Linkuri accesibilitate

Cum să devenim competitivi pe piață, dacă nu cunoaștem exact câte ha de viță de vie sunt în Moldova, ce soiuri etc.?


Elizaveta Breahnă
Elizaveta Breahnă

Jurnalul săptămînal al Elizavetei Breahnă.

Elizaveta Vasile Breahnă, s-a născut la 18 martie 1955, în orașul Cotovsc ( astăzi Hâncești). Absolventă a Universității Tehnice din Chișinău, Facultatea tehnologia vinului, specialitatea inginer tehnolog în vinificație. A activat 28 de ani la vinăria din Hâncești. Zece ani a muncit la vinăria Fautor SRL, în calitate de tehnolog principal și director de producere. Deci 38 de ani, 38 de toamne de producere a vinului, care credea că erau ultimele, dar măria sa Vinul nu o lăsă și calcă pe urmele ei. Actualmente e la ONVV, unde de doi ani produce vin în condiții de micro vinificare.

Din 2015 până în prezent: expert coordonator în vinificație la Oficiul Național al Viei și Vinului. În paralel cu activitatea de bază: expert managementul calității ( ISO 9001), expert în siguranța alimentelor (ISO HACCP 22000) degustător autorizat sommelier european, membru ASE, președintele comisiei de autorizare a degustătorilor, membru al Comitetului Tehnic de standardizare din R. Moldova. Membru în Consiliul de Acreditare MOLDAC ( Centrul Național de Acreditare din R. Moldova). Secretar General al Uniunii Enologilor din R. Moldova. Cel mai iscusit oenolog al anului 2013.

Luni

Sunt matinală, ca de obicei la ora 5:00 deja sunt la bucătărie, gătesc ceva la micul dejun, iau și la serviciu din bucate, nu prefer să mănânc la cantină.

La ora 6:10, deja plec la serviciu (locuiesc la Hâncești), ca la ora 7:00 să fiu deja la birou. Până la ora 9:00 ( timp în care încep să vină colegii la serviciu) reușesc foarte multe, deoarece este liniște și nimeni nu mă deranjează, inclusiv telefonul.

Mă irită rapoartele (fiind om de producere), până la Anul Nou am scris rapoarte, planuri... îndeplinirea planului și bugetului pentru anul 2018, plan de activitate pentru anul 2019, Bugetul la planul de activitate... Pentru săptămâna aceasta descrierea detailată a planului pentru trimestrul I... și tot așa. Cine zice că aceasta aduce la ridicarea eficienței de muncă?

Pentru astăzi am un program încărcat, pe care am frică că nu-l voi îndeplini, deoarece trebuie să asist la un atelier de lucru în cadrul unui Memorandum încheiat de către ONVV cu Italia. Scopul atelierului este de a oferi consiliere și îndrumare inspectorilor și producătorilor de vin cu privire la elementele necesare dezvoltării unui sistem eficient de trasabilitate în sectorul vitivinicol în contextul armonizării sistemului din R. Moldova cu cerințele UE.

Da, dar mai întâi mă grăbesc să trimit invitație către vinării, precum că Oficiul Național al Viei și Vinului organizează în luna februarie 2019 trei degustații regionale a vinurilor produse în campania de producție vitivinicolă a anului 2018. Scopul degustațiilor – determinarea calității vinurilor produse din strugurii recoltați în anul 2018. La degustare sunt invitați să participe toți producătorii din cele trei Regiuni Geografice Delimitate – Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă. Prima degustație va avea loc, vineri, pe data de 1 februarie, la Castelul Mimi, pentru producătorii din zona geografică Codru. Am trimis. Plec la Hotel Jazz. La seminar participă 42 reprezentanți de la vinării, fețe cunoscute, apropiate ...

Ascult și sunt mândră, că suntem și noi pe calea cea dreaptă, lucrăm asupra RVV (registrul vitivinicol), am armonizat legislația națională din domeniul vitivinicol la legislația UE... Totuși înregistrarea plantațiilor vitivinicole în RVV se face foarte lent deținătorii de plantații se tem.. De ce?... Cum să ne mișcăm înainte, cum să devenim competitivi pe piață, dacă nu cunoaștem exact câte ha de viță de vie sunt în Moldova, ce soiuri etc.?

HG ... a intrat în vigoare, dar nu se respectă... Care ar fi pârghiile ? Codul contravențional? Cum lucrează organele de control? Găsesc aceste răspunsuri în prezentarea Dlui Bartolomeo Filadelfia¸ inspector oficial al ministerul Agriculturii, alimentației, silviculturii și turismului din Italia: trasabilitatea produsului de la parcela de vie până la sticla cu vin plasată pe piață, control riguros din partea organelor abilitate, înzestrate cu cadre, tehnică etc., digitalizarea documentelor tehnologice.... Pe fiecare sticlă stă un cod, care conține informația despre produs, calitatea și siguranța acestuia...

Da, mai avem mult de muncit...

Întrebări, răspunsuri... Marți vom continua. Ora 15:00, alerg la birou, mai am multe probleme de rezolvat. Împreună cu directorul și expertul în viticultură alcătuim agenda pentru Conferința Națională, care va avea loc pe data de 20 februarie, prezentări, momente organizatorice... imi dau seama ce volum de lucru mă așteaptă și mă înfior. Urgent dau indicație să se pregătească vinurile de la micro vinificație pentru a le da la analiză la Centrul Național de verificare a Calității Produselor Alcoolice și la Institutul de Horticultură și tehnologii..

În timpul seminarului am avut multe apeluri... contactez persoanele ce m-au sunat, dau consultații, planific două întâlniri cu vinăriile..

În regim de urgență formez grupul de lucru, care va examina metoda de calcul a tarifelor pentru prestarea serviciilor de certificare de către CNVCPA, o transmit la ANSA, care va emite un ordin. Verific poșta, voi răspunde seara târziu de acasă. Rămân cu un sentiment neplăcut, nici azi nu am ajuns la vinurile mele, care mă așteaptă de o săptămână..

Marți

Am dormit strâns, mă trezesc brusc, este ora 5:30 ... am ratat micul dejun. Grăbită mă îmbrac, beau apa caldă cu lămâie și la drum. Drumul este greu, o ceața densă , apăsătoare, nu se vede nimic.

Ora 7:06 am ajuns la birou. Pe masă stau trei flori orhideea ce mi-au furat atentia, au înflorit în toiul iernii (ca răsplată, le-am schimbat vasul la începutul lunii decembrie). Ce frumoasă este natura! trei culori : alb , roz pal, roz zmeuriu.. Sper că ziua va fi bună!

Verific poșta, dau răspuns la scrisori.

Ora 8:00, întâlnire cu Ion Scutaru, a cerut consultanță la înregistrarea în RVV ca producător de vin, o situație complicată, deoarece nu are condiții de prelucrare a strugurilor, de stocare a vinurilor, i-am sugerat ideea de a încheia un contract de arendă cu o vinărie din zona apropiată și alte nuanțe din domeniu.

Atelierul de lucru cu experții de la TAIEX începe la ora 9:30. La ora 10:30 alerg la ședința Consiliului de Acreditare la MOLDAC (Centrul Național de Acreditare din Moldova), în calitate de membru. Am promis că voi fi prezentă

Se discută gradul de pregătire a MOLDAC, pentru evaluarea parțială planificată de către echipa Cooperării Europene pentru Acreditare. Ședința a durat 45 minute, mă întorc la Jazz Hotel.

Dl Alberto Francisco Ribeiro de Almeida, șeful departamentului juridic, al Ministerului Agriculturii din Portugalia ne vorbește despre sistemul de calitate – vinurile cu Denumire de Origine (aproximativ 99 % din volumul total) , Indicație Geografică din Portugalia, unde au experiență de aproape 300 de ani. Cum au ajuns la cheia succesului, 2 DOP importante – Porto și Douro, care au o popularitate mare și se vând la preț ridicat. Se verifică strict, de către organele abilitate trasabilitatea produsului și corespunderea la normele specifice stipulate de caietul de sarcini și legislația europeană.

Sancțiuni aspre față de cei ce încalcă legea! Un seminar important și util pentru producătorii din Moldova, care au doar trei ani de la lansarea primelor vinuri cu Indicație Geografică Protejată.

Alerg la Universitatea Tehnică, aici în secția de micro vinificare mă așteaptă vinurile, produse din strugurii, roada 2018. Doamnele Olga și Vera au prelevat mostrele pentru o analiză amplă la Centrul Național de Verificare a Calității .ONVV a inițiat un proiect Loturi demonstrative – Struguri de calitate. Se monitorizează creșterea strugurilor de calitate, apoi se produc vinuri de pe aceste parcele. Accentul se pune pe autenticitatea și tipicitatea vinului, originea și rolul omului în acest lanț.

Rămân doar eu și vinul, încep degustarea. Trecând de la un vin la altul simt un sentiment de fericire, de satisfacție. Degust vinurile din soiuri autohtone Feteasca albă, Feteasca neagră, Rara neagră din diferite zone. Vase multe (39) de capacitate mică: 5, 10, 15, 20, 25, 50, 100 litri. Muncă enormă și minuțioasă! Îmi era mai ușor când lucram cu volume mari. Dar munca este răsplătită de către vin! Calitate excelentă!

Rămân la Chișinău. Acasă îmi sar în gât cele trei nepoțele! Zarvă, gălăgie, cea mică (2 ani) nu se dă dusă din brațe. Iată așa se definește fericirea! Facem temele la matematică, română, cântăm la pian ...

Miercuri

M-am trezit prea devreme... La ora 7:00 deja sunt la frizerie (mi-am făcut înscrierea cu o zi inainte). Merg la Cojușna r-ul Strășeni la vinăria Migdal P, unde sunt așteptată de mai de mult timp. Vinăria participă în Proiectulde Competitivitate din Moldova finanțat de USAID si Guvernul Suediei în colaborare cu ONVV „Ridicarea calității și competitivității vinurilor de calitate”. Proiect care oferă asistență financiară, consultanță la producerea vinurilor. 38 de vinării în tranziție și mici producători participă la acest proiect.

În calitate de consultant am monitorizat întreg procesul tehnologic la producerea vinurilor. Degustăm cu specialiștii de la vinărie vinurile albe, roze, roșii cu Indicație geografică Protejată. Pregătim spre lansare o nouă gamă de vinuri. Am rămas mulțumită de calitate, dau recomandațiile necesare și stabilim întâlnirea viitoare.

10:20 în drum spre Institutul Științifico Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare am multe convorbiri telefonice cu reprezentanții de la alte vinării, vineri avem degustarea regională a producătorilor din zona Codru, toți trebuie să prezinte vinurile produse din strugurii roada 2018. La IȘPHTA am adus vinurile roșii de la micro vinificare pentru efectuarea amplă a analizei spectrului culorii. Discut cu șefa laboratorului despre activitatea și situația dificilă de aici.

Următorul punct al itinerarului de astăzi este Centrul Național de Verificare a Calității Produselor Alcoolice, aici am adus vinurile albe și roșii pentru efectuarea analizelor fizico-chimice și microbiologice, verificarea stabilității. Cu directorul centrului avem discuții referitor la certificarea produselor alcoolice, tarifele și costurile la certificare.

La amiază am ajuns la Vinăria Mimi SRL. Aici avem degustarea regională. Am stabilită la ora 15:00 o întâlnire la oficiu, de aceea mă grăbesc să fiu la timp.

Ajunsă îmi fac două căni de ceai, deoarece nu am băut apă astăzi (mâncare nici atât), simt o sete nebună, după degustarea de la Migdal neapărat trebuia să beau apă (deshidratarea creierului). Iată și Dna Ala a sosit.. pregătim certificarea instituției la sistemul de management al calității ISO 9001:2015. Între timp s-a alăturat și directorul, am lucrat până seara. Plec la Hâncești, ceață densă, întuneric, umed. Senzație neplăcută, analizez cu ochii închiși evenimentele din cursul zilei.

Joi

Și astăzi de dimineață este o ceață densă, sunt încordată la drum, dar ca de obicei la ora 7:00 deja stau la masa de lucru. Am o întâlnire cu Olesea Plotnic - consultant jurist în Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID si Guvernul Suediei. La solicitarea producătorilor din sectorul vitivinicol a fost inițiat un studiu analitic, privitor la certificarea produselor vinicole, eficientizarea procedurilor și costurilor de certificare. Analizăm cu dna Olesea cadrul legal ce ține de certificarea produselor vitivinicole, lacunele, cu ce amendamente se poate interveni la legea despre certificare, pentru a micșora costurile și birocrația în cadrul certificării. Cea mai bună soluție – declarația pe proprie răspundere a producătorului emisă în baza certificatului de calitate, emis de laboratorul atestat al vinăriei. De asemenea trebuie revizuite costurile pentru fiecare analiză, în baza unei metodologii actuale.

Pentru aceasta am format un grup de lucru din specialiști competenți, care va activa în baza unui ordin emis de Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor. (Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice, care emite certificate de conformitate a fost solvit, în urma reorganizărilor de către ANSA)

Tot restul zilei am fost antrenată în organizarea degustației regionale a producătorilor din arealul geografic Codrul (raioanele din centrul țării). Degustarea va avea loc pe rând în toate cele trei zone geografice: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian.

Colectarea mostrelor, codificarea, alcătuirea listei ci vinuri multe alte materiale adiționale: pahare, fișe de degustare, chestionare, banere,, etc. Trei persoane am lucrat până la ora 20:00

22 de vinării au prezentat 111 vinuri. Am format o comisie din degustători autorizați, care vor degusta după sistema de 100 de puncte, cu ajutorul planșetelor, având un soft special, Este foarte ușor și rezultatele le avem imediat la finele degustației. Toți participanții de la vinării vor avea fișe de degustare și vor degusta paralel cu comisia. Scopul acestor degustații este determinarea calității vinurilor produce din strugurii din anul de roadă 2018, întâlnirea și schimbul de experiență între vinificatori. Degustarea va avea loc la vinăria Mimi. Gata! Mă simt obosită, plec acasă. Astăzi rămân la Chișinău.

Vineri

Mă trezesc brusc, la sunetul alarmei din telefon, ora 6:00. Foarte bine, am dormit strâns. La serviciu ajung la ora 7:45. Toți cei antrenați în organizare sunt la serviciu. Rapid verific ce avem de luat, plecam cu trei mașini, deoarece avem multe cutii cu vin și pahare. La ora 8:40 am ajuns la Vinăria Mimi. Rămân mulțumită de interiorul sălii. Au avut tot de ce este nevoie: mese destule, scaune comode, chiar si Internet.

La ora 9:00 încep a veni reprezentanții de la vinării. Evenimentul zilei începe cu o excursie la Castelulu Mimi și la halele de producere. Excursia a durat aproape o oră, toți s-au întors încântați de ceea ce au văzut. Prezenți sunt reprezentanți vinăriilor: șefi de producere, tehnologi, lucrători din laboratoarele de producere. Începem degustarea cu vinurile albe, în număr de 58 de mostre. Soiurile principale: Aligote, Feteasca albă, Feteasca regală, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. Se toarnă câte trei vinuri odată în trei pahare de degustare, pentru a compara calitatea. Degustătorii neștiind ale cui sunt mostrele, fiecare încearcă să-și recunoască vinul său. După șase vinuri degustate 1-2 persoane le descriu calitatea.

După vinurile albe degustăm vinurile rose – care erau nouă la număr, și finisăm cu vinurile roșii: Rara neagră, Feteasca neagră, Pinot Noir, Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon, total 44 la număr. Degustarea am terminat-o la ora 17-00, avînd doar o singură întrerupere de 15 minute.

Nu este deloc ușor să deguști un număr atât de mare de vinuri! Da, mă rog toți suntem antrenați, doar că pentru cei fără experiență a fost dificil. Vinurile produse din strugurii, roada 2018 sunt de o calitate bună, îndeosebi vinurile roșii – culoare roșie granat, arome bogate de fructe roșii, pomușoare de pădure, gust rond, catifelat, suple, tanine coapte, post gust îndelungat! Deși nu mâncasem aveam impresia că aceste vinuri ne potolesc setea și foamea.

Se termină degustarea cu discuții aprinse între producători, schimb de impresii... iar eu sunt mulțumită că ei sunt mulțumiți.

XS
SM
MD
LG