic de 15 000 lei.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG