Linkuri accesibilitate

Ucraina se retrage în două zone ale regiunii Harkov, inamicul masează trupe și lângă regiunea Sumî


Un polițist din apărarea teritorială ucraineană pe fundalul unei clădiri lovite de o bombă rusească la Vovciansk, pe 11 mai 2024.
Un polițist din apărarea teritorială ucraineană pe fundalul unei clădiri lovite de o bombă rusească la Vovciansk, pe 11 mai 2024.

Forțele ucrainene s-au retras pe poziții noi pe două segmente ale frontului în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde Rusia și-a intensificat ofensiva. Armata ucraineană a mai avertizat asupra masării de trupe rusești la nord, în apropierea regiunii Sumî.

Un atac peste graniță din Rusia în regiunea Sumî ar putea extinde linia frontului și mai mult, răsfirând forțele ucrainene, după ce trupele ruse au deschis un nou front în regiunea Harkov, pe 10 mai, și au forțat Ucraina să trimită aici întăriri scoase din alte zone.

Rusia a făcut progrese pe noul front din regiunea Harkov și a declarat marți că a ocupat al zecelea sat de frontieră, Buhruvatka. Șeful poliției din Vovciansk, un oraș situat la 5 kilometri de graniță pe direcția ofensivei rusești, a raportat schimburi de focuri în nordul orașului.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a spus marți că unitățile de apărare din zonele Lukianți și Vovciansk s-au mutat pe poziții mai avantajoase „ca urmare a focului inamic și a acțiunilor de asalt și pentru a păstra viețile militarilor noștri și a evita pierderile”.

Peste 7.500 de civili din Vovciansk și zonele de frontieră apropiate au fost evacuate.

Pe lângă distrugerile cauzate în regiunea Harkov și orașul cu același nume, al doilea ca mărime din Ucraina, noua incursiune rusească este de natură să degradeze moralul apărătorilor ucraineni și să pună noi presiuni asupra Kievului și așa depășit numeric în regiunea Donbasului, unde Rusia își concentrase atacurile în ultimele luni.

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că Moscova și-a angajat deja în operațiunea Harkov toate trupele pe care le avea în zonele de frontieră, dar că are și alte forțe de rezervă pe care se așteaptă să le utilizeze în zilele următoare.

Într-o declarație televizată, Budanov a spus că pe noul front deschis de Rusia „a apărut o tendință rapidă către stabilizarea situației”, explicând că „inamicul este, în principiu, deja blocat la liniile pe care a reușit să le atingă”, dar că „faza activă” a noii incursiuni rusești este încă în derulare.

O locuitoare din Vovciansk, Zoia, de 72 de ani, în așteptarea evacuării din cauza noii incursiuni rusești, în regiunea ucraineană Harkov, 14 mai 2024.
O locuitoare din Vovciansk, Zoia, de 72 de ani, în așteptarea evacuării din cauza noii incursiuni rusești, în regiunea ucraineană Harkov, 14 mai 2024.

Un test pentru capacitatea Ucrainei de a riposta

Oficiali ucraineni nu cred că Rusia are forțele necesare pentru a captura orașul Harkov, iar operațiunea poate avea scopul să distragă atenția de pe frontul de est, din Donbas, și să subțieze acolo apărarea ucraineană.

Budanov a spus că Rusia are trimise forțe și în zonele de frontieră lângă regiunea ucraineană Sumî, în apropierea orașului rusesc Sudja, pe unde gazul natural rusesc tranzitează în Ucraina în drum către clienți europeni. Rusia ar fi plănuit o incursiune și aici, dar situația nu le-ar fi permis să o lanseze, a spus șeful spionajului militar ucrainean.

Asaltul rusesc pune la încercare capacitatea de luptă a Ucrainei într-un moment în care, potrivit analiștilor militari, se confruntă cu un deficit de trupe, agravat de întreruperea de luni de zile în furnizarea de muniții și arme americane.

Sosit într-o vizită neanunțată la Kiev, pe 14 mai, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că munițiile și armele americane au reînceput să vină, iar multe altele se află în drum și pot schimba „în mod real” situația pe front.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o plimbare pe străzile Kievului în timpul vizitei sale din 14 mai, 2024.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o plimbare pe străzile Kievului în timpul vizitei sale din 14 mai, 2024.

Analistul militar, Emil Kastehelmi, de la Black Bird, o comunitate OSINT din Finlanda care monitorizează evoluțiile de pe front pe baza informațiilor din surse deschise, a spus agenției Reuters că cea mai importantă bătălie din noua incursiune rusă are loc în Vovciansk, la aproximativ 45 de kilometri nord-est de orașul Harkov.

„Dacă Rusia vrea să meargă mai departe spre sud, Vovcianskul trebuie capturat”, a spus el, adăugând că Ucraina își întărește apărarea aici și în alte locuri, la 6-8 kilometri de frontieră.

Tamaz Gambarașvili, șeful administrației militare din Vovciansk, a spus în declarații televizate că orașul este „aproape distrus”. „Este complet sub controlul nostru, dar sunt grupuri mici care încearcă să pătrundă la periferiile orașului”, a spus el.

Liz Throssell, purtătoarea de cuvânt pentru Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a exprimat „îngrijorări profunde” în legătură cu situația civililor din regiunea Harkov, unde a spus că cel puțin opt persoane au fost ucise și 35 rănite de la începutul incursiunii rusești, de pe 10 mai.

Din relatările Reuters, AP și Serviciului ucrainean al RFE/RL

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG