Linkuri accesibilitate

Cum răspunde Arhiepiscopul Marchel acuzațiilor că face politică în biserică


Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, în timp ce oficiază slujba din 27 septembrie 2024 la catedrala „Sfinții Constantin și Elena” din Bălți
Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, în timp ce oficiază slujba din 27 septembrie 2024 la catedrala „Sfinții Constantin și Elena” din Bălți

„Nu biserica se implică în politică, ci invers”. Așa răspunde Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, de la Mitropolia Moldovei, cunoscut mai ales pentru declarațiile sale împotriva comunităților LGBT și susținerea politicienilor pro-ruși, acuzațiilor că face politică de la amvonul bisericii.

Într-un comunicat de presă postat pe 26 septembrie, Mitropolia Basarabiei a condamnat implicarea clerului din R. Moldova în campania electorală, amintind că Legea cultelor și câteva canoane interzic clericilor să-și exprime public preferințele politice.

Mitropolia Basarabiei dă drept exemplu biserica în care slujește Arhiepiscopul Marchel, fără să-i pomenească numele: „Este inacceptabil ca de pe amvonul catedralei românești «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din Bălți să se facă politică partizană, îndreptată grotesc împotriva voinței și valorilor neamului, a parcursului și a integrității R. Moldova”.

În același timp, Mitropolia Basarabiei spune, în încheierea comunicatului, că susține „cu fermitate” parcursul european al R. Moldova, deoarece „reflectă valorile democratice și respectul față de biserică și față de creștinism”.

La rândul său, Arhiepiscopul Marchel îi acuză pe clericii de la Mitropolia Basarabiei de aceleași păcate. „Dar ei nu fac politică atunci când zic: «Hai să ne unim cu România»? Asta nu e politică, da? Asta-i creștinism?”, a declarat Europei Libere, Arhiepiscopul de Bălți și Fălești.

Arhiepiscopul a mai spus că, de fapt, politicienii sunt cei care „intră cu bocancii murdari în sfânta biserică” și s-a arătat nemulțumit de confrații săi preoți care se ascund după fraza „Eu nu fac politică” și „nu-și apără grădina”.

Cum răspunde Arhiepiscopul Marchel acuzațiilor că face politică în biserică
Așteptați
Cum răspunde Arhiepiscopul Marchel acuzațiilor că face politică în biserică

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Pe 24 septembrie, Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, i-a convocat pe clericii care i se subordonează la o „adunare trimestrială”, unde s-a discutat despre „intenția autorităților de a interzice Mitropolia Moldovei”, lucru, de altfel, negat de președinta Maia Sandu și partidul de guvernământ PAS. În discursul său, ținut de pe amvonul catedralei, ierarhul s-a pronunțat, inclusiv, împotriva referendumului privind aderarea R. Moldova la UE.

În R. Moldova activează două mitropolii ortodoxe – cea a Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, și cea a Basarabiei – supusă Patriarhiei Române. Conflictul dintre cele două a luat amploare după începutul agresiunii ruse la scară largă asupra Ucrainei, zeci de preoți trecând de la o mitropolie la alta.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG