Linkuri accesibilitate

A înflorit ambrozia: cum putem evita reacțiile severe la polenul ei


În perioada august-septembrie, când ambrozia polenizează, și medicii de familie spun că înregistrează o creștere a adresărilor cu simptome alergice de origine neclară
În perioada august-septembrie, când ambrozia polenizează, și medicii de familie spun că înregistrează o creștere a adresărilor cu simptome alergice de origine neclară

Numărul persoanelor care suferă de alergii cauzate de ambrozie crește de la un an la altul, iar simptomele sunt din ce în ce mai severe, spun specialiștii din domeniu. Cu toate acestea, nu există date oficiale privind numărul total al populației afectate.

La sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat în vârstă de 63 de ani din raionul Căușeni, era preluat de ambulanță în stare gravă, cu simptomele unui șoc anafilactic. Este pentru prima dată când în R. Moldova se înregistrează un asemenea caz, suspectat de reacție severă alergică la ambrozie.

La aproape o săptămână de la aflarea bărbatului în spital, doctorii spun că acesta este în continuare internat în terapie intensivă.

„Starea pacientului este spre ameliorare, dar mai are câteva comorbidități care nu permit ameliorarea deplină”, a comunicat Europei Libere purtătoarea de cuvânt a Spitalului raional Căușeni, Cristina Țurcan.

În ziua în care a fost preluat de ambulanță, pacientul comunicase medicilor că fusese în câmp cu animalele domestice, după care i s-a făcut rău. Prima suspiciune a doctorilor de pe ambulanță, a fost că bărbatul s-ar fi expus polenului de ambrozie, ceea ce i-ar fi cauzat dureri de cap, slăbiciune generală, respirație îngreunată și iritații oculare.

„Nu este cert dacă a făcut șoc anafilactic anume după interacțiunea cu polenul de ambrozie”, a mai declarat Cristina Țurcan, potrivit căreia medicii încă investighează cauzele exacte, principala suspiciune fiind – reacție alergică la polenul de ambrozie.

Crește numărul de persoane afectate și gravitatea simptomelor

Alergologul Victoria Brocovschi-Dreglea spune că șocul anafilactic poate apărea după o expunere îndelungată la o cantitate mare de polen de ambrozie.

„Totul depinde de concentrația de polen din aer. Dacă mergem într-un lan de ambrozie și inhalăm sau suntem expuși la o concentrație extrem de mare de polen, se pot produce manifestări severe și pacientul poate face șoc anafilactic”, explică aceasta.

Severitatea prin care se manifestă alergia la ambrozie crește de la an la an, spune medicul și, potrivit ei, este determinată de mai mulți factori.

perioada în care suntem expuși la polenul de orice fel, este mult mai mare...

„În trecut, arealul de distribuție a acestei plante era mai mic și nu ne expuneam la el. Atunci simptomele erau mult mai rare. Acum, sezoanele de înflorire încep mult mai devreme, pentru că a crescut foarte mult și temperatura aerului și durata perioadei de primăvară și vară. Aproape că am ajuns să avem o iarnă foarte mică, spre deloc. Acum, perioada în care suntem expuși la polenul de orice fel, este mult mai mare decât 10-20 de ani în urmă”, spune Victoria Brocovschi-Dreglea.

Totodată, remarcă specialiștii, persoanele expuse unui mediu poluant riscă să dezvolte mult mai repede diverse simptome alergice.

Recomandările doctorilor pentru persoanele alergice

De cele mai multe ori, pacienții care se adresează la medici sunt tratați simptomatic. Nu există un tratament dedicat care să funcționeze pentru toată lumea și care să trateze alergia la ambrozie.

„Medicația anterioară sezonului de polenizare ajunge să blocheze acele celule care în sezonul înfloririi ambroziei reacționează. Blocându-le din timp ajungem să avem mai puține simptome, dar menținem această medicație tot sezonul. Începem medicația cu vreo două săptămâni anterior sezonului și o prelungim pe toată perioada de prezență în atmosferă a acelui polen care induce simptomele”, adaugă Victoria Brocovschi-Dreglea.

În perioada august-septembrie, când ambrozia polenizează, și medicii de familie spun că înregistrează o creștere a adresărilor cu simptome alergice de origine neclară. Pacienții nu sunt neapărat obligați să facă testele de laborator care să stabilească exact cauzele alergiei. Doctorii spun că tratează simptomele.

Simptomele sunt obișnuite: strănut, guturai, nasul curge, prurit al ochilor

„Comparativ cu anii precedenți, da, avem o creștere ușoară a numărului de pacienți, care vin cu simptome de alergie neclare, pe care noi le clasăm în alergii de sezon – cum ar fi ambrozia. Simptomele sunt obișnuite: strănut, guturai, nasul curge, prurit al ochilor. De obicei, tratăm simptomatic, preponderent cu antihistaminice, antialergice”, spune medicul de familie Maia Putregai.

Pentru a diminua din gravitatea simptomelor, doctorii recomandă să:

  • reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10.00 și 15.00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
  • faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
  • țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
  • luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
  • spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
  • spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
  • evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
  • implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG